Doar patru cazuri de gripa confirmate in Romania de la debutul sezonului rece

Cel mai recent este cazul unuia dintre cei doi angajati ai aeroportului din Sibiu. internati cu suspiciunea de gripa porcina. Analizele efectuate la Institutul Cantacuzino nu au detectat prezenta virusului gripei porcine in niciunul dintre cele trei cazuri suspecte de la Sibiu.

 

racealasigripaMedicii si pacientii spitalului din Sibiu, precum si personalul aeroportului din localitate, impreuna cu pasagerii, nu mai au morive sa isi faca vreun fel de griji in privinta riscului gripei porcine, rezultatele analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino  si cele ale autopsiei pacientului de 30 de ani in legatura cu care au existat banuieli ca ar fi decedat din cauza acestui tip de gripa, inlaturand orice suspiciune in acest sens.

Astfel, conform datelor transmise de Ministerul Sanatatii, decesul tanarului de 30 de ani, angajat al aeroportului din Sibiu, s-a datorat tromboemboliei pulmonare si pneumoniei acute interstitiale, pe fondul altor probleme de sanatate. Asadar, pacientul nu fusese infectat cu virusul gripei porcine si nici macar nu suferea de banala gripa, iar isteria creata de moartea acestuia nu si-a avut rostul. Cu totate ca medicii care l-au ingrijit erau convinsi ca decesul s-a datorat problemelor pulmonare de care suferea pacientul, nicidecum gripei porcine, odata raspandit zvonul, in spitalul din Sibiu au fost luate masurile de precautie necesare, pacientii aflati pe holuri si personalul medical primind masti de protectie.

 

spital gripaTeama de gripa porcina a fost alimentata si de faptul ca in aceeasi perioada, alti doi angajati ai aeroportului erau in concediu medical din cauza unor probleme respiratorii. Imdediat dupa decesul colegului lor, cei doi au fost adusi la spitalul din Sibiu si bagati in carantina la Sectia Boli Infectioase, fiind suspectati la randul lor ca ar putea fi infectati cu virusul AH1N1. Le-au fost recoltate probe care au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru analiza, rezultatele transmise in cursul zilei de ieri avand darul sa detensioneze situatia. Prezenta virusului gripei porcine nu a fost detectata in niciunul din cele doua cazuri. La unul dintre pacienti a fost detectata prezenta virusului gripal, insa este vorba de gripa umana, care nu implica riscuri majore.

Pacientul de la Sibiu este doar al patrulea caz de gripa inregistrat in Romania de la inceputul acestui sezon rece, Ministerul Sanatatii anuntand ca evolutia infectiilor respiratorii acute se incadreaza intre limitele prognozate si nu a existat niciun deces din aceasta cauza. In prezent, starea persoanei contamitate cu virus gripal uman este stabilizata si se afla sub tratament specific in Spitalul Judetean de Urgenta din Sibiu. Printre cele patru cazuri de gripa se numara si cel de gripa porcina anuntat de autoritatile sanitare din Sibiu in cursul zilei de miercuri, pacientul respectiv fiind complet vindecat.

 

vaccin antigripalGripa este o boala infectioasa acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de virusul gripal A sau B, care apare in izbucniri epidemice de severitate variata, aproape in fiecare iarna. Perioada in care apare cu o frecventa crescuta este noiembrie-martie. Infectia gripala poate afecta orice persoana, insa riscul de a dezvolta forme clinice mai severe si de aparitie a complicatiilor este mai mare la copii, batrani si persoane cu imunodeficiente sau boli cronice. Acestora le este recomandata vaccinarea antigripala. Deoarece virusul gripal se gaseste sub o mare varietate de subtipuri si tulpini, care se modifica de la an la an, chiar si persoanele vaccinate pot face gripa, dar severitatea bolii va fi mai usoara. Transmiterea se face pe cale respiratorie, de la o persoana la alta, prin picaturile de saliva eliminate prin tuse, stranut, vorbire. Contagiozitatea este de 1-2 zile inainte si 4-5 zile dupa debutul bolii. Bolnavii cu forme atipice de boala sunt, de asemenea, contagiosi. Rezervoare de virus pot fi si unele animale, pentru tipul A.

Debutul este brusc, uneori brutal, cu frisoane, febra 39-40 grade C, dureri musculare, dureri de cap intense, oboseala, dureri la nivelul globilor oculari (caracteristice pentru gripa), catar nazal (cu senzatie de nas infundat) tuse uscata, inapetenta (lipsa poftei de mancare), greata, varsaturi, chiar diaree.

Complicatiile respiratorii influenteaza evolutia si prognosticul, mai ales cand apar la persoane cu imunitate deficitara sau la copii cu boli cronice sau sugari distrofici. Pneumoniile gripale pot fi primare sau secundare, prin suprainfectie bacteriana. Alte complicatii pot fi: cardiovasculare (miocardita), nervoase (encefalita, meningita), sindromul Reye. Copiii sub 24 de luni necesita spitalizare datorita riscului crescut de a dezvolta complicatii, in perioada de convalescenta fiind crescuta receptivitatea pentru infectii bacteriene.

PUBLICITATE

Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*