Farmacista Oana Gheorgiu și doctorița Alina Iodache – sfaturi pertinente pentru alungarea temerilor nejustificate la început de an școlar

15 septembrie 2020 | 0 comentarii |

„Respectând normele sanitare, implicându-ne cu toții responsabil și educându-ne copii cu blândețe, cursurile se vor putea desfășura în siguranță”, este mesajul transmis de cele două specialiste, părinților, copiilor și cadrelor didactice din Buzău, la work-shop-ul „Ne protejăm sănătatea pe timp de pandemie! Mă informez corect!”, desfășurat în parcul Marghiloman. 

 

Oana Gheorghiu, Alina Iordache

A început un nou an școlar, iar în 12.423 de şcoli din ţară, copiii merg la cursuri fizic pe scenariul verde, în 4.915 şcoli cursurile se vor face în scenariul galben, (online și fizic), iar elevii din 263 de şcoli vor face orele numai online, după cum a spus ministrul educaţiei Monica Anisie, deși mulți dintre aceștia nu au primit tabletele promise de guvern, iar unele școli nici măcar nu sunt conectate la internet.

Deschiderea şcolii este, probabil, cea mai mare încercare pentru sănătatea publică, în anul pandemiei. Teama cea mare a părinţilor este că cei mici s-ar putea infecta la şcoală, dar medicii spun că riscul de infectare între copii este minim, dacă se respectă regulile de siguranţă recomandate de epidemiologi.

Aceasta a fost și concluzia work-shop-ului „Ne protejăm sănătatea pe timp de pandemie! Mă informez corect!”, în cadrul căruia, două profesioniste inimoase din Buzău, farmacista Oana Gheorghiu și medicul pediatru Alina Iordache le-au oferit părinților, copiilor și carelor didactice sfaturi pertinente pentru alungarea temerilor nejustificate la început de an școlar și recomandări despre cum să-și protejeze copiii pentru a evita problemele de sănătate care ar putea apărea în colectivitate, atât din cauza infecției cu noul virus cât și din cauza problemelor care apar în sezonul rece.

 

Cele le două profesioniste au subliniat că „dacă se respectă cele trei reguli de bază – igiena mâinilor, purtarea măştii şi distanţarea fizică – riscul de infectare cu coronavirus se reduce foarte mult, aproape că nu va exista”.

Despre purtarea măștii de protecție, una dintre problemele despre care părinții și-au manifestat îngrijorarea că le-ar produce greutate în respirație sau alergii, medicul a menționat că, din ceea ce a observat atât la copiii ei cât și la cei care au ajuns în cabinetul său pentru anumite consultații în ultimele șase luni, nu există prea multe motive de îngrijorare.

Copiii sunt mai receptivi decât cei mari la purtarea măștii, le place chiar și, mai ales dacă le oferim măscuțe cu desene, sunt încântați să le poarte. Știu, uneori pot apărea mici iritații, dar pentru asta există unguente care vor ajuta la depășirea unor astfel de episoade, așa cum există și anumite creme pentru mâini, care este posibil să se asprească din cauza dezinfectantelor, care sunt pe bază de alcool. Important este ca noi, părinții, să le explicăm cum trebuie să le poarte corect, să-i învățăm cu blândețe că nu trebuie să le schimbe între ei, chiar dacă li se pare că masca unui coleg este mai frumoasă, să-i învățăm că nu trebuie să-și împrumute rechizitele și nici mâncarea din pachețel să nu și-o împartă, iar pe mânuțe să-și dea cât mai des cu dezinfectant. Știu, este cam dificil, dar copiii sunt receptivi, dacă le explicăm cu răbdare și cu dragoste de ce trebuie să aibă un astfel de comportament, până trece pandemia”, a insistat dr. Alina Iordache, menționând că în cazul în care un copil are o afecțiune cronică trebuie discutat cu medicul său curant și este de preferat să facă școala la distanță în această perioadă.

