Medicii școlari ar putea avea competențe sporite

5 august 2019 | 0 comentarii |

Asociațiile de părinți, Societateta Medicilor de Medicină Școlară și Administrația Spitalelor București cer autorităților să le dea acestor medici dreptul de a elibera bilete de trimitere către alți medici specialişti și de a încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate.

 

De câțiva ani, medicii școlari cer autorităților ca această specialitate să fie inclusă ca element distinct în Legea Sănătăţii, la capitolul „asistenţă primară”, astfel încât medicii școlari, și așa puțini, să poată avea o relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, astfel încât să poată scrieelibera bilete de trimitere către medicul specialist, lucru care în prezent nu este posibil.

Medicina şcolară a rămas „cenușăreasa” sistemului medical, pentru că Ministerul Sănătăţii nu s-a implicat și nu a încercat să dezvolte această rețea, aruncând „pisica” în curtea autorităţilor locale, deși în ultima perioadă s-a tot „bătut monedă” pe educația pentru sănătate și profilaxie.

O nouă solicitare către autorități a fost făcută la sfârșitul săptămânii trecute, de directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Ablachim Turkes, care alături de preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Eugen Ilea, și Vasile Apostol, director Direcția Programe – Proiecte ASSMB care au cerut ca medicilor şcolari să li se acorde dreptul de a elibera bilete de trimitere gratuite către specialişti și să li se ofere posibilitatea de a încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate.

 

Solicitarea a fost făcută invocându-se faptul că reţeaua de medicină şcolară din Bucureşti este „un model de bune practici” pentru toată România, fapt recunoscut și de Societatea Medicilor de Medicină Şcolară din România. În contextul în care medicilor şcolari le revin dreptul şi atribuţiile de a consulta în fiecare an copiii din grădiniţe, şcoli şi licee „solicităm dreptul medicilor şcolari de a elibera bilete de trimitere gratuite către specialişti, pentru copiii din şcoli. Acest demers a fost sprijinit şi de Colegiul Medicilor din Bucureşti, iar petiţiile noastre au fost înregistrate şi la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, şi la Casa Naţională de Asigurări, şi la Ministerul Sănătăţii. Sper că demersurile vor avea succes”, a spus Ablachim Turkes, într-o conferinţă de presă organizată la sediul ASSMB.

Directorul general adjunct medical al ASSMB a menţionat că în municipiul Bucureşti există 440 de cabinete medicale şcolare, 142 de cabinete stomatologice în şcoli, 9 cabinete medicale universitare şi 13 cabinete stomatologice universitare, care deservesc un număr de 250.000 de elevi şi 119.000 de studenţi.

 

Cu același prilej, Eugen Ilea, președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, a subliniat că astfel s-ar economisi timp, deoarece nu ar mai fi necesară obţinerea acestor trimiteri de la medicul de familie.

Astă primăvară, împreună cu doamna director, am făcut demersuri către Ministerul Sănătăţii, astfel încât medicii de medicină şcolară să poată să facă acel lucru pe care îl poate şi medicul de familie: să facă trimiteri către specialişti. Aştept încă răspuns de la Ministerul Sănătăţii. Mie mi se pare normal; sunt tot medici, sunt specialişti, pot să facă acest lucru conform legii”, a explicat acesta, menționând că astfel s-ar uşura şi sarcina părinților, care nu ar mai pierde timpul  pe la cabinetele medicilor de familie, și așa foarte aglomerați, pentru a obţine o trimitere către un medic specialist.

La nivel național, mai puțin de 800 de medici școlari și aproximativ 3.000 de asistenți medicali asigură asistenţa medicală pentru aproximativ 3 milioane de copii și tineri cuprinși în rețeaua școlară, iar în orașele mici și în mediul rural nici nu se poate vorbi despre medicină şcolară, rolul acesteia fiind asigurat de medicii de familie care, și ei, sunt insuficienți.

 

Conferința a fost organizată cu prilejul lansării proiectului „Smile”, prin care 20.000 de elevi din București, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, vor putea beneficia de vouchere pentru aparate ortodontice fixe în perioada 2019 – 2020.

Inițiativa aparține Primarului General, Gabriela Firea și constă în acordarea unui sprijin financiar sub formă de vouchere, în valoare de maximum 990 lei/beneficiar, sumă care include aplicarea ambelor arcade (inferioară și superioară), bugetul total fiind de 20.053.000 de lei.

Pentru a fi inclus în proiect, copilul are nevoie de adeverință medicală de la medicul stomatolog din cabinetul școlar, care să ateste o dentiție fără carii și posibilitatea efectuării tratamentului ortodontic. Beneficiarii trebuie să aibă domiciliul stabil sau viză de reşedinţă în Municipiul Bucureşti, cu minimum şase luni înaintea depunerii dosarului.

Dr. Turkes Ablachim a explicat că s-a plecat de la ideea că „cel mai important lucru pentru sănătatea copiilor este educația pentru sănătate. În acest moment, putem asigura asistența stomatologică completă și gratuită pentru toți copiii din București. Și, când spun asta, mă refer la campania pentru sănătate, la consultații și tratamente stomatologice gratuite pentru toți copiii, la proiectele pentru aplicarea de aparate dentare fixe și mobile”, menționând că şi în perioada vacanţei funcționează cabinetele stomatologice şcolare, iar copiii pot solicita adeverinţa medicală necesară.

 

La rândul său, Eugen Ilea a arătat căînainte de anul 2017, când se vorbea despre proiecte, eram neîncrezător, chiar reticent. Am văzut însă că proiectele Primăriei Capitalei și Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București prind contur, că s-au făcut investiții, și am sprijinit, prin Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, toate proiectele care se adresează copiilor noștri. Suntem privilegiați, pentru că beneficiem de aceste proiecte derulate și finanțate de Primăria Municipiului București și, personal, voi face demersuri pe lângă autoritățile locale din țară pentru a adopta acest model de bune practici. De asemenea, voi continua demersurile făcute la Ministerul Sănătății, alături de ASSMB, pentru ca medicii de medicină școlară să poată da trimiteri la medical specialist, pentru ca noi, părinții, dar și copiii, să economisim timp”, a punctat reprezentantul părinților.

Subiectul a fost abordat și în cadrul primei Conferințe Naționale de Medicină Școlară organizată de ASSM la Palatul Parlamentului, în decembrie anul trecut, cât și la Congresul de Medicină Școlară și Universitară din acest an, care a avut loc în aprilie, la Cluj Napoca.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*