Medicul Bogdan Micu, șeful secției de Boli Infecțioase din Spitalul Județean de Urgență, primul buzoian vaccinat anti-COVID
Medicul nefrolog Iulian Coliof a fost al doilea din SJU Buzău care s-a vaccinat. Tot în această dimineață, la Spitalul de boli Cronice Smeeni, medicul Elena Răduca a fost prima care a primit serul anti-COVID, după care s-au imunizat managerul unității medicale și celelalte cadre medicale înscrise pe lista de vaccinare.
În această noapte a ajuns la Buzău primul lot de ser anti-COVID, iar vaccinarea a debutat în această dimineață în centrul amenajat în Spitalul Județean de Urgență. Astăzi, vaccinul a fost trimis și în centrele din Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, Spitalul de Psihiatrie Săpoca, Spitalul Orășenesc Nehoiu și Spitalul de Boli Cronice Smeeni.
Potrivit managerului SJU Buzău, Claudiu Damian, până acum s-au înscris pentru vaccinarea anti-COVID 341 de persoane din spital, iar primul imunizat este dr. Bogdan Cristian Micu, șeful secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență, doctyor care s-a aflat în prima linie încă de la debutul pandemiei, dar a reușit să nu se infecteze cu SARS-CoV-2 până acum, și care astfel poate da un semnal de încredere că serul produs de Pfizer-BioNTech este sigur și nu există motive de teamă sau reținere în administrarea lui.
Imunizarea cadrelor medicale din cea mai mare unitate medicală cu paturi din județ înscrise în registrul de vaccinare a început cu personalul de la Boli INfecțioase și va continua în zilele următoare cu cei din Pneumologie, ATI, UPU și Dializă, după care vor urma cei din celelalte secții ale unității medicale. Vaccinul va fi administrat începând de astăzi și în Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, Spitalul Orășenesc Nehoiu și Spitalul de Boli Cronice Smeeni.
Startul campaniei de vaccinare anti-Covid la Buzău s-a dat așadar în această dimineață, la ora 8.00, la centrul de vaccinare amenajat în Ambulatorul Spitalului Județean de Urgență. Înainte de a primi vaccinul, medicul Bogdan Micu a trecut prin etapa triajului epidemiologic, în urma căruia s-a stabilit că îndeplinește toate condițiile necesare pentru a fi imunizat. Seful secției de Boli Infecțioase a spitalului a mers apoi în sala e vaccinare, unde i-a fost administrată prima doză, după care a petrecut un sfert de oră în sala de monitorizare.
Medicul spune că a așteptat cu nerăbdare un vaccin care să poată proteja oamenii împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 „încă din martie, când au apărut primele speranțe că va fi disponibil”. Faptul că a fost primul cadru medical buzoian vaccinat se datorează și faptului că a avut norocul ca până acum să nu se fi infectat cu virusul care declanșează boala COVID-19, iar imunizarea îi conferă mai multă siguranță, este „luminița de la capătul tunelului”. În plus, vaccinarea reprezintă, pe de o parte, o „speranță că lupta cu COVID-19 va fi mai eficientă, iar această boală imprevizibilă, care ne-a demonstrat că ne pune în pericol pe noi și pe cei apropiați și a cărei evoluție este greu de controlat, va fi învinsă și ne vom putea relua viața în condiții de normalitate. E mai bine să prevenim, decât să riscăm sănătatea și chiar viețile noastre și ale celor dragi”, a spus medicul.
Experiența dr. Bogdan Micu și a colegilor aflați în prima linie de zece luni luni, timp în care s-a luptat să salveze numeroși pacienți cu Covid-19, a demonstrat că această boală este extrem de periculoasă. „Am avut multe cazuri de persoane perfect sănătoase până la momentul infectării, dar care au suferit forme grave ale bolii, iar viața le-a fost pusă serios în pericol, chiar dacă unii dintre ei au fost tineri și fără comorbidități. Fiind zi de zi alături de ei și văzând cum se manifestă boala, oportunitatea de a avea un vaccin, consider că este un pas important pentru a scăpa de această pandemie, iar administrarea serului este cel mai potrivit mod de a începe noul an”, a declarat medicul infecționist, după ce i-a fost administrat vaccinul.
