Sub zodia caniculei

17 iunie 2019 | 0 comentarii |

Medicii buzoieni trag primele semnale de alarmă despre cum ne afectează temperaturile caniculare și ne spun ce trebuie să facem pentru a ne proteja sănătatea.

 

Temperaturile de peste 30 de grade Celsius, polile și furtunile previzionate de meteorologi ne influențează și sănătatea. Medicii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău și cei ai Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) ne dau câteva sfaturi despre măsurile de protecție din acest sezon și ne avertizează că „temperaturile ridicate și expunerea prelungită la soare sau în intervalul orar 10,00-18,00 pot cauza grave probleme de sănătate”.

Pentru ca temperaturile ridicate să nu ne facă rău, medicii ne sfătuiesc să evităm să ne deplasăm prin soare la orele amiezii, să consumăm cât mai multe lichide, fructe și legume proaspete, să evităm, alcoolul, cafeaua, ciocolata, băuturile acidulate și produsele care conțin zahăr, la apariția primelor semne de boală să cerem ajutorul medicilor specialiști, iar în cazuri de urgență să cerem ajutor la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Organismul nostru este oricum, bulversat, de schimbările bruște de temperatură, de ploile și furtunile din ultimele săptămâni, așa că trebuie cu atât mai atenți să fim la caniculă. Temperaturile ridicate și deshidratarea pot favoriza lipotimii (leșin), insuficiență respiratorie, acutizarea afecțiunilor cardiace și a altor afecțiuni cronice, arsuri solare și chiar cancere de piele, însă pentru a nu ajunge la intervenții de urgență, e bine să respectăm măsurile de precauție pe care le avem la îndemână”, ne spune medicul urgentist Lhuana Zissu, directorul SAJ Buzău.

 

DSP Buzău și cei ai Serviciului Județean de Ambulanță ne recomandă să consumăm cel puțin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri naturale din fructe sau legume, iaurt) care nu trebuie băute foarte reci, pentru a nu se elimina prin transpirație înainte de hidratarea organismului. Foarte bune sunt ceaiurile din mentă, soc, mușețel, sunătoare, urzici, călduțe sau la temperatura camerei, în care s-a stors o felie de lămâie și care pot fi ușor îndulcite cu miere.

Alimentația trebuie să conțină alimente proaspete, fără prea multe calorii.  Se recomandă carnea slabă, fiartă sau preparată la grătar, lactatele, cerealele și cât mai multe fructe și legume proaspete care, prin apa, sărurile minerale și vitaminele pe care le conțin asigură în mod constant hidratarea și energizarea organismului. O atenție sporită trebuie acordată modului de preparare, păstrare și consum al alimentelor, în caz contrar existând risc de toxiinfecții alimentare”, atrage atenția directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

Directorul DSP informează, totodată, că specialiștii instituției desfășoară, în această perioadă, verificări permanente ale calității apei potabile din surse autorizate și din fânâni, mai ales  în zonele afectate de inundații. Totodată se fac verificări ale apelor de îmbăiere (piscine, ștranduri), pentru a se preveni răspândirea unor boli de piele sau altor afecțiuni contagioase.

 

Cei mai vulnerabili în fața caniculei sunt copiii și vârstnicii. De aceea, medicii recomandă locurile răcoroase, cu umbră și evitarea efortului fizic, a sportului, grădinăritului și altor activități solicitante, precum și ieșirile în aer liber între orele 10,00-18,00, plimbările fiind recomandate dimineața devreme și la lăsarea serii, când se diminuează disconfortul termic.

Dacă este absolut necesară ieșirea din casă, ni se recomandă să mergem prin zonele cu umbră, să ne protejăm capul cu o pălărie și ochii cu ajutorul ochelarilor de soare. „Hainele pe care le purtăm în zilele caniculare e bine să fie de culoare deschisă, subțiri, comode, preferabil din in și bumbac, ca să absorbă transpirația și să permită pielii să respire, materialele sintetice neavând aceste calități. Este bine să avem la îndemână o sticlă cu apă pentru hidratarea continuă a organismului, iar dacă la un moment dat simțim că ne este rău, este indicat să intrăm în cea mai apropiată farmacie sauîntr-un magazin în care există aer condiționat, pentru a ne reveni”, explică specialiștii DSP Buzău.

Părinților li se recomandă să nu lase copiii în interiorul vehiculelor parcate la soare și să evite drumurile pe distanțe lungi cu aceștia, ca pasageri, în mașinile fără climatizare.

 

Dacă ne aflăm în vacanță, medicii spun că trebuie să conștientizăm că soarele ne poate fi prieten sau dușman în funcție de cum știm să-i folosim calitățile sau efectele negative. Știm că soarele poate fi unul dintre cei mai buni prieteni ai sănătății organismului, pentru că regenerează celulele pielii, întărește oasele, combate depresia, întărește sistemul imunitar…Ceea ce trebuie să mai știm este însă că trebuie să-l folosim cu moderație, iar plaja trebuie evitată chiar de către persoanele sănătoase între orele 11.00-17.00, când razele sunt foarte puternice. În plus, trebuie asigurată protecția capului, a ochilor, a buzelor și întregii părți a corpului expuse la soare, cu loțiuni și creme de protecție împotriva factorilor UV. Mai mult, persoanele care suferă de afecțiuni ale pielii trebuie să solicite sfatul medicului înainte de a se expune la soare, iar cele cu afecțiuni cronice trebuie să respecte întocmai recomandările medicale și să urmeze cu strictețe tratamentul prescris de medicul curant”, atrage atenția dr. Lhuana Zissu.

În casă, e bine să stăm în camere răcoroase, să ținem ferestrele închise și acoperite cu draperii sau jaluzele până când temperatura exterioară scade la nivelul celei din interior (aproximativ până la lăsarea serii). Noaptea și dimineața devreme este indicat să aerisim încăperile, pentru a se crea curenți de aer care scad temperatura interioară a locuinței. Dacă folosim aerul condiționat, aparatele trebuie dezinfectate și curățate periodic, pentru a se evita răspândirea unor germeni patogeni.

 


Adaugati un comentariu


 

*