Recomandări de la DSP Buzău, pentru prevenirea bolilor de sezon

Dincolo de măsurile specifice pandemiei, buzoienii sunt sfătuiți cum să procedeze pentru a evita problemele generate de caniculă și alte afecțiuni specifice sezonului cald.

 

Mihaela Voineagu

Deși respectarea măsurilor pentru limitarea extinderii infecțiilor cu noul coronavirus este prioritară în această perioadă, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău reamintesc buzoienilor și faptul că suntem în plin sezon canicular, iar în aceste condiții trebuie să țină seama și de o serie de alte recomandări pentru a evita problemele de sănătate specifice acestei perioade. În condițiile în care temperaturile din ultimele zile au atins valori ridicate, specialiștii din cadrul DSP Buzău recomandă în special evitarea expunerii prelungite la soare în intervalul orar 11.00-18.00. De asemenea, buzoienilor li se reamintește că este foarte important să se hidrateze în această perioadă, fiind recomandat consumul a 1,5-2 litri de apă pe zi.

Inspectorul Mihaela Voineagu, din cadrul Compartimentului situații de urgență, managementul asistenței medicale de urgență și evenimente speciale, a precizat în acest sens că, pentru o hidratare corectă, apa trebuie consumată înainte de a apărea senzația de sete, întrucât acesta este un prim semn al deshidratării. „Este indicat să consumăm un pahar cu apă la interval de 15-20 de minute, fără a aștepta să apară senzația de sete. De asemenea, pentru o bună hidratare se recomandă consumul unei cantități mai mari de fructe și legume – în special pepene galben sau roșu, prune, castraveți și tomate – întrucât acestea conțin multă apă. Mai e bine de știut și că un pahar de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar cu apă” precizează inspectorul DSP Buzău.

Pentru hidratare nu este recomandat consumul de alcool, nici măcar dacă vorbim de o bere rece, întrucât alcoolul favorizează deshidratarea și slăbește rezistența organismului în condiții de căldură.

 

De asemenea, nu este recomandat nici consumul de băuturi cu conținut ridicat de cafeină și zahăr, așa cum sunt sucurile carbogazoase, întrucât acestea au efect diuretic.

În cazul expunerii la soare, specialiștii DSP spun că este recomandată purtarea unor haine lejere și largi, din fibre naturale și în culori deschise. De asemenea este foarte importantă protejarea capului cu o pălărie de soare sau orice alt accesoriu vestimentar.

La orele amiezii sunt de evitat activitățile de exterior care necesită un consum spoit de energie, cum ar fi munca în grădină sau activitățile sportive.

Categoriile vulnerabile în această perioadă sunt vârstnicii și pacienții cu afecțiuni cardiace cărora li se adresează în mod special aceste recomandări.

În afară de problemele datorate caniculei, în sezonul cald crește incidența afecțiunilor intestinale, datorate unei mari diversități de germeni, pentru care nu există o soluție de imunizare. Prin urmare, protejarea față de aceste probleme specifice sezonului cald se face prin respectarea recomandărilor preventive, pe care specialiștii le reamintesc în fiecare an. Igiena este prioritară în această privință fiind recomandată spălarea mâinilor cu apă și săpun de fiecare dată când ajungem acasă după utilizarea toaletei, după contactul cu alte persoane sau animale. Totodată, trebuie spălate bine și fructele și legumele consumate în această perioadă, inclusiv pepenii, înainte de a fi tăiați.

 

O altă cale de transmitere a infecțiilor digestive este apa, astfel că aceasta trebuie utilizată doar dacă este din surse sigure. De asemenea, nu se recomandă nici scăldatul în locuri neamenajate precum lacuri, bălți sau canale de irigații.

Gunoiul este, de asemenea, o sursă de infectare,  motiv pentru care trebuie depozitat doar în locurile special amenajate. Sunt de evitat în această perioadă alimentele care se alterează ușor, precum cremele, frișca sau maioneza, conservele, dar și băuturile neîmbuteliate. De asemenea, specialiștii DSP Buzău avertizează și în privința alimentelor cu aspect sau miros modificat, recomandând verificarea termenului de valabilitate de pe ambalaj și a temperaturii la care au fost păstrate produsele  respective.

Semnele unei infecții intestinale sunt febra, durerile de cap, vărsăturile și diareea – care duce de deshidratarea graduală ce reprezintă urgența principală în astfel de cazuri. În cazul în care apar astfel de simptome trebuie solicitat ajutor la 112, și în nici un caz să nu se apeleze la automedicație.

Nu în ultimul rând, buzoienilor li se recomandă să își monteze la ferestre plase anti-țânțari și să evite zonele în care există astfel de insecte. În cazul plimbărilor în zonele cu luciu de apă sau la marginea pădurilor, se recomandă purtarea de îmbrăcăminte care să acopere mâinile și picioarele sau folosirea de spray-uri repelente împotriva țânțarilor, întrucât și aceștia constituie vectori de transmitere a unor boli.

 


Adaugati un comentariu


 

*