În același timp, dr. Micu spune că vrea să dea astfel un semnal de încredere în vaccin, atât colegilor săi „care mai au încă reticențe deși nu ar trebui, având în vedere pregătirea medicală pe care o au și care ne obligă să gândim realist, să recunoaștem și să apreciem valoarea și eficiența unui vaccin. Un semnal de încredere sper să ofer și populației, care cu cât se va imuniza mai curând și în număr mai mare, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea și se vor putea evita multe complicații și chiar tragedii”, a mai spus medicul, subliniind că recomandarea sa fermă este către toți românii, este „să se vaccineze!”.
Al doilea medic buzoian înscris pe lista pentru vaccinare a fost dr. Iulian Coliof, primul medic din cadrul SJU care a fost confirmat cu Covid-19. Acesta a primit vaccinul la câteva minute după colegul său de la Boli Infecțioase, declarând că a fost la fel de nerăbdător în așteptarea acestui moment. Șeful compartimentului Nefrologie din cadrl SJU Buzău a declarat că, din fericire, a suferit o formă ușoară a bolii, însă perioada respectivă a fost una destul de dificilă. „Eram singurul medic pe secție, așa că a trebuit adus cineva din afară să mă înlocuiască în perioada aceea, cât am stat în izolare. Nu am avut o forma gravă, dar nici nu pot spune că a fost foarte ușor. Am decis să mă vaccinez pentru că am încredere în vaccin și îi îndemn și pe ceilalți colegi, dar și restul populației să procedeze la fel. Mulți nu au încredere pentru că este vorba de un vaccin nou, dar tehnologia folosită nu a fost creată acum special, pentru acest vaccin. Această tehnologie exista și doar a fost adaptată, iar aceasta este și explicația pentru care obținerea vaccinului nu a necesitat ani întregi de cercetări. Aceste cercetări deja se făceau de mulți ani, iar rezultatele obținute au fost aplicate pentru obținerea acestui nou vaccin, așa că nu avem de ce să ne facem griji”, a declarat medicul primar Iulian Caliof.
Vaccinarea a continuat cu medicul Denis Țurcanu, specialist obstretică-ginecologie. Tot astăzi s-a vaccinat șeful UPU, medicul Adrian Zoican, iar până la finalul zilei sunt programate 50 de cadre medicale pentru imunizare la centrul de vaccinare de la SJU Buzău.
În total, 341 de cadre medicale din cadrul SJU Buzău s-au înscris pe lista de vaccinare, însă cifra este într-o continuă dinamică în toate unitățile medicale din județ, după cum a precizat și subprefectul Adina Moiseanu, care a fost prezentă la prima vaccinare de la Spitalul Județean de Urgență.
Managerul SJU, Claudiu Damian a recunoscut că există și unele reticențe în rândul personalului medical însă spune că este convins că în final, peste 70% din angajați spitalului se vor vaccina. „Până la acest moment aven 341de cadre medicale care și-au exprimat dorința de a se vaccina, dintr-un total de 1.180. Unii dintre ei au trecut deja prin boală și preferă să mai aștepte pentru că sunt în perioada în care mai au încă imunitate, dar nu trebuie sa ascundem faptul că sunt și cadre care au oarecare reticențe. Nu neagă beneficiile vaccinării, dar vor să mai aștepte pentru a se convinge că nu sunt efecte secundare grave. Nu s-au înscris printre primii,dar sunt convins că o vor face în perioada următoare”, a declarat Damian. Acesta a mai adăugat că centrul de vaccinare din cadrul spitalului va funcționa șase zile pe săptămână, în intervalul orar 8.00-20.00, ceea ce permite imunizarea 50 de persoane zilnic. „Pentru astăzi am primit 50 de doze și la fel vom primi și în zilele următoare, pentru că nu are rost să solicităm mai mult decât putem vaccina într-o zi. Știm cu toți că vaccinul necesită niște condiții speciale de păstrare, de aceea vom solicita strict cât aven nevoie, în funcție de numărul persoanelor care se vor mai programa în perioada următoare”, a mai declarat Claudiu Damian.
Și la Spitalul de Boli Cronice din Smeeni, vaccinarea a debutat la prima oră. Primul medic imunizat a fost dr. Elena Răduca, medicul internist al unității medicale, după care au urmat managerul Marilena Dobrescu, precum și celelalte cadre medicale înscrise pe listele de vaccinare. Dr Răduca a trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV-2 și cu atât mai mult și-a dorit să se protejeze, pentru a nu mai risca o nouă infecție.
