Alimentația sănătoasă a copiilor, cadoul de 1 Iunie al medicului buzoian Apriliana Stănescu

31 mai 2021 | 0 comentarii |

Medicul buzoian explică atât copiilor cât părinților că o alimentație corectă asigură creșterea și dezvoltarea adecvată a copiilor, le îmbunătățește sănătatea fizică și psihică și le asigură buna funcționare a organismului și performanțe la învățătură și în sport.

 

Doar câteva ore ne mai despart de 1 Iunie, ziua în care în multe țări din lume sunt sărbătoriți copiii, miracolul nașterii și-al purității, precum și dreptul acestora de a fi protejați.  Majoritatea țărilor au ales ziua de 1 iunie, prima zi de vară, pentru a sărbători Ziua Internațională Copilului, cu toate că alte țări precum Canada, Marea Britanie, Suedia, Spania, Olanda, Franța, Grecia sau Islanda au ales să celebreze copilul în ziua de 20 noiembrie, când s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului.

În România, Ziua Copilului se celebrează pe 1 iunie, iar în această zi sunt oferite copiilor de toate vârstele dulciuri, jucării, baloane colorate, hăinuțe și alte obiecte pe care ei și le doresc. Tot de Ziua Copilului sunt organizate petreceri-surpriză, evenimente și activități dedicate copiilor, manifestări sportive, sau excursii și, pentru că cel mai însemnat „dar” pentru un copil este atenția familiei și timpul petrecut împreună, la 16 noiembrie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, ziua de 1 iunie este nelucrătoare, astfel că părinții pot petrece împreună cu copiii lor timp de calitate. Pandemia a limitat manifestările de Ziua Internațională a Copilului, dar micuții nu au fost uitați, iar în afara părinților, care le-au oferit toată dragostea lor și daruri, anumite instituții, ONG-uri sau autorități nu au uitat că la 1 Iunie sărbătorim copilul  și frumusețe viitorului la care sperăm cu toții.

 

Dr Apriliana Stanescu

În dar de Ziua Copilului, medicul buzoian Apriliana Stănescu, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, oferă copiilor, părinților și bunicilor sfaturi pertinente despre sănătate și o alimentație corectă, care asigură creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor atât fizic cât și psihic, le îmbunătățește sănătate și performanțele școlare și sportive, îi ajută să ajungă adulți cu o viață de calitate. În același timp, medicul atrage atenția că alimentația necorespunzătoare poate duce la modificări nedorite ale greutății corporale și chiar la apariția unor boli cronice.

Dr. Apriliana Stănescu spune că se simte „norocoasăsă fie medic și să facă ceea ce îi place, iar specialitatea și-a ales-o „cu gândul că voi ajuta oamenii care suferă de diabet zaharat și obezitate, însă mi-ar fi plăcut să fiu și psihiatru, pentru că sănătatea unui om se citește și pe fața sa. M-a pasionat psihologia, îmi place să citesc fizionomiile, pentru a deduce dacă cel din fața mea are o suferință. Pacienților mei, fie copii sau adulți, încerc să le induc prin comunicare, prin deschiderea mea, o stare de bine, sugerându-le să ducă o viață echilibrată. De aceea eu comunic cu pacienții mei, copiii în cazul de față, chiar dacă asta cere timp suplimementar” – spune medicul, care menționează că nu de puține ori rămâne în cabinetul medical peste program. În opinia sa, medicina înseamnă „în general, în orice specialitate,vocație, perseverență și dragoste față de oameni. Medicul trebuie să fie permanent disponibil, să-și sacrifice chiar și timpul liber”, considerând că munca de medic este onorantă și incumbă răbdare, empatie, perseverență și studiu continuu”.

 

Dr Stănescu apreciază că viața nu trebuie trăită cu parcimonie, ci trebuie trăită din plin, cu poftă de viață, dar subliniază că pofta de mâncare excesivă poate fi dăunătoare. A explicat asta, de multe ori, în întâlnirile pe care le-a avut cu copiii, dar și părinților care i se adresează pentru problemele copiilor lor. Consideră că „deficiențele nutriționale pot apărea la copiii care nu au o dietă echilibrată: aport inadecvat de fibre, vitamine și minerale. Pot apărea: obezitatea, diabetul, tulburări de concentrare la școală, tulburări de somn, cariile dentare, constipația, tulburări de comportament. Obezitatea este unul dintre factorii de risc importanți în apariția diabetului zaharat. Consumul crescut al alimentelor bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase, dar și sărace în fibre, aduce corpului o cantitate prea mare de energie, care favorizează creșterea în greutate, în lipsa unei activități fizice corespunzătoare. Aici sunt incluse toate produsele cu adaos de zahăr, dulciuri, sucuri, covrigei, sticksuri, chipsuri, ce aduc în plus și un aport mare de sare copiilor, dar și produsele de cofetărie, patiserie. Foarte dăunătoare sunt și produsele de tip junk-food, fast-food și alimente prăjite în ulei. Obiceiurile alimentare învățate în copilărie au impact și în viața de adult, așadar părinții au un rol foarte important în a încuraja și învăța pe copii să facă alegeri alimentare sănătoase. Trebuie stabilite și acasă dar și în afara casei reguli pentru o alimentație sănătoasă, iar părinții trebuie să fie un exemplu pozitiv în această direcție pentru copii. În general, copiii sunt cei care mă impresionează cel mai des. Este greu să auzi din gura unui copil că nu îi place de el, că vrea să scape de «colăcelul de pe burtică» sau că este batjocorit la școală de ceilalți copii, că a primit porecle sau că s-a râs de el la ora de sport, că nu poate face anumite exerciții fizice. De multe ori părinții află acest lucru de la copilul lor chiar în cabinetul medical. Ne confruntăm, în ultimii ani, cu o schimbare majoră a alimentației, explică medicul, subliniind că există o multitudine de alimente nesănătoase, cu aspect și gust îmbietor, mai ales pentru copii.

