Dr. Loredana Gheorghiu, medicul care vindecă inimi, cu inima

8 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Este tânără și ambițioasă, este asistent universitar și medic într-o clinică importantă din Capitală, dar nu a uitat de unde a plecat și vine, săptămânal, la Clinica NeuroLife să „repare” inimile buzoienilor.

 

Loredana Ana-Maria Gheorghiu

Loredana Ana-Maria GHEORGHIU este unul dintre medicii tineri, frumoși și inteligenți care-ți inspiră încredere atunci când ai nevoie de ajutor. Deși i s-a oferit posibilitatea de a profesa în străinătate, a ales să slujească pe altarul lui Hipocrat și să vindece inimi în România, unde are convingerea că poate performa alături de „maeștrii” săi și în echipă cu colegii mai tineri.

Iubește lucrul cu pacientul, dar crede că partea clinică nu poate fi separată de cercetare, așa cum nici cercetarea nu poate fi concludentă fără aplicabilitate clinică, de aceea caută să le îmbine cât mai eficient. Îi place să fie la curent la noutățile în domeniu și face tot ce-i stă în putință pentru a contribui la dezvoltarea cardiologiei, având o dorință puternică de a aduce schimbări în sistemul medical autohton.

În același timp consideră că este omenesc să caute refugiu în activități plăcute și să-și ofere puțină liniște atunci când stresul își spune cuvântul. Crede însă că are noroc, pentru că familia îi oferă echilibrul de care are nevoie.

 

Dr Loredana Gheorghiu

Loredana Gheorghiu are mereu zâmbetul pe buze și o cădură aparte în priviri pe care numai un om cu inima deschisă este capabil să le ofere. Îi plce să-și asume responsabilități și în același timp încearcă să facă funcțională acea „chimie” necesară în relația cu pacienții, pentru că aceștia au nevoie să primească răspunduri pe care să le înțeleagă de la medicul la care apelează.

Așa a învățat de la mentorul ei, profesorul Dragoș Vinereanu, de la care a înțeles că, în medicină și mai ales în cardiologie, dragostea de profesie și de oameni, la fel ca și lucrul în echipă sunt esențiale pentru a face performanță.

Nu uită nicio clipă că este buzoiancă și, chiar dacă este asistent universitar și profesează într-unul dintre cele mai importante spitale din Capitală, își face timp și vine, săptămânal, să aibă grijă „din toată inima” de inimile buzoienilor, în cadrul Clinicii NeuroLife cordonată de reputatul medic neurolog Rodica Radu.

Haideți s-o cunoaștem împreună, mai bine, pe doctorița care vindecă inimi, cu inima…

 

Loredana și Oana Gheorghiu

Reporter SB: De ce ați ales să fiți medic și de ce medic cardiolog? Când ați știut că aceasta este profesia care vi se potrivește cel mai bine?

Loredana Gheorghiu: În cadrul Colegiului Național din Buzău am studiat științele exacte și anume profilul clasei de matematică–informatică intensiv limba engleză. În clasa a XI a mi-am dat seama că îmi doresc să urmez facultatea de medicină.  În decizia de a îmbrățișa cariera de medic au cântarit foarte mult dorința de a ajuta oamenii în suferință și exemplul dat de sora mea mai mare, Oana, care deja urmase cursurile Facultății de Farmacie din București. Am muncit și m-am pregătit intens pentru admitere, iar nota obținută la examen a fost maximă.

De ce specialitatea cardiologie? Au fost mai mulți factori care au contribuit în alegerea specialității. Unul dintre aceștia a fost fascinația domeniului și complexitatea acestui organ vital. Alt factor l-a reprezentat stagiul de cardiologie pe care l-am  urmat în facultate, în urma căruia am înțeles cu adevărat ce înseamnă să fii medic cardiolog. Faptul că tatăl meu avea o suferință a inimii a fost un motiv în plus să aleg această specialitate. 

Nu cred că unui medic i se potrivește sau nu o specialitate. Cred cu tărie că medicul trebuie să-și pună în valoare cunoștințele acumulate pentru a depista și trata suferințele cauzate de boală. Specializarea medicului într-un anumit domeniu ține de aptitudinile fiecăruia.

 

R. SB: Sunteți și cadru universitar, vă completați experiența clincă prin cercetare. Cine și cum v-a marcat parcursul profesional? Ce influență credeți că aveți la rândul dvs. asupra studenților?

L. G.: Pe tot parcursul devenirii mele ca medic cardiolog, o influență covârșitoare a avut dnul Prof. Dragoș Vinereanu, șeful clinicii unde astăzi îmi desfășor activitatatea. Acesta a avut rolul de mentor și îndrumător în toată perioada mea de formare profesională și nu încetează să o facă nici în momentul prezent. Sunt foarte atrasă de cercetarea clinică, însă activitatea didactică și academică simt că mă împlinesc și mă completează profesional. Sunt foarte recunoscătoare că în această clinică am avut șansa să mă dezvolt în toate aceste direcții. Influența asupra studențior rezidă, cred eu, în modul în care ne implicăm, nu numai în abilitatea de prezentare a cursurilor ci și în modalitatea practică de a folosi cunoștințele teoretice în examenul clinic al pacientului. Consider de asemenea că studenții sunt singurii care pot aprecia modul de implicare a cadrului universitar în devenirea lor ulterioară, ca medici.

 

R. SB:  Cum este medicul Loredana Gheorghiu în relația cu pacienții, cu colegii, cu superiorii, cu autoritățile, cu studenții? Cum ați resimțit profesional pandemia de COVID-19?

