Depresia, factor determinant in evolutia bolilor cronice ale romanilor

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat aceasta afectiune psihica drept principala cauza de dizabilitate la nivel mondial, stabilind totodata ca esista o stransa legatura intre depresie si sanatatea fizica.

 

In clasamentele europene, Romania se afla de ani buni pe primele locuri in ceea ce priveste numarul de bolnavi cu afectiuni cronice, fie ca este vorba de boli cardiovasculare, diabet, afectiuni oncologice sau boli cronice renale. Pe langa greutatile cu care se confrunta in tara in ceea ce priveste accesul la tratament si la ingrijiri medicale adecvate, pacientii cronici se mai lupta cu un alt factor agravant care favorizeaza in mod negativ evolutia bolii. Este vorba de depresie, afectiune care a fost declarata boala secolului, stabilindu-se ca este principala cauza de dizabilitate la nivel mondial.

Multi dintre bolnavii cronici ajung sa se confrunte cu depresia, dar pacientii romani sunt mai predispusi la aceasta boala, din cauza factorilor enumerati mai sus. In Romania, printre cele mai des intalnite boli cronice se numara bolile cardiovasculare, bolile cronice renale, diabetul si cancerul, iar din datele oferite de Centrul Medical Bellanima, reprezentant national al European Depression Association, reiese ca depresia netratata este un factor major de risc pentru aceste boli cronice si contribuie direct la deteriorarea starii de sanatate a bolnavilor.

 

Specialistii centrului au efectuat un studiu pentru a stabili in ce mod intervine depresia in evolutia unor categorii de boli cronice, pentru a-i incuraja pe pacienti sa discute deschis cu medicii lor curanti si despre aceasta posibila interactiune, dintre boala organica si depresie, care poate duce la agravarea prognosticului. „Pentru pacientii care sufera de o boala cronica, este uneori dificil sa discute cu medicii lor curanti despre felul in care se simt din punct de vedere psihic sau al trairilor emotionale – pot simti ca le distrag acestora atentia de la simptomele fizice pentru care s-au prezentat la medic, considerate mai importante. Cifrele ne arata insa ca depresia poate deveni un factor agravant in randul unor boli care au deja in tara noastra o rata de mortalitate ridicata. Rapoartele Uniunii Europene  catalogheaza depresia netratata sau nediagnosticata ca factor major de risc in bolile cronice, agravand starea pacientului si contribuind direct la cresterea ratei de mortalitate. Aceleasi rapoarte mentioneaza ca depresia creste cu 50% costurile tratamentului unor astfel de boli”, precizeaza medicul psihiatru Roxana Stoean, din cadrul Centrului Medical Bellanima.

 

Din analiza data publicitarii de unitatea medicala reiese ca bolile cardiovasculare apar de 1,6 ori mai des in randul persoanelor cu depresie, fata de persoanele care nu prezinta simptome depresive, iar pacientii care au suferit un infarct miocardic si care sufera de depresie au un risc de mortalitate de 5 ori mai mare decat cei care nu sufereau de depresie.

Totodata, pacientii cu tulburari depresive au un risc de 65% de a dezvolta diabet zaharat, in timp ce 31% dintre pacientii cu diabet au simptome depresive , iar 11% dintre ei au depresie severa. In cazul diabeticilor, depresia se asociaza cu neglijarea recomandarilor terapeutice specifice sau cu o aderenta scazuta la recomandarile medicale din planul de tratament, incluzand administrarea antidiabeticelor orale, modificarile de dieta, monitorizarea glicemiei, iar perturbarile emotionale legate de diabet pot duce la dezvoltarea depresiei.

Depresia este cea mai comuna tulburare psihica a pacientilor care au boli cronice renale si poate influenta succesul tratamentului si ratele de mortalitate in aceste cazuri, iar analiza mai arata ca pacientii cu insuficienta renala care primesc tratament pentru simptomele depresive au o rata crescuta de acceptare a tratamentului si pot avea in general o evolutie mai buna a starii lor.

Un studiu facut asupra pacientelor cu cancer la san a aratat ca, pe parcursul a 5 ani dupa diagnosticare, femeile cu depresii severe au avut o sansa de supravietuire mult mai mica decat cele fara acest diagnostic.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*