Cum să-ți păstrezi sănătatea în noul an

31 decembrie 2018 | 0 comentarii |

De multe ori ne amintim că trebuie să avem grijă de sănătatea noastră doar atunci când n-o mai avem, de aceea vă propunem câteva trucuri prin care să vă mențineți în formă în noul an…

 

Se spune că nimic nu este mai important decât sănătatea, iar dacă suntem sănătoși putem trece peste orice obstacol. Un stil de viață sănătos, alimentația echilibrată, mișcarea, gândirea pozitivă sunt doar câteva dintre ingredientele care ne vor ajuta ca în noul an să fim sănătoși, să evităm neplăcerile și să ne atingem țelurile pe care ni le propunem.

E bine, de aceea, noi credem că este bine ca pe lângă bilanțul anului care se încheie, să ne facem un „plan de bătaie”, o strategie pentru a ne menține sănătatea în anul care începe.

Una dintre proiecțiile pe care e bine să ți le stabilești pentru începutul de an este aceea de a înțelege că medicul tău de familie va fi bucuros să aibă pacienți constiincioși și că este bine să i te adresezi chiar dacă nu ești bolnav, cel puțin pentru o evaluare anuală. El va aprecia dacă este cazul să te îndrume către specialiștii de care ai nevoie, astfel încât nicio suferință să nu se agraveze.

Indiferent dacă te-ai confruntat sau nu până acum cu probleme de sănătate, de pe lista cabinetelor unde va trebui neaparăt să faci o vizită la început an nu trebuie să lipsească medicul cardiolog, pentru că este singurul care știe exact cum stai cu „mororașul vieții”. Nu trebuie să lipsească de pe lista ta nici internistul, medicul de laborator sau dermatologul, iar în cazul femeilor trebuie inclus ginecologul și examinarea periodică a sânilor.

 

Odată stabilită lista cu medicii pe care trebuie să-i vizitezi neapărat, nu uita că sănătatea ta depinde foarte mult și de ceea ce faci tu însuți. O decizie importantă este să-ți faci un fel de ritual, în fiecare dimineață, iar pentru a te menține în formă să respecți câteva regului care îți pot îmbunătăți ziua. Rutina de dimineață este extrem de importantă pentru fiecare persoană. E procesul care îți va da energie pentru toată ziua, e momentul cel mai bun ca să te organizezi și reprezintă un punct de plecare pentru toate planurile de peste zi. „După dușul de dimineață și spălatul pe dinți, e bine să nu mergem direct în bucătărie să ne bem cafeaua, ci să facem mai întâi 10 minute de mișcare, pentru o zi plină de energie. Astfel ne oxigenăm creierul, iar pe termen lung, acest obicei ne va ajuta să avem o inimă mai sănătoasă. Apoi, un pahar cu apă va face minuni pentru organism. Studii științifice și experiența clinică au demonstrat că, stomacul fiind gol, apa are efectul de a grăbi trezirea și de a ne transforma într-o persoană mai eficientă. Apa băută dimineața pe stomacul gol contribuie, de asemena, la ținerea sub control a obezității, la detoxifiere și la o mai bună complianță în tratarea epilepsiei, artritei, bolilor cardiace, meningitei, gastritei etc. Apa baută pe stomacul gol este considerată un tratament natural fără efecte secundare, dar care ajută la menținerea sănătății. Este foarte important ca la cel puțin 45 de minute după ce bem apă să luăm micul dejun. Este rețeta perfectă pentru un început de zi ideal, pentru că metabolismul este extrem de activ dimineața. Abia după aceea puteți să vă beți în liniște cafeluța, iar ziua va fi perfectă”, ne sfătuiește dr. Lhuana Zissu, șefa Serviciului Județean de Ambulanță Buzău.