L. G.:  Îmi place să fiu sinceră, modestă, înțelegătoare și mai ales preocupată de găsirea celor mai bune soluții pentru orice situație, fie ea profesională, personală, socială sau de altă natură.

Pandemia de coronarovirus a însemnat, pentru tot personalul medical, ca de altfel pentru întreaga societate, un moment de cotitură. Noi, medici, am fost nevoiți să ne adaptăm protocoalele și procedurile la această nouă și dificilă situație, dar chiar dacă este întotdeauna loc de mai bine, cred că personalul medical din România face față onorabil, situației dificile prin care trecem cu toții. 

 

R. SB:  Vă rog să descrieți unul dintre cazurile care v-au impresionat cel mai mult, ca medic, dar și ca om.

L. G.:  Au fost multe cazuri care m-au impresionat și au adus o influență în cariera mea de până acum, dar ce pot să menționez este partea de cardiologie intervențională, care practic reușește salvarea vieții pacientului cu infarct miocardic acut în câteva minute, prin revascularizarea miocardică cu stent și care m-a impresionat încă din facultate când am intrat pentru prima oară în sala de cateterism.

 

R. SB:  Care ar fi particularitățile pacientului cardiac și cum procedați pentru a vă determina pacienții să-și accepte boala și să respecte indicațiile terapeutice? 

L. G.:  Empatia cu pacientul cardiac este foarte importantă. Cred că cei mai mulți dintre noi și-au ales această profesie pentru a lucra cu oamenii, pentru a fi alături de ei în momente de suferință și a face tot posibilul pentru vindecarea patologiei acestora. Cred că este necesar ca între medic și pacient să existe acea „chimie” care face posibil ca încrederea să fie reciprocă, pentru că pacientul are nevoie să primească răspunduri pe care să le înțeleagă de la medicul la care apelează. Felul în care mă comport cu pacientul, în care vorbesc cu acesta, experiența terapeutică și cunoștințele pe care le acumulez în permanență, și nu în ultimul rând încrederea pe care o transmit, cred că toate acestea mă ajuta la obținerea aprecierii și recunoștinței din partea pacienților mei.

 

R. SB:   Profesați în Capitală, dar și la NeuroLife Buzău. Cum vi se par pacienții buzoieni? Au anumite particularități și dacă da, care ar fi acestea? Ce sfaturi aveți pentru ei?

L. G.:  Într-adevar am ales să vin la Buzău pentru a oferi consultații pacienților care au nevoie, mai ales în contextul unui deficit clar de medici în orașele din provincie, dar și pentru că fiind buzoiancă, mă simt legată de oamenii din acest oraș. Particularitatea principală pe care am identificat-o este dificultatea de acces la servicii medicale cardiologice a acestor pacienți. De aceea consider că este foarte important să încerc să-i ajut și pe pacienții buzoieni și, deși timpul nu-mi permite să ajung mai mult de o dată pe săptămână, din păcate, încerc în acest timp să ofer cât mai multe consultații cardiologice, atât de necesare multor oameni.

 

R. SB:  Cum descrieți femeia Loredana Gheorghiu și cum se împacă ea cu medicul Loredana Gheorghiu?

L. G.:  Îmi lace să cred că sunt o femeie independentă, ambițioasă și încrezătoare în forțele proprii, dar în același timp sensibilă și dornică de afecțiune și atenție, așa cum cred că este sau ar trebui să fie orice femeie.

Bineînțeles, încerc să mențin un echilibru între carieră și viața de familie. Familia pentru mine este foarte importantă și îmi oferă liniștea, puterea și încrederea de care am nevoie pentru a-mi putea îndeplini toate sarcinile. În același timp, a fi medic și în special medic cardiolog este pentru mine o mare realizare și împlinire. Simt că este ceea ce îmi doresc să fac tot restul vieții.   

 

R. SB:  Ce activități extraprofesionale preferați și cum vă ajută acestea în viața de zi cu zi?

L. G.:  În timpul liber îmi place să citesc, să călătoresc, să cunosc oameni și culturi noi, să ascult muzică, într-un cuvânt să am activități care mă ajută să mă deconectez și să mă relaxez.

Trebuie să recunosc însă că aproape mereu mă întorc la pasiunea mea, cardiologia. Și în momentele libere ajung să citesc articole, studii sau ghiduri legate de ultimele noutăți în cardiologie, pentru că în această profesie trebuie să fii tot timpul la curent cu ultimele ghiduri de tratament și diagnostic, cu ultimele descoperiri științifice, care te-ar putea ajuta să salvezi mai mulți oameni și să-i ajuți să-și redobândească viața obișnuită, să-i redai familiei și societății.

 

* Loredana Ana-Maria GHEORGHIU este absolventă a Colegiului Național „B.P. Hasdeu” din Buzău și a Facultății de Medicină din cadrul Universității UMF „Carol Davila” București, unde a intrat cu nota maximă și a absolvit cu brio.

A urmat cursurile de pregătire în rezidențiat în specialitatea cardiologie, pe care le-a absolvit în anul 2019.

Este doctorand al Școlii Doctorale UMF „Carol Davila” București și ocupă poziția de asistent universitar la catedra de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgență București.

Vine, săptămânal, la Buzău, pentru a acorda consultații în cadrul Clinicii NeuroLife.   

Deși foarte tânără, Loredana Gheorghiu are deja numeroase participări la conferințe și congrese naționale și internaționale de profil, este membru al unor societăți profesionale reprezentative în domeniul Cardiologiei și are o serie de articole științifice publicate în reviste de specialitate.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*