 

Este important, de asemenea, ca măscuțele să fie procurate din surse autorizate, să fie certificate medical, pentru că „procurarea lor de pe internet, din surse neautorizate sau imposibil de verificat poate să nu-i protejeze și chiar să faciliteze transmiterea unor virusuri sau bacterii”, a punctat, la rândul său, farmacist Oana Gheorgiu, coordonator regional MaxiFarma și organizatoarea evenimentului de duminică, din parcul Marghiloman.

Ea a menționat că „ideal este să se folosească măștile chirurgicale certificate sanitar, dar în lipsa acestora, mai bine este să se folosească măști reutilizabile, care pot fi spălate și călcate pentru a fi sterilizate, cu condiția ca acestea să aibă cel puțin două straturi de filtare. Sunt mai bune decât unele despre care nu știm în ce condiții au fost confecționate, depozitate și transportate. Și da, e bine ca un copil să aibă la el, la școală, cel puțin două măști, pentru ca în cazul în care una se udă, este scăpată pe jos sau cine știe ce se mai întâmplă, să o poată schimba. La fel cum este necesar să aibă și sticluța cu dezinfectant, permanent, în ghiozdan”, a mai spus farmacista.

Zilele acestea, Asociația Pro Consumatori, membră a Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), a stabilit, în urma analizării a 25 de mărci de măşti de protecţie respiratorie pentru copii, achiziționate din surse diverse, că doar unul din cinci produse „respectă cerinţele din legislaţia şi standardele naţionale şi internaţionale aplicabile echipamentelor individuale de protecţie”.

 

Debutul noului an școlar vine la pachet și cu o creștere a cererii de produse farmaceutice de sezon. Oana Gheorghiu este de părere că deși e bine că fiecare vrea să fie pregătit pentru sezonul rece, aprovizionarea cu medicamente nu trebuie făcută nici excesiv, nici „după ureche”.

Toată lumea se gândește cum să se protejeze mai bine de infecțiile de sezon, mai ales în actualul context, în care acestea se pot suprapune peste infecția cu noul coronavirus. Nu este un lucru rău, dar nici nu trebuie să exagerăm sau să ne administrăm nouă și mai ales copiilor noștri medicamente și suplimente alimentare după cum am auzit de la unul sau de la altul și fără a întreba mai întâi un medic sau un farmacist”, a punctat Oana Gheorghiu, subliniind că în contextul în care simptomatologia de debut este cam aceeași, la virozele obișnuite și la coronavirus, exisă riscul ca foarte ușor să le confundăm și să administrăm exact medicamentul contraindicat.

 

Dr Alina Iordache

Foarte importantă va fi însă grija pe care o acordă părinţii simptomelor care pot apărea la un moment dat, pentru a se putea diferenția o banală răceală de o infecție gripală sau cu SARS-CoV-2.

Dacă apare febră, vărsături, apatie, tuse, respiraţie grea, este bine să nu se ducă copiii în colectivităţi şi să apeleze la medicul de familie telefonic, iar dacă simptomele se agravează, la 112. În cazul în care există un contact cu o persoană bolnavă de Covid-19, copilul va fi ținut acasă două săptămâni de la data contactului, după care va putea fi dus în colectivitate. Se anunţă medicul de familie, care are obligaţia să transmită la DSP existenţa acestei situaţii și să-i elibereze scutire medicală“, a explicat medicul Alina Iordache, menţionând că se va considera contact direct copilul care a stat mai mult de un sfert de oră lângă o persoană infectată, testată pozitiv, sau cu o persoană care a fost în contact cu un pacient confirmat şi care se află la rândul său în izolare.

 

Despre simptomele specifice, medicul spune că, din păcate, este foarte greu să diferenţiem virozele obișnuite, gripa sezonieră și infecția cu SARS-CoV-2, în faza de debut. Efectuarea testelor PCR  ne-ar putea arăta dacă persoana este sau nu este infectată, dar dr. Iordache nu recomandă să se apeleze la aceste teste în cazul copiilor decât dacă este recomandat de specialiști, conform definiției de caz.

