Cancerul de piele, mai agresiv în cazul fumătorilor

22 februarie 2019 | 0 comentarii |

Cercetătorii din domeniul cancerului au descoperit că pacienţii diagnosticaţi cu melanom au cu 40% mai puține șase de supraviețuire dacă au în antecedente dependenţă tabagică, în comparaţie cu cei care nu au fumat niciodată.

 

Pe lângă efectele negative cunoscute asupra sănătății, ce includ riscul de cancer pulmonar și afecțiuni cardiovasculare, fumatul se pare că reduce considerabil și șansele de vindecare în cazul cancerului de piele, deși nu are legătură directă cu apariția acestuia. O susțin autorii unui studiu finanțat de organizația Cancer Research din Marea Britanie, care au constatat că fumatul ar putea limita capacitatea corpului de a lupta împotriva cancerului de piele, iar fumătorii au cu 40% mai puține șanse de supraviețuire, decât pacienții care nu au acest viciu.

Cercetătorii de la Universitatea din Leeds, care au efectuat acest studiu, au constatat pe baza datelor colectate de la peste şapte sute de pacienţi cu melanom –  o formă gravă de cancer de piele care se extinde la alte organe – că fumătorii şi foştii fumători au avut cu 40% mai puţine şanse de a supravieţui timp de zece ani după stabilirea diagnosticului, în comparaţie cu persoanele care nu au fumat niciodată.

În cadrul unui grup restrâns, format din 156 de pacienţi care prezentau cei mai numeroşi indicatori genetici ai celulelor imunitare, fumătorii au prezentat cu circa patru ori şi jumătate mai puţine şanse de a supravieţui, în comparaţie cu nefumătorii.

 

Deoarece fumătorii din acest grup au avut şanse mai mici de supravieţuire, oamenii de ştiinţă au notat că este posibil ca substanțele inhalate în timpul fumatului să afecteze, direct, capacitatea organismului de a lupta contra celulelor canceroase în cazul melanomului.

Rezultatul indică faptul că organismul fumătorilor poate declanşa un răspuns imunitar pentru a încerca să distrugă melanomul, însă se pare că acesta este mai puţin eficient, în comparaţie cu cel al persoanelor care nu au fumat niciodată, iar fumătorii au prezentat şanse mai mici de a supravieţui cancerului cu care au fost diagnosticaţi. Pe baza acestor concluzii, renunțarea la fumat ar trebui intens recomandată în cazul persoanelor diagnosticate cu melanom”, a explicat dr. Julia Newton-Bishop, autorul principal al studiului.

Aceasta a mai precizat că, deşi studiul a identificat o asociere între fumat şi reducerea şanselor de supravieţuire în cazul melanomului, nu demonstrează că fumatul este în mod direct răspunzător de această scădere, dar arată că fumatul ar putea limita şansele de supravieţuire ale pacienţilor cu melanom.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*