  

Peste zi, este bine să nu „sărim” peste cele trei mese principale, iar dacă este posibil, acestea să fie luate la ore fixe, iar seara, nu mai târziu de ora 19.00, cel târziu ora 20.00.În acest fel se reglează metabolismul glucidic, evităm senzaţiile de foame şi stăm departe de „ronţăieli” sau fast-food, nu vom lua kilograme în plus și vom evita să fim obosiți sau să predispunem organismul la anumite boli. Abia după ce respectăm un program de masă regulat și echilibrat, din care nu trebuie să lipsească legumele și fructele proaspete, ne vom da seama cât de important este programul alimentar atât pentru menținerea unei stări bune de sănătate cât și a siluetei dorite. Și… să nu uităm că nu numai alimentația sănătoasă ci și mișcarea ne este un aliat de nădejde împortiva bolilor, iar igiena personală și spălatul pe mâini cât mai des țin microbii și virușii la distanță. Foarte important este să nu mâncăm după ora 19.00-20.00, pentru că seara nu mai facem mișcare și nu mai avem timp să ardem caloriile. ”, ne spune specialistul buzoian în medicină internă, dr. Karmencita Pricop.

Pentru cazul în care am mâncat ceva mai mult sau mai puțin echilibrat, cum se întâmplă în perioada sărbătorilor Crăciunului și Anului Nou, medicul ne recomandă, ca adjuvant, chimionul, care calmeaza intestinele și stimulează digestia. Fie că-l infuzăm sau îl folosim în salate și aperitive, uleiul esențial pe care îl conține chimionul favorizează eliminarea gazelor din intestin și stimulează secrețiile gastrice, având totodată o acțiune de calmare a colicilor intestiali și de fluidizare a secrețiilor bronșice. De asemenea, ceaiul de chimion este indicat și în lipsa poftei de mancare, precum și în digestii deficitare. Eficiente sunt, de asemenea, ceaiul de mentă și de busuioc, foarte delicioase și totodată revigorante. Menta și busuiocul relaxează corpul și mintea, elimină respirația urâtă, ajută la scăderea în greutate și stimulează sistemul imunitar, având totodată un efect benefic asupra sistemului digestiv, pancreatic și biliar.

 

Să vedem însă și cum ne revenim după mahmureala de după Revelion și Sfântul Vasile. Deshidratarea este „vinovată” pentru starea de rău resimțită după o noapte de beție, de aceea este foarte important să bem multă apă și sucuri naturale. Un alt ajutor pentru alungarea mahmurelii vine de la lămâie și miere. Chiar dacă ne-am obișnuit ca acestea să fie eficiente împotriva răcelilor, durerilor în gât și răgușelii, medicii ne spun că ele sunt la fel de bune și după consumul de alcool. Adaugîndu-le în apa fierbinte și bând apoi lichidul rezultat, organismul va primi o mână de ajutor în procesarea alcoolului.

Ghimbirul este folosit de mii de ani pentru combaterea grețurilor și a răului de mare, deci poate fi adaptat de minune pentru combaterea mahmurelii. Preparând puțin ceai din radacină de ghimbir, la care se adaugă sucul de la o portocală, zeama de la o jumătate de lămâie și o linguriță de miere vor face minuni.

Bananele sunt, de asemenea, de folos organismului, pentru că aceste fructe conțin potasiu, element care ține la distanță greața și oboseala cauzate de mahmureală. Nutriționiștii recomandă un mic dejun consistent, dar cu alimente ușor digerabile, cum ar fi cerealele integrale, pentru înlăturarea arsurilor la stomac.

Un pahar de iaurt din lapte de oaie potolește durerile de stomac, iar ciorba de burtă reprezintă, de asemenea, un mijloc de a „trata” mahmureala.

Oricum, medicii recomandă ca după mesele copioase din perioada sărbătorilor să nu se recurgă la abstinență, ci să se adopte o alimentație ușoară, dar echilibrată și variată, în care să fie incluse toate categoriile de alimente. Nu trebuie să sărim peste mese, ci doar să mâncăm atăt cât avem nevoie, să luăm mesele într-o atmosferă calmă și să nu uityăm să ne hidratăm cu cel puțin doi litri de apă în fiecare zi.

 


Adaugati un comentariu


 

*