Mersul pe jos iti prelungeste viata si te mentine sanatos

5 februarie 2013 | 0 comentarii |

Imbunatateste circulatia sangvina, mobilitatea si echilibrul, ajuta la piederea in greutate, la prevenirea osteoporozei si intarzie degradarea tesutului cerebral. Doar doua ore si jumatate de mers alert pe saptamana poate prelungi viata cu sapte ani, arata studii recente.

 

Dr. Luminita Dinu, medic balneofizioterapeut

Mersul pe jos, in aer liber, este revigorant pentru corp si minte si prelungeste viata, fie ca se practica in anotimpul cald sau iarna, cand aerul este foarte rece. Trebuie doar sa se tina cont de cateva recomandari pe care le fac medicii, pentru a avea cele mai bune efecte.

Beneficiile mersului pe jos vor fi cu atat mai evidente cu cat reusim sa il practicam in parcuri sau in alte zone bine oxigenate (persoanele care locuiesc intr-un oras mare este preferabil sa evite zonele cu trafic rutier intens sau din imediata apropiere a unor surse de poluare industriala). Ritmul de mers este preferabil sa fie unul suficient de rapid incat sa accelereze usor respiratia si pulsul, iar incaltamintea sa fie comoda si sa permita o miscare naturala, astfel incat articulatiile sa nu fie suprasolicitate. Persoanele care merg pe jos obtin astfel mai multe beneficii, atat pentru sanatatea mentala cat si pentru cea fizica. Miscarea reduce riscul de boli cardiace, de accident cerebral, de diabet, de osteoporoza si chiar de cancer. Mentine flexibilitatea articulatiilor si fortifica sistemul imunitar, impiedica instalarea depresiei si imbunatateste memoria, intarziind degradarea tesutului cerebral”, explica dr. Luminita Dinu, medic balneofizioterapeut.

 

Mersul pe jos timp de cel putin doua ore si jumatate pe saptamana ar putea prelungi viata cu peste sapte ani, s-a constatat in urma unor studii pe termen lung realizate de cercetatorii americani, date recent publicitatii.

Expertii Agentiei de Cercetare Medicala a Guvernului SUA si de Universitatea Harvard au realizat o analiza la baza careia cu stat rezultatele a sase studii pe termen lung, asupra sanatatii si stilului de viata a 600.000 de subiecti, barbati si femei, cu varste de peste 40 de ani.

Oamenii de stiinta sustin ca efectul este valabil atat pentru persoanele cu o greutate normala cat si pentru supraponderali, care se mentin in forma prin exercitii fizice moderate, definite ca mers alert, adica suficient cat sa transpiri dar sa si poti conversa fara sa gafai, in acelasi timp.

Ei atrag insa atentia ca oamenii cu o greutate normala care nu fac deloc miscare trebuie sa se astepte sa aiba o viata mai scurta cu peste trei ani decat obezii care sunt activi!

 

Potrivit studiilor amintite, persoanele cu o greutate sanatoasa au cele mai mari beneficii. Acestea, mergand pe jos cel putin doua ore si jumatate pe saptamana, isi pot prelungi viata cu sapte ani. Mergand alert timp de 75 de minute, viata este prelungita, in medie, cu trei ani si patru luni. Facand asta de doua ori pe saptamana, inca patru ani si doua luni se adauga, in timp ce ajungand la 7,5 ore de mers alert pe saptamana inseamna inca patru ani si jumatate castigati.

Aceleasi cercetari scot in evidenta faptul ca rezultatele privind legatura dintre activitatea fizica si prelungirea vietii sunt similare la femei si barbati, dar si ca oamenii de culare au sanse mai mari de a trai mai mult decat albii.

In concluzie, mersul pe jos poate fi cel mai simplu mod de a ramane activi, imbunatateste circulatia sangvina, mobilitatea si echilibrul, ajuta la pierderea in greutate si poate preveni multe afectiuni grave.


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*