Salin, răceli, gripă sezonieră și Covid-19

4 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Aparatele Salin și-au demonstrat deja eficiența în creșterea imunității, prevenirea infecțiilor virale sau bacteriene și în tratarea unor boli ale aparatului respirator, iar Grădinile Saline pot avea același efect în școli, acasă sau la locul de muncă.

 

Asistăm zilnic la efectele crizei generate de coronavirus, iar în lipsa unui vaccin sau al unui tratament a cărei eficiență să fie confirmată, medicii încearcă tot felul de combinații terapeutice care ar putea avea efecte benefice în tratarea bolnavilor de Covid-19.

Cea mai mare îngrijorare, în această perioadă, este legată de începerea școlilor. Chiar dacă au fost dispuse unele măsuri de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 care se vor aplica în unitățile/instituţiile de învăţământ, părinții, elevii și profesorii se tem că vom asista la un nou val de îmbolnăviri. Pe de altă parte, învățământul online nu s-a dovedit cea mai bună soluție, iar în unele unități de învățământ nici nu se poate aplica, ministrul Educației recunoscând că un sfert dintre școlile din rural nu au innternet..

Spitalele se tem că după primele două săptămâni de la debutul noului an școlar se vor confrunta cu un aflux crescut de pacienți, în condițiile în care, așa cum se știe, toamna debutează și sezonul gripei sezoniere, iar suprapunerea cu Covid-19 ar putea agrava situația.

Autoritățile medicale au dispus o serie de reguli care, dacă sunt respectate, limitează riscul de infecție cu SARS-CoV-2. Din păcate, unii le ignoră sau chiar le contestă. Așa stând lucrurile, cum ne putem proteja mai bine și mai eficient?

 

Panica și stresul nu vor ajuta însă pe nimeni pentru că, așa cum confirmă numeroase studii, acestea slăbesc imunitatea organismului, iar o imunitate scăzută crește riscul de infecții de orice fel și reduce efectul tratamentului în orice boală, mai ales în afecțiunile cronice.

Știm cu certitudine că prevenția este cel mai bun tratament, iar numeroase studii clinice indică sarea ca unul dintre mijloacele cele mai la îndemână și mai eficiente în  prevenția și tratarea răcelilor și a infecțiilor sezoniere, iar mai nou, s-au identificat efecte asemănătoare împotriva noului coronavirus.

Când spui SALIN te gândești, automat, la sarea despre ca știm că dă gust bucatelor, dar pe care știm că bunica o folosea eficient, dizolvată în apă, și pentru gargară, când o răceală sau un guturai apărea pe neașteptate.

Și doctorii folosesc soluții saline, efectele lor benefice fiind cunoscute încă de pe vremea lui Hipocrate, medicul antic grec recomandând terapia salină pentru probleme respiratorii. Această terapie se folosește și în prezent, prin metode cu soluții și aerosoli umezi sau cu aerosoli uscați. Și nu doar în tratarea răcelilor și gripei, ci și în afecțiuni cutanate, alergice sau reumatismale.

Despre terapiile saline, cititorii SănătateaBuzoiană.ro au aflat amănunte în mai multe articole anterioare, în care cu ajutorul unor specialiști explicam când, cum și de ce sunt recomandate. Iar una dintre cele mai facile metode de a obține beneficii după urma acțiunii sării asupra organismului este cea inventată de chimistul buzoian Constantin Pascu, aparatele Salin inventate de el fiind premiate la numeroase târguri internaționale de inventică și având girul autorităților medicale.

 

Ținând cont de faptul că terapiile saline și-au confirmat eficiența în prevenția și tratarea unor infecții virale și/sau bacteriene, oamenii de știință au început, după apariția pandemiei de Covid-19, să cerceteze dacă efectele benefice ale sării nu se pot verifica și în combaterea virusului SARS-CoV-2, responsabil de producerea acestei boli care a pus pe jar întreaga lume. Aerosolii sunt microparticule aflate în suspensie și raspandite relativ uniform în atmosfera din salină sau de la mare. Au dimensiuni între 0,1 – 0,9 microni, se mențin în aer o perioada mare de timp și pot fi inhalați în mod natural, pe cale nazală și orală, depunându-se în căile respiratorii superioare (nas, gură, faringe), cei mai mici putând ajunge chiar până în alveolele pulmonare.

