Aproape jumatate dintre romanii adulti sunt supraponderali

17 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Mai mult, 9,3 la suta din populatia adulta sufera de obezitate, in timp ce miscarea in aer liber si exercitiile fizice sunt practicate cu preponderenta de copiii mai mici de 14 ani.

 

obezitateO noua serie de date ale Institutului National de Statistica, referitoare la sanatatea populatiei din Romania, este de natura sa produca ingrijorare si sa ii determine pe romani sa acorde mai multa atentie alimentatiei si miscarii. Concret, informatiile date recent publicitatii de catre INS arata ca aproape jumatate din populatia adulta a Ramaniei este supraponderala, iar rata obezitatii in randul acestei categorii este de 9,3%.

In acest moment, 46,4 la suta dintre romanii care au peste 18 ani sunt supraponderali, iar aceasta problema este mai frecventa in randul barbatilor, 54,1 la suta dintre ei fiind afectati, in timp ce doar 39,2 la suta dintre femei au probleme cu greutatea.

In schimb, atunci cand vine vorba despre obezitate, femeile sunt cele care se confrunta mai frecvent cu aceasta problema de sanatate, statisticile indicand ca 9,7 la suta dintre acestea sunt obeze, in timp ce in randul barbatilor, problema exista la 9% dintre ei.

 

obezitateIn total, statistica arata ca 9,3 la suta din populatia adulta din Romania sufera de obezitate, afectiune intalnita mai cu seama in mediul urban, in timp ce problema supraponderabilitatii este mai frecventa in mediul rural.

Supraponderabilitatea reprezinta indicele de masa corporala mai mare decat cel normal in cazul unei persoane si este primul pas catre obezitate, o afectiune mai grava care poate genera la randula sau alte probleme serioase de sanatate cum ar fi diabetul si o serie de afectiuni cardiace. Cauzele principale, desi sunt bine cunoscute, sunt in continuare ignorate, fapt reflectat in aceste statistici date publicitatii de INS. Medicii spun ca explicatia consta in principal intr-o alimentatie nesanatoasa si lipsa miscarii, aceste doua aspecte importante explicand numarul mare de adulti supraponderali  din Romania.

Potrivit datelor INS, doar 9,2% dintre romanii cu varste peste 6 ani fac, saptamanal, sport sau alte activitati fizice recreative, pondere ce include 12% din populatia masculina si 6,5% din cea feminina.

 

droguri si alcoolChiar si asa, cei mai multi dintre cei care fac astfel de activitati sunt copii cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani – 41,4% si tinerii intre 15 si 25 de ani – 19,6%. Dupa aceasta varsta, ponderea persoanelor care fac sport in timpul liber scade semnificativ, de la 7,3 procente la grupa de varsta 25-34 ani, la 0,1% la persoanele de 75 de ani si peste.

Si consumul de alcool constituie una dintre cauzele care duc la supraponderabilitate si obezitate, la acest capitol, 57,2% din populatia peste 15 ani a Romaniei consumand bauturi alcoolice in ultimele 12 luni, in timp ce 19,2% nu a consumat niciodata. Ramanand la vicii, mai trebuie precizat si ca un sfert din populatia de peste 15 ani fumeaza, iar 19,6% dintre fumatori au acest obicei zilnic. In cazul acestora din urma, media zilnica de tigari fumate un barbat este de 13, in timp ce in cazul femeilor este de 11 tigari.

Datele INS mai indica faptul ca doar 30,4% din populatia totala a Romaniei consuma zilnic fructe, iar 30,1 la suta, legume, desi ideal ar fi ca toata lumea sa consume aceste alimente, care intaresc sanatatea.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*