Gest de recunoștință al elevilor de la Eminescu, pentru medicii buzoieni care se luptă cu pandemia

Aceștia au adresat scrisori de mulțumire personalului medical și au înmânat plachete cu mesaje personalizate fiecărei secții în care sunt îngrijiți pacienți cu Covid-19.

 

Într-o perioadă de oarecare acalmie, în secția ATI Covid a Spitalului Județean de Urgență Buzău sunt, pentru prima dată în ultimele săptămâni, câteva paturi libere. Personalul medical de la ATI și din secțiile exterioare suport-Covid, angrenat de aproape un an și jumătate în lupta cu pandemia, a avut parte astăzi de o surpriză din partea elevilor Colegiului Național Mihai Eminescu. În Săptămâna Mare, copiii au ales să își exprime recunoștința pentru eforturile depuse până acum de personalul medical, printr-o acțiune pe care au denumit-o „Scrisori pentru Eroii Zilelor Noastre”.

Elevi colegiului buzoian au scris, de mână, mai multe scrisori adresate șefilor secțiilor în care sunt îngrijiți pacienți cu Covid-19, precum și managerului și directorului medical al spitalului. Le-au înmânat personal, în cadrul unei scurte întâlniri care a avut loc în această dimineață, în sala de ședințe a unității medicale.

Totodată, pentru că efortul depus este al întregului personal medical și auxiliar, șefilor de secții li s-au înmânat și plachete cu mesaje similare adresate întregului personal și semnate de elevii colegiului.

 

Începând de astăzi, aceste plachete vor fi plasate la loc de cinste în cadrul secțiilor respective, constituind un puternic suport moral pentru cadrele medicale, supuse unui stres profesional fără precedent în ultimul an și jumătate.

La festivitate  nu au putut fi prezenți toți șefii secțiilor cărora le-au fost adresate scrisori de mulțumire, însă au fost reprezentați de colegi din cadrul secțiilor respective. Astfel, alături de managerul Claudiu Damian și de directorul medical Andreea Daniela Meleru, la eveniment au fost prezenți șeful secției de Boli Infecțioase, dr. Bogdan Micu, șeful secției ATI, dr. Victor Ioniță, în timp ce secția de Pneumologie a fost reprezentată de dr. Mădălina Cos, iar din partea UPU a fost prezent medicul Robert Irimie. Cu toții s-au declarat impresionați de gestul elevilor colegiului și au mărturisit că acesta vine și ca un „boost” (amplificator) de energie, după un an și jumătate epuizant și mai ales după perioada dificilă generată de valul trei al pandemiei.

 

Medicul Victor Ioniță a apreciat în mod deosebit faptul că această inițiativă vine din partea unor copii, pentru că „vocile copiilor spun întotdeauna adevărul”, iar cuvintele lor de apreciere vin parcă să șteargă calificativele și jignirile cu care a fost „gratulat” personalul medical în perioadele cele mai dificile ale pandemiei.

Și medicul Bogdan Micu s-a declarat mișcat de gestul elevilor, cărora le-a mulțumit în numele întregii echipe a secției de Boli Infecțioase, dar a profitat de ocazie pentru a menționa că „încă ne aflăm într-o perioadă dificilă, iar cea mai eficientă cale de a ieși din criză este vaccinarea”.

Mulțumindu-le la rândul său medicilor care în ciuda efortului extraordinar, a stresului și epuizării fac edorturi supraomenești pentru a salva cât mai mulți dintre pacienții infectați cu noul coronavirus, managerul Claudiu Damian a anunțat că, pentru prima dată în ultimele săptămâni, în secția ATI – Covid există paturi libere, din cele 14 disponibile fiind ocupate doar 9. Sunt libere și câteva paturi în secțiile exterioare destinate acestor pacienți. La acest moment, în spitalul buzoian sunt internați peste 500 de pacienți, dintre care aproximativ 80 sunt confirmați cu Covid-19.

 

Claudiu Damian a mai precizat că încă se așteaptă încheierea unui protocol cu conducerea spitalului CF Galați care deține ca secție exterioară de la Buzău, cunoascută ca Spitalul CFR, cu privire la transferul unor pacienți vindecați de Covid-19, care necesită încă îngrijiri medicale.

Reprezentanții acestui spital au fost de acord să primească pacienți post-Covid, dar au cerut ca aceștia să aibă o saturație de oxigen de peste 92%. Damian spune însă că acești pacienți pot fi deja externați, cu un concentrator de oxigen de 5 litri, care îi ajută să ajungă la o saturație de peste 95%, așa că ar fi necesar să accepte pacienți în stare mai puțin bună, care au încă nevoie de supraveghere medicală.

Managerul SJU Buzău a explicat că ar avea nevoie de acest ajutor pacienții cu saturații de 80-90% și șu=i-a exprimat speranța că se va ajunge la un acord, astfel încât zilele acestea să poată fi transferați primii pacienți.

 

Pe de altă parte, una dintre problemele cele mai mari cu care se confruntă SJU Buzău, ca și spitalul de la Râmnicu Sărat, este deficitul de specialiști.

De un an și jumătate am tot cerut detașarea de medici, iar demersuri în acest sens au fost făcute și de DSP și de Prefectură. Ni s-au repartizat într-o perioadă rezidenți pentru ATI și UPU, care au făcut treabă și cărora le mulțumesc, dar în ultima vreme ne confruntăm cu o altă problemă. Cei mai mulți dintre pacienții care vin cu Covid-19 au forme grave și necesită o perioadă mai lungă de spitalizare, inclusiv după ce se negativează. Am tot căutat soluții de transfer pentru acești pacienți, aflați în recuperare, dar celelalte spitale din județ, cu excepția celui de la Râmnic, nu s-au dotat în ultimul an și jumătate pentru a face față condițiilor actuale. S-a găsit în final această soluție cu Spitalul CFR, care ne poate pune la dispoziție 23 de paturi, dar urmează să stabilim exact protocolul”, a mai declarat Claudiu Damian.

 


Adaugati un comentariu


 

*