La Spitalul dub Smeeni au ajuns 200 de doze cu vaccin anti -COVID și, deși unitatea nu are atât de multe cadre medicale angajate, dozele de vaccin rămase vor fi administrate medicilor de familie și altor cadre medicale din mediul privat, din localitățile aflate în apropierea acestui centru de vaccinare.
În spitalul de la Smeeni se derulează, începând din noiembrie 2020, și un proiect de recuperare a pacienților post-COVID, contribuind astfel la creşterea capacităţii de îngrijire şi tratament pentru pacienţii rămași cu sechele în urma bolii şi la gestionarea la nivel local a crizei sanitare.
Personalul spitalului Smeeni consideră că vaccinarea constituie un prilej extraordinar de a stopa pandemia și speră că exemplul lor va fi unul care va da încredere și coronascepticilor, că va constitui o „garanție” a siguranței vaccinului care, până acum, nu a produs decât reacții adverse minore, respectiv ușoare dureri locale și foarte rar senzație de mâncărime.
La centrul de vaccinare din cadrul SJU Buzău, directorul executiv la DSP Buzău, Cristina Ungureanu, a precizat că azi-noapte au ajuns în Buzău primele 975 de doze de vaccin anti-Covid, iar în această dimineață au fost deja trimise către celelalte centre de vaccinare de la spitalele din Râmnicu Sărat, Nehoiu, Săpoca și Smeeni. „Pentru centrele din Buzău, Smeeni și Săpoca s-au alocat câte aproximativ 200 de doze la fiecare spital, iar la Râmnicu Sărat și Nehoiu vor ajunge câte 100 de doze. Estimăm că în prima parte a campaniei care începe azi vom avea aproximativ 600 de cadre medicale vaccinate. Este vorba de primele zile, nu de prima etapă a campaniei, care ar trebui să se încheie la sfârșitul lunii ianuarie, când sperăm că vom avea peste 70% din personalul medical vaccinat. Am luat deja legătura cu organizațiile profesionale ale medicilor de familie, avem solicitări și de la cadrele medicale din mediul privat, așa că în zilele următoare ne așteptăm la o creștere a numărului de solicitări și de persoane vaccinate”, a precizat directorul DSP. Aceasta a mai explicat și motivul pentru care la spitalul din Râmnicu Sărat vor ajunge doar 100 de doze de vaccin din prima tranșă, în condițiile în care acesta este spital Covid-19 și deși aici „există disponibilitate de a se vaccina din partea cadrelor medicale, mulți au trecut prin boală și vor să mai amâne momentul, cât timp sunt încă imuni, în timp ce alte cadre medicale sunt încă în izolare, fiind contacți direcți ai unor persoane infectate. Ulterior, vom ajunge și aici la o rată suficientă de vaccinare”, a mai declarat Cristina Ungureanu.
Galerie foto vaccinare anti-COVID SJU Buzău
Galerie foto vaccinare anti-COVID Spitalul Smeeni
Bună ziua!
Cu riscul de a fi considerată Gică Contra,adresez și eu o întrebare ( care stiu ca oricum este o întrebare retorică, dar totusi mi- o asum.
În articolul se spune ca tehnologia folosită la realizarea acestui vaccin este una cunoscută și folosită și în alte ocazii,ca nu este ceva nou.
Si ca,la realizarea unui astfel de vaccin se lucrează de câțiva ani.
Deci,boala a apărut anul trecut, dar la vaccin se lucrează de câțiva ani.
Cum este posibil sa se lucreze la realizarea unui vaccin, înainte de apariția bolii?
Cum au putut să realizeze vaccinul înainte de a se ști de apariția bolii pentru care va fi folosit????
Sau OMS a știut dinainte când va apare această boală și când va putea fi folosit vaccinul????
Acum câțiva ani au mai fost cazuri de coronavirusuri, iar pentru acestea s-a demarat cercetarea și identificarea unui vaccin. De aceea a spus dmomnul doctor că în cazul actualului coronavirus s-au folosit bazele vaccinului pentru virusurile MERS și SARS și că tehnologia nu este una nouă.