Detoxifierea dupa Craciun

28 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Medicii ne spun ca putem face o curatare a organismului respectand cateva reguli simple, iar cu putina ambitie putem obtine efecte benefice atat pentru silueta cat mai ales pentru sanatate.

 

masa-craciun-familieDupa Sarbatorile Craciunului, in care aproape toti am facut exces culinare, consumand grasimi, prajeli, dulciuri, bauturi acidulate si alcool, este necesara o curatare a organismului, ca sa fim in forma de Revelion. Starea de oboseala nejustificata, nivelul scazut de energie, starile depresive, anxietatea, nervozitatea, lipsa puterii de concentrare, depozitele albicioase pe limba, pofta de dulciuri, de alimente prajite si condimentate indica nevoia unei detoxifieri.

Este nevoie sa eliminam din alimentatie produsele care ne altereaza sanatatea si sa le inlocuim cu acelea care ne confera energie, ne curata sangele de toxine, pielea de acnee si, in general, ne confera o stare de bine. Nu trebuie sa uitam ca dulciurile traditionale, prin continutul de zahar, mai ales alb, rafinat, cresc pofta de mancare, in ciuda falsei impresii de satietate pe care ne-o dau.

Desigur, minunile nu se intampla peste noapte, dar reducand portiile de mancare, band un pahar cu apa inainte de masa (reduce pofta de mancare), consumand mai multe legume si fructe si facand miscare vom fi din nou in forma pana la Revelion, cand ne asteapta, din nou, mese imbelsugate.

Daca avem obiceiul sa luam trei mese pe zi, poate n-ar strica sa transformam una dintre ele intr-un galop de sanatate cu cateva legume la gratar, peste care stoarcem o lamaie si taiem verdeata. Sa nu uitam nici de ardeiul iute care accelereaza metabolismul, topeste grasimile si scade tensiunea arteriala.

 

fructe si legume (1)Chiar daca este iarna, nu lasati sa treaca nici macar o zi fara a consuma cel putin un litru de apa. In plus, este bine sa renuntati la sucurile acidulate din comert, chiar si la cele prezentate ca fiind naturale. Stoarcand, acasa, fructe si legume, deosebit de eficiente sucuri fiind cele din mar, morcov, sfecla rosie, dar si din citrice, veti obtine multiple beneficii pentru sanatate si frumusete.

Grepfruitul, spre exemplu, detoxifiaza ficatul, prin eliminarea toxinelor, si la curatarea mucusului de pe plamani, pentru o mai buna respiratie, dar stimuleaza si digestia, prin diverse procese enzimatice.

Rodiile contin vitaminele A, C, B, K, care protejeaza sistemul imunitar de raceli si infectii, ajutand totodata organismul sa elimine mai eficient toxinele si chimicalele pe care le-a acumulat, curatand eficient rinichii si ficatul.

Nelipsit din dieta zilnica trebuie sa fie marul. Nu degeaba se spune „cu un mar pe zi, doctorul departe il tii”. Acest fruct este plin de fibre solubile care reduc problemele intestinate, hemoroizii si unele tipuri de cancer. Ajuta la controlul nivelului de insulina, eliberand, incet, zaharul in sange. Curata si detoxifiaza, elimina metalele grele din organism. Pectina din mere contribuie la reducerea colesterolului, prin diminuarea secretiei de insulina. Cercetatorii au descoperit ca 5 mere pe saptamana reduc semnificativ riscul afectiunilor respiratorii precum astmul. Medicina chineza ne spune ca merele intarsec inima, lubrifiaza plamanii, cresc fluidele corpului si scad productia de mucus.

 

Ceai de urzicaNe-am facut, probabil, un tabiet din a savura cafeaua de dimineata, dar nu ar strica, macar pentru cateva zile, sa o inlocuim cu ceaiuri din plante. Pe langa faptul ca pot fi la fel de savuroase, acestea ajuta la curatarea ficatului si a rinichilor, ajutand organismul sa metabolizeze mai bine si sa ne recapatam energia de care avem nevoie.

Ceaiul de urzica, spre exemplu, nu numai ca detoxifiaza organismul, insa il si mineralizeaza si vitaminizeaza.  Extern, este foarte foarte eficient pentru a ne curata pielea si pentru stoparea caderii parului, eliminand totodata matreata. Urzicile contin substante de natura proteica si glucidica, un numar incredibil de aminoacizi, vitaminele B2, K si C, polivitamina A, acid pantotenic, betacaroten, saruri de calciu, fier, siliciu, magneziu, potasiu, amane, cetone, steroli si multe altele in cantitati mai mici.

Ceaiul verde este recunoscut pentru proprietatile sale detoxifiante si diuretice, dar are si proprietatea de a stimula arderea depozitelor de grasime.

Ceaiul de galbenele curata ficatul, acest organ complex care indeplineste peste 500 de functii in corp. Se prepara dintr-un litru de apa clocotita si 40 g de flori de galbenele. Se recomanda trei cani de ceai pe zi, cu douazeci de minute inainte de mesele principale. Pentru a obtine rezultate, tratamentul trebuie sa dureze intre doua si trei saptamani, deci, il vom continua si dupa Revelion.

 

miscare iarnaMiscarea este, in aceasta perioada, obligatorie, daca vrem sa ne simtim bine si sa ne distram cum se cuvine la trecerea dintre ani. Daca muschii nu sunt folositi o perioada mai lunga de timp, zonele pe care capilarele ar trebui sa le irige cu sange pentru a le hrani, a le oxigena si a le detoxifia, se atrofiaza. Sportul ajuta la eliberarea unor hormoni si substante care inhiba procesele de imbatranire.

O plimbare de o jumatate de ora pe zi, daca se poate dupa fiecare masa copioasa, este o veste buna nu doar pentru colaceii de grasime, ci si pentru creier. Aerul curat ajuta retelele neurale, ne scapa de agitatie, irascibilitate, anxietate si depresie. Totodata, exercitiile de yoga, pilates, masaj si miscarea regulata elimina toxinele din corp prin intermediul trasnpiratiei.

Chiar daca noua, ca adulti, ne este greu sa ne mobilizam, sa ne schimbam regimul nesanatos de viata, poate putem macar sa ne ferim copiii de aceeasi greseala. Desi copiii, mai ales cei mici, isi imita printii, ei vor intelege, daca li se repeta destul de des „tu sa nu faci ca mine” si mai ales daca li se arata consecintele sedentarismului, ca este benefica miscarea. In plus, copiii pot invata ca alimentele nu sunt un scop in viata, ci un mijloc, iar fructele si legumele ii fac mai destepti. Ca sa ne creada, le putem arata pe internet exemple de persoane grav bolnave deoarece au ignorat cel mai frumos dar pe care l-au primit, viata.

Un somn de calitate ajuta, de asemenea, la detoxifierea organismului, eliminarea stresului, o mai buna putere de concentrare.

 


Adaugati un comentariu


 

*