Este aproape imposibil să ajungem într-o salină sau la mare ori de câte ori avem nevoie, dar chimistul buzoian Constantin Pascu a inventat o metodă prin care putem avea salina la noi acasă sau la birou. Aparatele Salin inventate de el asta fac, iar de 20 de ani, medicii cnfirmă efectele benefice obținute cu ajutorul lor.

În contextul actualei pandemieii apare, firesc, întrebarea dacă aceste aparate sunt eficiente și pentru a ne proteja de noul virus. 

 

În unele țări, unde gargara și spălăturile nazale cu apă sărată călduță sau cu ser fiziologic sunt incluse ca metodă de tratare cu aerosoli umezi în terapia gripei, se pare că a dat rezultate și în Covid-19. Mai multe studii publicate în reviste medicale internaționale arată că terapiile saline ar putea fi eficiente și în combaterea SARS-CoV-2.

Un studiu centralizat realizat în India subliniază că utilizarea frecventă a acestei metode ar putea explica incidența scăzută a Covid-19 în Japonia.

În Scoția se desfășoară un studiu clinic prin care se urmărește efectul gargarei și spălăturilor nazale asupra pacienților cu Covid-19, metoda având deja rezultate notabile în prevenția virozelor respiratorii.

Și Statele Unite, un nebulizator cu soluție salină care a confirmat reducerea cu peste 90% a aerosolilor potențial purtători de viruși este evaluat acum ca metodă posibilă în controlul răspîndirii SARS-CoV-2 în colective cu risc (spitale, unități de îngrijire, școli). Un alt studiu realizat în SUA privind influența umidității asupra rezistenței la viroze prin buna funcționare a sistemului muco-ciliar, realizat pe animale în laborator, indică o crestere  de 50% a rezistenței la infectarea virală, dacă sistemul respirator funcționează corect. Aceste studii confirmă așadar că tratamentele saline pot distruge virusurile din căile respiratorii superioare și activează eliminarea secrețiilor, limitând astfel pătrunderea virusurilor în organism.

 

Dr. Cosmin Ursăchescu

Doctorii și-au reamintit, așadar, că terapia salină este, de mii de ani, un mijloc eficient de prevenire și vindecare a bolilor respiratorii, dar are efecte remarcabile și în afecțiunile sistemului nervos, în tulburări ale glandelor endocrine, în anumite afecțiuni digestive și mai ales în creșterea imunității organismului. S-au gândit însă că și în cazul Covid-19 ar putea avea efecte benefice și au început să facă studii clinice în acest sens.

Tratamente complementare realizate cu aerosoli salini uscati se fac în saline, camere de sare, cu generatoare mecanice de aerosoli uscați și cu aparate care folosesc procedeele tehnologice Salin.

Aparatele Salin Plus, Salin S2 și inhalatorul InSalin sunt dispozitive medicale certificate CE clasa 1, iar Inhalatorul SaltMed este un dispozitiv medical certificat CE clasa a II-a cu certificator internațional Bureau Veritas Italia. Au așadar, girul experților, pe lângă referințele utilizatorilor.

Dr. Cosmin Ursăchescu, unul dintre cei mai apreciați medici ORL din Buzău, spune că recomandă pacienților săi „cu toată încrederea, folosirea aparatelor Salin care au potențial de terapie complementară în afecțiunile ORL. Sistemele saline pot fi, de aemenea, eficiente în prevenție, asigurând o protecție a organismului în fața unor virusuri sau germeni. Pe lângă întărirea imunității, cresc eficiența tratamentelor. Sistemele saline sunt metode studiate medical și utilizate frecvent complementar în tratamentele afecțiunilor respiratorii și în virozele specifice sezonului rece”.

