Cadrele medicale de la SJU Buzău, ținta amenințărilor venite de la aparținătorii pacienților cu Covid-19
Acestea constituie un motiv în plus de stres, pe lângă faptul că locurile disponibile pentru acești pacienți sunt ocupate la capacitate maximă, iar zilnic apar noi cazuri cu forme severe ale bolii.
În ultimele zile, situația a ajuns la un nivel critic și în județul Buzău, în ceea ce privește numărul de pacienți cu forme medii și severe de Covid-19 care ajung la Spitalul Județean de Urgență (SJU) și la cel din Râmnicu Sărat, destinat exclusiv pacienților cu această patologie. Principala problemă este legată de lipsa locurilor disponibile, cele două unități sanitare fiind ocupate la capacitate maximă, în condițiile în care zilnic continuă să ajungă la spital pacienți care necesită internare. La SJU, deja ambulanțele așteaptă câteva ore în curtea unității până când se găsește un loc pentru pacienții pe care îi aduc, timp în care aceștia primesc îngrijiri în ambulanță.
Managerul Claudiu Damian spune că la acest moment sunt ocupate toate cele 14 paturi ATI rezervate pacienților cu Covid-19 și că a trecut mai bine de o lună de când în această secție nu au mai fost locuri libere. Asta înseamnă că imediat ce se eliberează un loc, acesta este imediat ocupat de un alt pacient în stare gravă. Ocupate în totalitate sunt și cele 68 de locuri disponibile în secțiile exterioare suport-Covid – Pneumologie și Boli Infecțioase, cele 10 module din curtea spitalului sunt pline, iar locurile din zonele tampon, destinate pacienților suspecți, încep și ele să devină insuficiente. Astfel, în sectorul de la etajul 4 al spitalului se află 7 pacienți confirmați, în timp ce la UPU se aflau 17 pacienți pozitivi, cu forme severe și medii, care așteaptă să fie găsit un loc pentru ei sau să fie transferați către alte spitale. În curtea spitalului, ambulanțele care aduc noi pacienți infectați stau în așteptare ore întregi, iar unii dintre aceștia primesc oxigen în mașini.

Claudiu Damian
În această situație, personalul medical este supus unei presiuni imense, iar un alt motiv de stres a început să devină și comportamentul unora dintre aparținători, care au început să amenințe personalul medical.
Pe de o parte, dată fiind situația, neliniștea acestora și îngrijorarea sunt de înțeles, însă managerul Claudiu Damian spune că „s-a ajuns în situația în care cadrele medicale primesc amenințări din partea aparținătorilor nemulțumiți că nu se găsește imediat un loc pentru rudele pe care la însoțesc la spital”.
Chiar ieri, de Ziua Mondială a Sănătății, când ar fi putut primi mesaje de mulțumire pentru eforturile pe care le fac, medicii au primit amenințări. Un aparținător care însoțea o pacientă de 80 de ani ajunsă la spital cu Covid-19 a ținut să transmită personalului medical mesajul „dacă moare ea, muriți și voi!”.
Deocamdată, medicii și asistentele medicale mai fac față situației, însă epuizarea fizică și stresul la care au fost supuși în ultima perioadă pot duce în orice moment la declanșarea sindromului burnout. Medicul Victor Ioniță, șeful secției ATI, spune că „vin pacienți care au o evoluție mai gravă decât cei cu care eram obișnuiți până acum, la care tehnicile de îngrijire trebuie să fie mult mai intense, iar evoluția este de multe ori este imprevizibilă, poate merge spre agravare foarte rapid”.

Spitalul Nehoiu
Nici la Râmnicu Sărat lucrurile nu stau mai bine, aici fiind internați aproape 150 de pacienți, dintre care 15 la secția ATI. Și aici s-a ajuns la capacitatea maximă, astfel că reprezentanții celor două spitale cer deschiderea unei noi unități care să primească pacienți cu Covid-19.
Vizat este spitalul din Nehoiu, iar DSP Buzău a trimis o solicitare în acest sens Ministerul Sănătății. Unitatea dispune de 130 de paturi, dintre care circa 70 ar putea fi puse la dispoziție pentru pacienții cu Covid-19. În prezent se fac demersuri pentru stabilirea de circuite separate, iar în cazul în care va fi primită aprobare de la minister, aici vor ajunge pacienți trimiși de la SJU Buzău. Aceștia vor fi evaluați la Buzău și li se va stabili schema de tratament, după care vor fi transferați la Nehoiu, unde vor fi îngrijiți de personalul medical al acestui spital.
În ceea ce privește pacienții non-Covid, aceștia vor putea apela în continuare la serviciile medicale oferite de spitalul din Nehoiu, întrucât ambulatoriul va rămâne deschis pentru aceste categorii de pacienți.
La nivelul județului, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 74 de cazuri noi de infectare, la pacienți cu vârste între 13 și 86 de ani. Din păcate, a fost consemnat și un nou deces, al unui pacient de 60 de ani, care beneficiase de un transplant renal și suferea de hepatita B, anemie ușoară și hipertensiune arterială. Astfel numărul persoanelor infectate în județ de la debutul pandemiei a ajuns la 11.358, dintre care 10.107 pacienți s-au vindecat, iar 326 au decedat.