Recomandă însă ca orice părinte să fie preocupat de creşterea imunităţii, asigurându-le copiilor o alimentaţie echilibrată, bogată în legume şi fructe de sezon. „O alimentaţie sănătoasă creşte rezistenţa la orice boală, deci și la infecţia cu SARS-CoV-2. Proteine, nu foarte multe dulciuri, legume şi fructe de sezon, autohtone, sunt cele mai indicate. Pentru că mai mult ca sigur, majoritatea sunt stropite, trebuie să fie spălate foarte bine. Grijă mare la vânzători, care pot fi şi ei transmiţători de boală dacă sunt fără mască, fără mănuşi. Și, da, o dată pe an, le putem face copiilor și o cură de polivitamine. Dacă sunt mai sensibili, trebuie vorbit cu medicul curant cum trebuie procedat“, recomandă medicul pediatru.

Întrebată despre eficiența cătinei în creșterea imunității și în prevenția bolilor sezonului rece și a COVID-19, dr. Iordache a spus că „este un fruct ale cărui proprietăți sunt eficiente în preveție și întărirea imunității în general. Nu știm dacă are vreun efect în prevenția coronavirusului, dar știm că are principii bioactive de calitate și ajută la vindecarea și fortificarea indirectă a întregului organism. Are un gust cam dur, dar în combinație cu mierea de albine despre care știm că are la rândul ei proprietăți antiseptice și imunostimulatoare, poate fi benefică pentru sănătatea copiilor și a oamenilor mari. Trebuie avut însă în vedere că în cazul unor afecțiuni precum colecistita acută, pancreatita, diareea cronică, hemoragie sau tensiune arterială scăzută este de evitat. De aceea recomand ca înainte de a folosi cătina, ca și în cazul altor suplimente alimentare, să cerem sfatul medicului de familie, al pediatrului sau al medicului curant”, a punctat medicul.

 

Referitor la mersul la școală, dr. Alina Iordache consideră că deși părinții au o anumită temere, este bine că majoritatea copiilor merg la cursuri. „Și eu sunt părinte și mă bucur că începe anul școlar. Mi se pare chiar un dezavantaj enorm faptul că unii copii sunt nevoiți să facă școală online. În plus, copiii nu au mai interacționat între ei din martie și sigur le este dor de colegi, de profesori… Copiii, de obicei, nu sunt în prima linie de risc pentru Coronavirus și nici nu fac forme urâte de boală. Mai problematic va fi, din punctul meu de vedere, mai ales cu bunicii care îi iau pe copii de la școală, stau cu ei până când vin părinții acasă, și copilul poate fi vector de transmitere a infecției. Am însă încredere că vor trece destul de repede peste asta. Părinții se tem de începerea anului școlar, și noi, cadrele medicale avem unele temeri, pentru că este un început cu provocări, dar cred că vom trece cu toții testul și vom fi bine. Va fi un an diferit, dar să sperăm că vom avea cât mai puține situații neplăcute”, a mai spus dr. Alina Iordache.

 

În ceea ce privește discuțiile pe rețelele de socializare, medicul pediatru spune că, într-o oarecare măsură, acestea i se par chiar utile, pentru că „vrem, nu vrem, trăim în epoca internetului și toată lumea are impulsul de a căuta informații online. Nu este un lucru rău, important este să filtrăm ceea ce găsim ca informație. Mie mi se par utile grupurile de mămici, mai ales dacă în grup se află și medici. Important este însă ca părintele să nu-i administreze copilului medicamente fără să fi consultat înainte un medic. Dar faptul că primește niște sfaturi de la alte mămici, nu cred că este un lucru rău”, a mai spus dr. Iordache.

