Munca de birou, intre afirmarea profesionala si riscul pentru sanatate

8 iunie 2013 | 0 comentarii |

Cercetatorii americani sustin ca statul indelungat pe scaun este mai periculos decat fumatul pentru sanatate si poate chiar sa ucida.  

 

barbati_birouFiecare dintre noi auzim, aproape zilnic, tinerii absolventi spunand ca prefera sa munceasca intr-un birou. Dar cati isi pun problema riscurilor pe care munca de birou o implica pentru sanatate? Din pacate, foarte putini! Cercetatorii spun insa din ce in ce mai des ca munca sedentara este periculoasa pentru sanatate si poate conduce la boli grave, chiar mortale.

Statul pe scaun la birou iti poate aduce satisfactii profesionale si chiar promovare, dar ascunde mai mai multe riscuri pentru sanatate decat fumatul si poate chiar sa ucida, releva studii recente ale cercetatorilor americani.

Multi dintre noi avem ani de experienta in statul pe scaun, profesiile omului modern implicand in majoritatea lor lucrul la birou. Corpul omenesc a fost insa proiectat pentru mers, sustin specialistii, dar tot mai putin este practicat in ultima vreme.

Dr. Camelia Davtyan, directoarea programului pentru sanatate feminina al UCLA, a explicat ca a sta jos perioade lungi de timp nu este deloc natural pentru om, iar James Leaine, endocrinolog la Scoala superioara de medicina Mayo, a atras atentia chiar ca scaunele pot sfarsi prin a-i ucide pe cei care stau asezati prea mult timp.

 

stat scaun 11Potrivit oamenilor de stiinta, americanii stau jos mai mult de jumatate din timpul pe care il petrec treji, dar pozitiile in care omul sta, de regula, pe scaune ori fotolii, exercita asupra corpului forte si actiuni mecanice cu care acesta nu se poate acomoda. Oricat de confortabil ar parea, statul jos poate duce la numeroase probleme de sanatate, de la circulatie proasta, la diferite dureri „asortate”, sustine dr. Davtyan.

Totodata, organismul arde si mai putine calorii, stand pe scaun: o persoana care lucreaza la birou poate sa arda circa 300 de calorii intr-o zi de munca, in timp ce aceeasi persoana, daca ar avea o activitate care sa presupuna efort fizic considerabil, ar putea arde 2300 de calorii pe zi, potrivit lui Leaine.

Mai mult, a sta pe scaunul de la birou ore in sir poate creste „sansele” de a face diabet sau boli cardiovasculare si chiar de deces prematur, sustin specialistii studiului.

 

pericolul statului pe scaunO sinteza a 18 studii cu aproape 800.000 de participanti publicata in editia din noiembrie 2012 a jurnalului Diabetologia consemna existenta unui risc semnificativ sporit de diabet  (112%), probleme cardiovasculare (147%), deces din cauza problemelor cardiovasculare (90%) si respectiv deces din toate cauzele combinate (49%) in cazul celor care au petrecut cel mai mult timp stand jos, in comparatie cu cei care au stat jos cel mai putin.

Statul jos este noul fumat”, sustine Anup Kanodia, medic si cercetator la Centrul medical al Universitatii de stat din Ohio, citand un studiu australian publicat in octombrie 2012 in British Journal of Sports Medicine, care arata ca fiecare ora petrecuta stand jos, la televizor sau la birou, scurteaza viata cu 22 de minute, in timp ce o tigara fumata inseamna 11 minute de viata mai putin.

Explicatia consta in faptul ca statul jos nu doar reduce consumul caloriilor, ci suprima si producerea enzimei lipoproteinlipaza, cu un rol esential in transformarea colesterolului „rau” in colesterol „bun”.

De asemenea, statul jos poate creste rezistenta la insulina, de unde si problemele cu metabolizarea zaharurilor, ceea ce arata inca o data asocierea  dintre statul pe scaun si cresterea riscului de boli de inima si diabet.

 

miscareDin pacate, nici exercitiul fizic nu rezolva problema, asa ca gimnastica de dimineata nu ofera „imunitate” fata de toate relele provocate de statul jos din timpul zilei, efectele benefice ale miscarii disparand destul de repede si lasand loc efectele nocive ale statului: productia de lipaza poate scadea cu 90% in cateva ore, a aratat un studiu publicat in 2008 in jurnalul Diabetes Care.

Unii intreprinzatori americani au gasit o solutia pentru a combina statul la birou cu activitatea fizica: unul dintre ei, David Kahl, proprietarul Ergo Depot din Oregon, a dezvoltat o linie de mobilier de birou pentru a sustine „statul activ”. „Le ia ceva timp oamenilor sa se obisnuiasca cu noul fel de a sta, dar n-am auzit pe nimeni sa spuna ca nu poate”, sustine Kahl.

Problemele pot fi prevenite insa prin gesturi mai simple, cum ar fi cresterea  numarului de pasi facuti in fiecare zi. Un studiu publicat anul trecut in Diabetes Care a indicat ca metabolismul glucozei poate fi imbunatatit cu o plimbare de doua minute la fiecare 20 de minute de stat jos.

 

statul pe scaunStatul pe scaun mai mult de sase ore pe zi creste riscul de deces, este si concluzia unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Societatea Americana de Oncologie, publicat in 2011 de „American Journal of Epidemiology”. Potrivit studiului, femeile care stau pe scaun peste sase ore pe zi, timp de 13 ani, sunt expuse unui risc de deces mai mare cu 37%, comparativ cu persoanele care stau pe scaun mai putin de trei ore pe zi. In ceea ce-i priveste pe barbati, acestia prezinta un risc cu 18% mai mare.

Riscul de deces prematur este si mai mare pentru persoanele care nu fac miscare. Astfel, femeile care stau peste sase ore pe scaun zilnic si sunt sedentare sunt expuse acestui risc cu 94% mai mare fata de cele care stau cat mai putin pe scaun si fac multe exercitii fizice. In cazul barbatilor sedentari, riscul creste cu pana la 48%.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta, coordonati de dr. Alpa Patel, au inclus in cercetare 53.440 de barbati si 69.776 de femei. Studiul s-a desfasurat in perioada 1993-2006.

Persoanele care stau mult timp pe scaun prezinta un risc crescut de a suferi de boli cardiovasculare, diabet, depresie si obezitate si un risc dublu de a dezvolta cancer la colon, comparativ cu oamenii care au un job mai dinamic, arata cercetatorii.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*