Alimentația bogată în fibre reduce riscul de cancer, diabet și afecțiuni cardiovasculare

18 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Consumul zilnic de alimente bogate în fibre poate avea un aport hotărâtor în prevenirea apariției celor mai frecvente boli netransmisibile.

 

Rezultatele unui studiu efectuat recent de o echipă de cercetători din Noua Zeelandă relevă o serie de efecte pozitive pe care o alimentație bogată în fibre la are în prevenirea celor mai răspândite boli netransmisibile. Cercetătorii susțin că o dietă bogată în cereale integrale, care conţin o cantitate importantă de fibre alimentare, poate ţine la distanţă afecţiuni grave precum diabetul şi cancerul, dar pot preveni și afecțiunile cardiovasculare, care constituie principala cauză de mortalitate la nivel global.

În cadrul unui studiu randomizat, specialişti de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă au analizat studii clinice şi cercetări realizate în ultimele patru decenii, la care au participat peste un milion de persoane. În final au ajuns la concluzia că riscul de a dezvolta astfel de afecțiuni poate fi redus cu până la o treime prin adoptarea unei alimentaţii care include cereale, leguminoase şi pâine integrală.

 

Pentru fiecare 1.000 de participanţi la cele 243 de cercetări şi studii clinice, aportul ridicat de fibre alimentare a fost echivalent cu o scădere cu 13% a numărului de cazuri de deces şi cu 6% a celui de boli coronariene, în comparaţie cu persoanele cu o alimentaţie săracă în fibre.

Dr. Andrew Reynolds, autorul principal al studiului, spune că rezultatele sunt dovada clară a faptului că oamenii ar trebui să crească aportul de fibre alimentare. „Studiul nostru indică faptul că ar trebui să avem cel puţin 25 – 29 de grame de fibre în alimentaţia zilnică, deşi cea mai mare parte dintre noi consumăm mai puţin de 20 de grame de fibre pe zi”, a explicat acesta.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat, de asemenea, că persoanele care au crescut aportul de fibre alimentare aveau o greutate corporală mai mică şi un nivel redus al colesterolului total.

Studiul a fost comandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care intenţionează să dezvolte noi recomandări privind aportul optim zilnic de fibre, în baza rezultatelor recente comunicate de cercetători

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*