Riscuri asociate surplusului de fier în organism

28 iunie 2019 | 0 comentarii |

Specialiștii recomandă moderație în ceea ce privește consumul alimentelor și suplimentelor care conțin fier, fiind necesară asigurarea unui echilibru în organism.

 

Prof. Beben Benyamin

Cea mai frecventă problemă de sănătate asociată deficienței de fier din organism o constituie anemia, fapt pentru care multe dintre persoanele cu o constituție mai astenică pun accentul pe o alimentație și pe suplimente bogate în fier. O supradoză accidentală cu fier, cauzată de faptul că pacientul ia suplimente (doze mari de fier) pe termen lung sau de tulburări cronice care determină o acumulare de fier în organism, poate provoca un exces de fier în organism „supraîncărcare cronică cu fier”, întâlnită mai ales la bărbați.

Un studiu dat publicității recent relevă însă că prezența acestui mineral în organism este benefică și chiar necesară în cantități rezonabile, dar în exces poate provoca multe alte probleme de sănătate. Studiul a confirmat o dată în plus că persoanele cu niveluri ridicate de fier în sânge sunt protejate de anemie şi prezintă un risc redus de hipercolesterolemie, însă au un risc mai mare de a dezvolta boli de ficat, diabet şi infecţii cutanate bacteriene.

Prof. Beben Benyamin, specialist în genetică în cadrul Universității din Australia de Sud, a subliniat importanţa asocierii dintre surplusul de fier şi riscul scăzut de hipercolesterolemie, explicând într-un articol publicat pe această temă că „am utilizat o metodă statistică, numită randomizare mendeliană, bazată pe informaţii genetice, pentru o mai bună estimare a legăturii de cauzalitate dintre nivelul de fier şi nouă sute de afecţiuni şi probleme de sănătate. Am descoperit astfel o legătură între excesul de fier şi un risc redus de hipercolesterolemie”.

 

Alimente considerate surse naturale de fier

Acest lucru ar putea fi important, având în vedere că nivelul ridicat de colesterol reprezintă un factor important de risc în bolile cardiovasculare şi apariția accidentului vascular cerebral, însă cercetătorul australian a subliniat că nu trebuie subestimate nici riscurile pe care le presupune un nivel prea ridicat de fier în sânge.

„În acest studiu populaţional am oferit dovada că fierul este asociat cu anumite afecţiuni. Am descoperit, de asemenea, că persoanele care prezintă un nivel ridicat de fier în sânge au un risc mai mare de a avea celulită infecţioasă, o infecţie cutanată bacteriană care în 2015 afecta 21 de milioane de persoane şi a provocat 17.000 de decese. Pasul următor constă în a afla, prin intermediul studiilor clinice, dacă manipularea directă a nivelului de fier îmbunătăţeşte starea de sănătate”, a mai precizat prof. Beben Benyamin.

Fierul este principalul mineral care intră în compoziția globulelor roșii ale sangelui, care dau și culoarea sângelui, de roșu intens. De asemenea, fierul participă la formarea unor enzime vitale pentru organism, cum sunt enzimele care contribuie la fixarea oxigenului pe celule.

Nevoile organismului de fier sunt mici, de 2 mg/zi, așa că cele 10-15 mg pe zi pe care omul le primește din apă și alimentele consumate sunt suficiente, dacă nu există alte cauze care să provoace carență de fier.

 

 

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*