Bacterii folosite de organism ca „scut” împotriva gripei

18 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Localizate la nivelul nasului și al gâtului, acestea ar putea avea un efect protector împotriva virusului gripal, după cum relevă un studiu efectuat de cercetători americani.

 

Imunitatea” pe care anumiți oameni o au la contactul cu virusurile gripale ar exista, de fapt, în anumite bacterii pe care organismul uman și le produce singur și care creează un adevărat „scut”.  Este concluzia la care a ajuns o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Michigan din Statele Unite care a identificat un grup de bacterii localizate în nas şi gât, care ar scădea riscul de a contracta gripă. Concluzia este rezultatul unui studiu privind transmiterea gripei efectuat în perioada 2012-2014, în cadrul unei cohorte de gospodării din Nicaragua.

În cadrul studiului s-au folosit date dintr-un studiu longitudinal de transmisie a gripei pentru a evalua relația dintre bacteriile nasului / gâtului și susceptibilitatea gazdei la virusul gripal. În acest scop au fost selectate 717 persoane, din 144 de gospodării în care existau persoane cu gripă confirmată, iar subiecții au fost monitorizați timp de treisprezece zile, sau până când au dezvoltat gripă. La 537 persoane care au manifestat rezistență la virusului gripal, oamenii de ştiinţă americani au analizat mostrele de bacterii din nas şi din gât prelevate la momentul înrolării în cadrul studiului şi au utilizat secvenţierea ADN pentru a determina tipul bacteriilor prezente. La analiza compoziţiei bacteriene a tuturor mostrelor au fost descoperite cinci grupuri de bacterii, iar după ce au luat în calcul alţi factori cunoscuţi care ar putea influenţa riscul de gripă, precum vârsta, expunerea la tutun, gospodăriile aglomerate şi vaccinarea antigripală, cercetătorii au dorit să afle dacă indivizii cu un anumit tip de bacterii prezentau un risc mai mic de a face gripă și de a dezvolta complicații respiratorii sau pulmonare.

 

Într-un articol publicat pe această temă în jurnalul științific de pe site-ul universității din Michigan, prof. Betsy Foxman, de la catedra de Epidemiologie a Facultății de Sănătate Publică, a notat că „am analizat ce fel de grupă de bacterii avea fiecare şi dacă acest lucru influenţa riscul de gripă şi am aflat că da, aşa este. Partea interesantă este că descoperirea ne arată dacă o persoană care prezintă o anumită comunitate de bacterii are un risc redus de a contracta gripă. Este o veste importantă deoarece nu a mai fost demonstrată anterior”. Potrivt aceleiași surse, constatarea poate fi un prim pas pe un drum lung spre un tratament care ar putea ajuta la prevenirea gripei și care ar putea preveni infecțiile secundare, cum ar fi pneumonia. „Potențialul este foarte mare, dar trebuie mai întâi să învățăm, înainte de a putea manipula cu succes microbii care trăiesc în și pe corpul nostru pentru a preveni bolile”, a mai spus Foxman.

Aceasta a mai precizat că, în viitor, echipa de cercetători îşi propune să efectueze studii similare pe o populaţie diferită şi să monitorizeze participanţii pe perioade mai lungi, sperând ca la un moment dat să poată susține fără echivoc care sunt bacteriile ce pot fi considerate „scut” împotriva gripei și complicațiilor sale. „Ştim că vom avea întotdeauna nevoie de antibiotice noi, însă în acest mod ne putem baza pe ele mai mult timp. Probabil că, dacă putem interveni astfel, vor exista mai puţine efecte secundare”, se mai arat în articolul semnat de prof. Betsy Foxman.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*