Medicul a subliniat că și astfel de întâlniri în aer liber, care se dovedesc extrem de utile și plăcute, constituie un mijloc de informare benefic. „Mă bucur că am participat la acest eveniment, organizat de Oana, și sunt foarte încântată că mulți dintre dumneavoastră ați venit să aflați răspunsuri la întrebările care vă frământă. Mie chiar mi-a plăcut această întâlnire, mă bucur că ați pus întrebări și că v-am putut răspunde, cred că este bine să ne ajutăm și să contribuim fiecare la prevenirea unor boli și mai ales e bine să știm când să apelăm la specialiști, pentru că suntem responsabili pentru sănătatea și viața copiilor noștri și, de ce nu, pentru sănătatea noastră și a celor din jur. Eu cred că împreună putem trece cu bine peste orice dificultăți”, a conchis medicul.

 

Farm Oana Gheorghiu

La rândul său, farmacist Oana Gheorghiu crede că deși informarea și chiar achizițiile de pe internet pot fi un lucru bun în general, în cazul medicamentelor pot apărea riscuri neprevăzute, care trebuie evitate. Ea a subliniat că medicamentele trebuie administrate exclusiv la indicația medicului sau a farmacistului. „Este în regulă dacă îți cumperi produse dermato-cosmetice, un supliment alimentar sau chiar un medicament recomandat de medic de la o farmacie online sau de la o firmă autorizată, dar trebuie să te asiguri mai întâi că nu există niciun risc să faci mai mult rău decât bine. Dacă nu ai certitudinea că produsul este certficat, mai bine renunți la comanda online, chiar dacă este mai comodă. Este bine de știut că în farmacii se găsesc doar produse care vin în loturi cu specificații clare de identificare, prin care se garantează că produsul este original. Au fost tot felul de situații în care s-au comercializat pe internet produse falsificate care au făcut foarte mult rău. În plus, trebuie avut în vedere că fiecare persoană este unică, are patologiile și particularitățile sale, iar ceea ce se potrivește cuiva nu se potrivește altcuiva, iar această diferențiere poate fi făcută doar de medicul specialist sau, în anumite cazuri, de farmacist”, a punctat Oana Gheorghiu.

 

Evenimentul din parcul Marghiloman, organizat de farmacista Oana Gheorghiu în aer liber, a debutat cu un spectacol susținut de copii și s-a încheiat cu daruri din partea MaxiFarma și a altor sponsori – medicamente uzuale, soluții dezinfectante, măști de protecție și câte ceva dulce pentru copii, oferite tuturor particianților. Un alt scop a fost de a determina buzoienii să se informeze din surse autorizate și de a se implica mai mult în acțiuni benefice comunității.

Îmi doresc foarte mult ca și în perioada următoare să organizez astfel de evenimente, ținând cont că din cauza pandemiei oamenii sunt speriați și evită să meargă la spital, dar au nevoie să se informeze din surse sigure, autorizate. Mă gândesc să invit un medic cardiolog, pentru că trecem în sezonul rece și atunci se înmulțesc și se amplifică și afecțiunile cardiace, un medic ortoped pentru că vine iarna și crește riscul de accidente dar se agravează bolile reumatismale, apoi un medic neurolog și alți specialiști, pentru că îmi doresc foarte mult să dezvolt acest proiect de interacțiune directă între medic-pacient-farmacist. Cred că trebuie să conștientizăm că este foarte importantă comunicarea și să obținem sfatul avizat. Sunt foarte multe persoane care, fie nu-și permit să meargă la o consultație, fie se tem de aglomerație și de spital, iar organizarea, măcar o dată la două luni a unui astfel de work-shop, în funcție de sezon, mi se pare benefică pentru pacienți, pentru comunitatea în care trăim și în care eu mi-am propus să mă implic cu tot ce pot”, a concluzionat Oana Gheorghiu care pentru a fi de folos mai mult comunității s-a implicat și în politică și face parte din echipa cadidatului PSD la Primăria Buzău, Constantin Toma.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*