Cum ne revenim după „festinul” de Paște și 1 Mai

Condiția fizică și greutatea normală se recapătă cu răbdare, printr-o alimentație bazată în special pe legume și verdețuri, sport şi multe lichide fără zahăr.

 

Răsfățul tradițional cu ouă roșii, carne de miel și cozonac, stropit cu acool în perioada Sărbătorilor Pascale, urmat de mititeii și frigăruile stropite cu bere din belșug în ziua de 1 Mai, au contribuit din plin la creșterea în greutate și la scăderea energiei vitale a celor mai mulți dintre români.

Sigur, nu-i un „pacat” că v-ați oferit plăcerile culinare și distracția de care oricine are nevoie din când în când, pentru ca și cofortul psihic să poată fi menținut. Nutriționistul Mihaela Bilic ne spune că nu abstinența este soluția, ci echilibrul și lipsa de abuz. „Așa că, dragii mei «păcătoși» care vă amărâți viața interzicându-vă orice răsfăț dulce, țineți cont de vorbele celebrului Brillant-Savarin și acordați-vă permisiunea de a fi normali. Fără desert suntem sluți, fie și sufletește, iar cu prea multe deserturi ajungem supraponderali. Soluția e, ca de obicei, moderația”, ne spune nutriționistul Mihaela Bilic, sfătuindu-ne chiar să adoptăm modelul francezilor, de a mânca dulciurile înainte de masă.

Afirmațiile nutriționistului român sunt susținute și de un studiu al unei echipe de cercetători de la Imperial College London, publicat în revista „Clinical Investigation”. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, deși interzise în diete, dulciurile reprezintă de fapt secretul pierderii în greutate, dacă sunt consumate înaintea mesei, nu după, așa cum ne-am obișnuit.

Potrivit studiului menționat, glucoza din prăjituri, ciocolată și deserturi reprezintă cea mai importantă sursă de energie a creierului. Cercetătorii au arătat că o proteină din creier, glucokinaza, controlează cantitatea de glucoză consumată. Atunci când e insuficientă, organismul primește de la creier informația că trebuie să găsească alte surse de zahăr.

În cadrul testelor de laborator, șoarecii puteau să aleagă între mâncare normală și apă cu zahăr. În mod normal, rozătoarele beau doar puțină apă cu zahăr și mâncau mai multă mâncare. Însă, când oamenii de știință le-au crescut nivelul de glucokinază din creier, șoarecii au preferat apa cu zahăr.

 

Alt experiment a arătat că atunci când nu mănâncă nimic timp de 24 de ore, gluokinaza devine mai activă. Se crede că în cazul celor care au o slăbiciune pentru dulciuri, glucokinaza este mai activă și așa se explică de ce unele persoane se pot abține de la desert, pe când altele nu pot rezista tentației.

Cercetătorul James Gardiner spune că dulciurile ne pot ajuta să slăbim dacă sunt mâncate la începutul mesei. Astfel creierul va primi suficientă glucoză și nu vom mai fi tentați să mâncăm mai mult decât e nevoie.

Dacă mâncăm dulciurile în timpul mesei și mai ales la finalul acesteia, creierul va avea nevoie de ceva timp să înregistreze că are suficientă glucoză și va căuta alte surse, determinându-ne să mâncăm mai mult decât ar fi necesar pentru a ne satisface pofta de dulce și a ne simți bine.

Pâinea, pastele și orezul sunt, de asemenea, bogate în glucoză și mai sănătoase decât prăjiturile.

 

Așadar, fie că ați stat acasă în această minivacanță, fie că ați plecat la munte ori la mare și chiar dacă n-ați abuzat de mâncare și mai ales de dulciuri, alimentele tradiționale, alcoolul și lipsa de mișcare v-au supus organismul la „caznele unei digestii la foc continuu”. Iar acum aveți nevoie de detoxifiere și de mai multe exerciții fizice care să vă redea energia, să vă ajute să dați jos kilogramele în plus și să vă păstrați sănătatea.

De aceea, în zilele următoare, pentru recâștigarea condiției fizice și a siluetei, nu strică să facem cât mai multă mișcare, să facem o alergare în parc, să mergem la sală sau pur și simplu să facem exerciții fizice ușoare acasă.

Dacă, în mod obișnuit, nutriționiștii ne spun că nu trebuie să ne reprimăm plăcerea de a mânca orice, cu condiția să gustăm din toate câte puțin, e cazul ca după minivacanța de Paște și 1 Mai să ne revizuim regimul alimentar însă fără a ne înfometa, să facem mișcare și să bem multă apă.

Important este să mâncăm mai multe legume, salate și zarzavaturi, să bem mai multă apă și să renunțăm, măcar pentru o vreme, la carbohidrați și dulciuri de orice fel, chiar și la sucurile naturale și la fructele dulci.

 

În zilele următoare putem merge la sala de fitness, unde vom fi îndrumați de un antrenor, dar putem face anumite exerciții și singuri, vom merge mai mult pe jos, vom renunța la lift și vom urca scările. La fel de important este să avem grijă ca în fața frigiderului să facem alte alegeri decât cele din perioada sărbătorilor…

Medicii ne spun că pentru a arde caloriile, mișcarea este esențială. Ca să slăbim trebuie să consumăm calorii, iar pentru asta este recomandat să acţionăm musculatura cea mai mare din corp, adică cea a picioarelor. Se recomandă pentru început plimbări alerte, execiţii fizice ușoare, jogging, exerciții de respirație, combinate cu execiţii fizice cu greutăţi, streching, flotări, genuflexiuni, fandări, aerobic care se pot face și acasă.