 

Știm cu toții că toți copiii adoră dulciurile, dar știm în același timp că zahărul poate fi un ingredient periculos dacă este consumat în exces, astfel că trebuie consumat cu moderaţie, pentru a preveni apariţia cariilor, a obezității, diabetului, tulburărilor de atenție sau de somn şi a altor probleme de sănătate, precum și tulburările de comportament. 

Dr. Apriliana Stănescu spune că „nu pot și nici nu trebuie excluse în totalitate dulciurile din alimentația copiilor, însă ele trebuie să fie consumate cu moderație și nu zilnic, iar dulciurile concentrate din comerț pot fi înlocuite cu dulciuri făcute în casă (plăcinte, prăjituri cu fructe și mai puțin cu creme, folosind făina integrală/de secară), fulgi de cereale, fructe uscate pentru a nu adăuga zahăr sau pentru a folosi foarte puțin. Alternativa sănătoasă la zahăr constă în fructe, care asigură și vitamine și fibre necesare unei dezvoltări corecte a copilului. Micul dejun este cea mai importantă masă din zi, cea care ne dă energia necesară pentru prima parte a zilei. Este și o zicală: «Micul dejun îl mănânc singur, Prânzul îl împart cu prietenii, iar cina o dau dușmanilor». Un mic dejun sănătos cuprinde: cereale, pâine integrală, fructe, legume și putem asocia proteine: ou, lapte, brânză, carne slabă. O variantă bună pentru a îndulci este mierea, este sfatul medicului nutriționist.

 

În ceea ce privește implicarea instituțiilor statului în educația pentru sănătate, în contextul în care tot mai mulți copii suferă de obezitate, medicul spune că este nevoie de „mai multă implicare în prevenție, educație și alocare de resurse, atât materiale cât și umane. Susțin introducerea în programa școlară a orelor de educație pentru sănătate, în care copiii să învețe care sunt alimentele sărace din punct de vedere nutritiv și cele bogate în calorii”, conchide medicul, amintind că înainte de pandemie obișnuia să meargă în școli, în „Săptămâna altfel” sau când era solicitată, pentru a le vorbi copiilor despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă și ce rol important are sportul în viața fiecărui om. Îi plăcea că elevii erau receptivi și activi și spune că va continua astfel de acțiuni imediat ce condițiile sanitare îi vor permite.

România se numără printre țările cu cea mai ridicată rată a obezității infantile din Uniunea Europeană, dar fenomenul este din ce în ce mai răspândit în întreaga lume. Se estimează că, la nivel mondial, circa 40% dintre copii suferă de obezitate infantilă, iar în Europa, numărul acestora este de aproximativ 14 milioane. Principala cauză este alimentația nesănătoasă și lipsa de mișcare care favorizează apariția supraponderabilitții, iar apoi a obezității. Ulterior, riscurile pentru sănătate devin din ce în ce mai mari, excesul de kilograme putând genera o serie de afecțiuni între care bolile cardiovasculare, renale sau dabetul.

 

Puțină istorie și câteva curiozități

Aniversarea unei zile dedicate copilului a fost invocată pentru prima dată în anul 1925, în cadrul Conferinței Mondială pentru Bunăstarea Copiilor de la Geneva.

Decizia introducerii unei zile pentru protecția copiilor a fost adoptată de către Federația Democratică Internațională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfășurată la Moscova.

Mai târziu, pornind de la ideea de colaborare internațională și conștientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, Adunarea Generală ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 pentru a proclama la 14 decembrie 1954- Ziua Mondială a Copilului. Adunarea Generală a ONU a recomandat ca toate țările să instituie o Zi Mondială a Copilului și a sugerat guvernelor ca această zi să fie sărbătorită de fiecare țară la o dată pe care o consideră potrivită.

În Franța, în loc de Ziua Copilului, se sărbătorește Ziua Familiei pe 6 ianuarie.

Ziua Copilului este sărbătorită la 14 noiembrie în India, în semn de recunoștință pentru Jawaharlal Nehru, primul prim-ministru al Indiei, care era foarte pasionat de copii.

Australia sărbătorește Săptămâna Copiilor, care începe în ziua de sâmbătă dinainte de Ziua Internațională a Copilului și se încheie în ziua de duminică a săptămânii următoare.

 

VIDEO: Dr. Apriliana Stănescu (sursă SJU Buzău)

 


Adaugati un comentariu


 

*