Recomandări de la medicul specialist, pentru o alimentație sănătoasa în postul Paștelui

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Buzău (SJU), medicul diabetolog Dana Marinescu spune că alimentația din această perioadă trebuie să stea sub semnul echilibrului și să fie variată.

 

Dr. Dana Marinescu

Astăzi a început pentru creștinii ortodocși cel mai lung și mai aspru post de peste an, iar dr. Dana Marinescu, medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice în cadrul SJU Buzău și director medical al unității sanitare, atrage atenția că, atât postul Paștelui cât și celelalte posturi de peste an, sunt perioade delicate pentru organism, în cazul celor care țin să respecte tradiția. „Postul poate reprezenta o restricție alimentară bine venită pentru organism, asta dacă alegem si mâncarea benefică. Este important sa știm ce preparate consumăm și pe care le evitam, pentru a nu ne pune sănătatea în pericol. Prin postul ortodox se elimină consumul de carne, ouă, lapte și derivatele sale și se crește aportul de carbohidrați, cereale, fructe și legume, leguminoase, nuci, semințe, aceasta fiind de fapt o dietă vegetariană. Dacă este echilibrat, postul nu limitează aportul de proteine și aminoacizi esențiali. O alimentație bine echilibrată presupune să nu uităm de vitaminele, mineralele, aminoacizii esențiali și constituenții absolut necesari pentru o bună funcționare a proceselor metabolice”, a punctat medicul diabetolog.

În același timp, dr. Dana Marinescu atrage atenția că postul „nu e pentru toată lumea”, existând categorii de persoane cărora nu li se recomandă să țină un regim atât de strict în perioada următoare. Aceste categorii includ gravidele și mamele care alăptează, întrucât alimentația acestora nu trebuie să fie lipsită de nutrienți.

 

În același timp, în cazul copiilor și adolescenților, directorul medical al SJU Buzău recomandă doar câteva zile de post, pentru că, fiind în creștere, aceștia au nevoie de hrană adecvată, iar un post prelungit le-ar putea afecta dezvoltarea normală. Nu în ultimul rând, pacienții care suferă de tuberculoză, diabet și boli metabolice, anemii, boli psihice, dar și persoanele în vârstă ar trebui sa țină post maxim 5 zile, pentru a evita o serie de probleme ce pot apărea pe fondul unei alimentații fără suficienți nutrienți.

Dr. Dana Marinescu mai atrage atenția că nu toate produsele considerate a fi de post sunt benefice, făcând referire în mod special la preparatele din comerț. „Eu recomand evitarea preparatelor de post din comerț, pentru că nu le cunoaștem calitatea nutrițională. Sunt de evitat covrigeii de post, foietajul de post, cremurștii și pateul vegetal, pentru că sunt bogate caloric în aditivi și coloranți alimentari. Atenție și la produsele din soia, care au o mare cantitate de proteine vegetale, dar și o mare cantitate de grăsimi vegetale și nu sunt indicate tuturor! Totodată, este un fitoestrogen contraindicat în cantități mari femeilor cu patologii de sân și ginecologice”, a declarat aceasta.

 

De evitat este și folosirea uleiului în exces, dar și a margarinei care, chiar dacă este de origine vegetală, trece printr-un proces chimic de hidrogenare fiind amestecată uneori și cu grăsimi de origine animală. În schimb, medicul diabetolog spune că pot fi consumate  fructe, legume si leguminoase, cereale, nuci și semințe. Cheia unei alimentații de post sănătoase este echilibrul și varietatea. „Având în vedere că în post se limitează aportul de carne, ouă, lapte, pește, cele mai frecvente deficite apar in rândul constituenților acestora, anume aminoacizii esențiali, vitaminele din grupul B, vitamina D, pe care o luam din pește și din ouă. Aminoacizii esențiali, lyzina, methionina, triptofan, treonina, sunt câteva exemple de aminoacizi esențiali care pot lipsi din alimentația de post. Consumând soia, tofu, linte, nuci, semințe, quinoa și cereale, putem suplini aceste deficite. De asemenea, incluzând in alimentație nuci, semințe de in, de chia sau de cânepă, putem recupera din acizii omega 3 si 6 pe care îi pierdem prin eliminarea unor alimente, în perioada de post. În ceea ce privește vitaminele și mineralele, studiile au arătat  că aportul de vitamine din grupul B, mai ales B2 –riboflavina si B 12 – ciancobalamina, scade. De asemenea, atenția trebuie îndreptata spre deficitul de vitamina D, iod,calciu, zinc, fier”, a mai precizat dr. Dana Marinescu.

Aceasta a adăugat că vitaminele din grupa B  pot fi asigurate prin consumul în această perioadă de suplimente, murături și drojdie. Legumele verzi, nucile, semințele de chia sunt surse excelente de fier, fasolea și nucile conțin zinc, iar conopida, broccoli, varza, spanacul și tofu conțin calciu. „Nu în ultimul rând, cartofii, afinele sarea iodată, furnizează iodul de care avem mare nevoie, iar pentru vitamina D ar trebui folosite suplimente și o expunere la soare cel puțin 15 minute pe zi” mai recomandă medicul de la SJU Buzău.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*