De mare ajutor este și alimentaţia, bazată în special pe legume și zarzavaturi, iaurt și alte alimente ușoare. Consumul unei cantități cât mai mare de apă este, de asemenea, de ajutor. Trebuie avut în vedere că setea este adesea confundată cu senzaţia de foame, de aceea ni se recomandă ca atunci când simţim nevoia de a ronţăi ceva să bem apă mai întâi. Apa ajută şi la senzaţia de saţietate. Unii nutriționiști sugerează câteva înghiţituri de apă sau de ceai rece înainte şi în timpul fiecărei mesei.

 

Dr. Ovidiu Bojor

Academicianul Ovidiu Bojor, fitoterapeutul român care a descoperit multe dintre secretele remediilor naturale, ne spune că o detoxifiere a organismului este necesară din când în când, nu numai după Sărbători. Dr. Bojor subliniază că cel mai important este să conștientizăm că, așa cum se spune încă din antichitate, „alimentul trebuie să fie medicament, iar medicamentul, aliment” și, în consecință, să-i oferim organismului ceea ce-i face bine.

Iar plantele pot fi de mare ajutor în procesul de detoxifiere și chiar în tratarea anumitor boli, cu condiția să conștientizăm faptul că „nu orice izvorăște din tradiție e bun” și trebuie să știm ce plante ne pot face bine, pentru ce afecțiune și cum anume trebuie să-i folosim virtuțile terapeutice.

Referitor la detoxifierea colonului, esențială în orice cură de slăbire, cercetătorul ne spune că „în această categorie nu trebuie să intre laxative și purgative, care au oximetil antrachinone. Este vorba despre crușin, henna, rășina de aloe, revent. După o întrebuințare mai îndelungată a acestora, o săptămână, două, trei, încep să apară reacții adverse în organism până la favorizarea cancerului colonorectal”, recomandând plante precum plantago psyllium (o specie de pătlagină), semințele de in, semințele de muștar alb, care trebuie utilizate neapărat întregi. Dr. Bojor ne sfătuiește să lăsăm de seara până dimineața o lingură de semințe în 200 ml de apă, și apoi să le ingerăm.

 

Detoxifierea poate fi făcută și pe cale urorenală. Și aici găsim ajutor din partea plantelor, începând cu cel mai bun diuretic, frunzele de mesteacăn, sub formă de infuzie. „În paralel, trebuie să ne ocupăm de dezintoxicarea spirituală. Să gândim pozitiv, pentru că tumorile, cancerul apar și din acest motiv. Eu mereu apelez la înțelepciunea populară, pentru că, din fericire, avem foarte multe proverbe profunde. Unul spune «Săracul, a murit de inimă rea!» și chiar așa e, se poate muri de supărare… Așa că trebuie să fim atenți. O simplă iertare te poate ajuta să elimini acea toxicitate din organism. Un zâmbet, o mângâiere, o vorbă bună”, mai spune doctorul în farmacie Ovidiu Bojor.

Pe de altă parte, trebuie știut că mesele uşoare şi frecvente temperează apetitul, cresc nivelul de energie şi buna dispoziţie şi chiar îmbunătăţesc metabolismul, procesul de digestie, arzând calorii, iar pierderea kilogramelor în plus aduce şi mari beneficii pentru sănătate.

Potrivit unei cercetări publicate în jurnalul Diabet Care, consumul unei linguri de scorţişoară pe zi, scade considerabil nivelul colesterolului. Un alt studiu efectuat de cercetătorii de la Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din California a demonstrat că ardeiul iute este un aliat de nădejde în curele de slăbire, deoarece principala substanţă care dă gustul picant ardeiului iute, capsaicina, ajută la arderea grăsimilor din corp, reduce pofta de mâncare şi accelerează metabolismul.

 

O condiție esențială în curele de slăbire este evitarea alcoolului și sucurilor, pentru că sunt o sursă majoră de calorii, chiar dacă sunt naturale. Dacă ne este sete, cel mai bine este să bem apă sau ceai rece neîndulcit.

Dacă mănânci pe fugă sau în faţa televizorului, vei avea tendinţa de a mânca mai mult decât trebuie. Ai putea, în schimb, să aranjezi masa de fiecare dată şi să savurezi porţia dintr-o farfurie de porţelan. Îţi vei concentra mai bine atenţia şi sunt mai multe şanse să nu faci excese.

Studiile sugerează că proteinele prelungesc senzaţia de saţietate mai eficient decât carbohidraţii sau grăsimile. Proteinele au nevoie şi de mai multe calorii pentru a fi digerate, aşadar este recomandat doar o cantitate mică în plus. Sunt recomandate sursele de proteine cu puţine grăsimi, precum iaurtul sau brânza cu nivel scăzut degrăsime sau piept de curcan feliat subţire.

Unii oameni mănâncă mai mult atunci când sunt stresaţi, aspect sugerat şi de un studiu al Universităţii Yale. Potrivit acestuia, femeile care secretă cel mai mult cortizol (hormon eliberat în momente de stres) consumă cea mai mare cantitate de mâncare grasă după respectiva perioadă. Dacă te afli frecvent în situaţii stresante, încearcă mai bine să înveţi yoga, să meditezi sau să faci exerciţii de meditaţie.

 


Adaugati un comentariu


 

*