Serviciile de Ambulanță și autoritățile sanitare, în alertă din cauza caniculei

Ministerul Sănătății a solicitat activarea planurilor de măsuri specifice acestor condiții extreme, demarând și controalele de sezon pe Litoral și în Delta Dunării.

 

Chiar dacă astăzi și mâine temperaturile scad ușor, apropiindu-se de normalul perioadei, meteorologii anunță că, de duminică, temperaturile vor crește din nou. În condițiile în care, de săptămâna viitoare, urmează o perioadă cu temperaturi foarte ridicate, iar luna iulie se anunță de-a dreptul caniculară din cauza unui front de aer cald venit dinspre Africa, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică din întreaga țară și serviciilor de urgență prespitalicești să activeze planurile de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât populația să fie avertizată, iar eventualele cazuri medicale apărute pe acest fond să poată fi rezolvate cu celeritate.

Astfel, la nivelul tuturor serviciilor de ambulanță din țară, inclusiv la Serviciul de Ambulanță Județean Buzău, medicii și asistenții au fost informați despre această situație, iar în cazul zonelor în care numărul solicitărilor va fi în creștere în perioada următoare se va suplimenta numărul echipajelor.

Totodată, Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) vor controla modul în care sunt asigurate serviciile de asistență medicală în cadrul unităților sanitare, verificând inclusiv stocurile de medicamente de urgență, în special cele pentru patologiile determinate sau agravate de căldură, așa cum sunt afecțiunile cardiace. Se verifică, de asemenea, funcționarea generatoarelor de rezervă și asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităților sanitare.

 

Concomitent cu activarea planurilor de măsuri pentru perioada caniculară, Ministerul Sănătății a demarat și seria controalelor estivale pe Litoral și în Delta Dunării, la câteva zile după ce ANSVSA a activat comandamentul Sezon Estival 2019. Câteva zeci de inspectori sanitari vor fi detașați, până la finalul sezonului estival, pe Litoral și în Deltă. Aceștia au misiunea de a verifica dacă unitățile ce cazare și alimentație publică, taberele școlare, hotelurile, punctele de prim-ajutor și unitățile sanitare private care funcționează în zonă respectă condițiile igienico-sanitare impuse pentru siguranța turiștilor.

Aceleași sarcini au fost trasate și Direcțiilor de Sănătate Publică județene care, așa cum a precizat Cristina Ungureanu, directorul executiv al DSP Buzău, vor verifica „sursele de apă potabilă, apele de îmbăiere, unitățile de alimentație publică, taberele școlare, unitățile medicale și punctele de prim-ajutor permanente sau sezoniere, de la nivel local”.

La nivelul județului Buzău, farmaciile și-au asumat, pe lângă desfășurarea activităților specifice, să se constituie și în puncte de prim-ajutor, la fel ca și în anii anteriori. Persoanele care vor fi afectate de căldura excesivă sunt sfătuite să intre în cea mai apropiată farmacie, unde se vor putea hidrata, vor beneficia de aer condiționat, iar la nevoie și de ajutor specializat.

 

Sanatateabuzoiana.ro a publicat, zilele trecute, o serie de recomandări făcute de medicii buzoieni, în contextul în care temperaturile deja începuseră să crească, mare parte dintre acestea fiind incluse și într-un comunicat remis de Ministerul Sănătății, odată cu activarea planului de măsuri specifice.

În consecință, reluăm prezentarea principale sfaturi oferite de medici, în speranța că vor fi mai bine reținute și îi vor ajuta pe cititori să se evite problemele de sănătate datorate caniculei.

În primul rând, trebuie să se evite pe cât posibil expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00, atunci când se înregistrează cele mai ridicate temperaturi. Hidratarea este extrem de importantă în această perioadă, medicii recomandând consumul unui pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute, fără a aștepta să apară senzația de sete. Consumul zilnic de lichide în această perioadă este bine să fie de 1,5-2 litri.

 

În ceea ce privește alimentația, trebuie acordată o atenție deosebită consumului de fructe și legume proaspete, întrucât acestea conțin cantități mari de apă, dar și o serie de vitamine și minerale ce ajută organismul să facă față căldurii excesive. Deși tentația poate fi mare, o bere rece sau un pahar de vin de la gheață nu sunt cele mai recomandate băuturi, ca de altfel orice altă băutură alcoolică. Băuturile alcoolice deshidratează organismul și îi scad astfel capacitatea de a face față căldurii.

De asemenea, trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cafeină precum cafeaua, ceaiul negru sau cola,  întrucât și acestea deshidratează organismul. Nici sucurile și băuturile carbogazoase care conțin zahăr nu sunt indicate deoarece sunt diuretice, ducând astfel la eliminarea unei cantități de apă din organism.  În cazul expunerii la soare se recomandă purtarea de haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise și protejarea capului cu pălării de soare. Totodată trebuie evitate activitățile în aer liber care necesită un consum mare de energie, acestea putând fi reprogramate fie dimineața, fie la orele serii, atunci când este mai răcoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*