 

Citește și: Purificatorul de Aer Salin – 20 de ani de sănătate oferită lumii de inventatorul buzoian Constantin Pascu

 

Chimistul Constantin Pascu, inventatorul aparatelor Salin, crede că sistemele saline „pot fi extrem de utile în zona de prevenție a infecției cu virusul COVID-19, ca măsuri complementare celor recomandate oficial”, chiar dacă nu există prea multe studii clinice care să confirme efectele în cazul noului virus.

Omul de știință buzoian a explicat că, în timp ce camerele de sare și inhalatoarele mecanice utilizează concentrații mari de aerosoli uscati – 10-40 mg/mc, iar expunerea este de scurtă durată, 45-60 minute, sistemele Salin utilizează concentrații de aerosoli salini de peste 200-1000 ori mai mici – 0,03-0,04 mg / mc, iar expunerea este de lungă durată, 8-10 sau chiar permanent, fără contraindicații.

Ceea ce știm din studiile medicale de până acum și din multe referințe ale utilizatorilor este că aparatele Salin asigură o rezistență marită a organismului față de infecțiile respiratorii curente, în sezonul rece. Efectul foarte rapid constatat respirând aerul salin este acela de activare a eliminării mucusului respirator, iar acest proces este cunoscut ca fiind mecanismul esențial de protecție al organismului, în general, față de orice infecție respiratorie, virală sau bacteriană. În  procesul de eliminare a mucusului sunt blocați în mare parte agenții infecțioși care pătrund odată cu aerul în sistemul respirator. De aceea consider că utilizarea consecventă a acestor sisteme saline va asigura o protecție suplimentară importantă și față de Covid-19. Cu cât sunt mai multe sisteme de protecție, chiar dacă fiecare nu este decât parțial eficient, rezultatul final va fi cu adevărat eficient”, spune Constantin Pascu.

 

Despre Grădina Salină, pe care Sănătatea Buzoiană a prezentat-o pe larg într-un articol anterior, ca o soluție la îndemâna oricui, cercetătorul și inventatorul buzoian spune că  are același efect asupra organismului, ca și aparate Salin. „O persoană care va construi o Gradină Salină sau va utiliza aparate Salin ambientale se va proteja și va asigura și celorlate persoane o umbrelă de protecție suplimentară. Poate într-o familie unii respectă regulile mai strict decât ceilalți, dar sistemele Saline vor fi egal eficiente față de toți cei care se află în spațiul respectiv și respiră aerul salin. Trebuie doar ca acestea să fie amplasate în spațiul respectiv, ca să acționeze. Este extrem de simplu. Vine sezonul rece, iar o mare temere este suprapunerea COVID-19 cu infecțiile virale sezoniere. O infecție virală care va slăbi rezistența organismului îl poate face și mai sensibil la atacul noului coronavirus. De aceea cred că este importantă orice măsură de protecție și în această direcție. Sunt soluții simple, eficiente, fără efecte secundare, nedorite”, explică inventatorul aparatelor Salin și al Grădinii Saline. Acesta ne îndeamnă să avem în casă, la școală sau la birou mai multe grădini de sare, astfel încât efectul să fie cât mai eficient, pentru toți cei care stau în spațiul respectiv. Și, nu în ultimul rând, să povestim prietenilor cum arată grădinile noastre de sare și ce simțim în legătura cu aerul respirat în prezența lor.

 

Citește și: „Grădina Salină”, soluția la îndemână oferită de inventatorul buzoian Constantin Pascu pentru a ține la distanță Covid-19

 

Constantin Pascu

Constantin Pascu menționează că studiile efectuate până acum arată că aceste sisteme saline funcționează pe același principiu cunoscut în saline. Microcris­talele de sare din aceste dispozitive sunt preluate de curenţii de aer și realizează astfel efectul de salinizare a aerului. Aceste microparticule ajung, prin inspiraţie în aparatul respirator, iar efectele pot fi, uneori, spectaculoase. Crește astfel, semnificativ, capacitatea de eliminare a mucusului respirator la copiii prematuri în Terapie Intensivă, la astmatici în criză sau la adulți în suport respirator postoperator, iar avantajul major este că în nici un caz nu au fost observate efecte adverse. „Sunt soluții ușor de utilizat, iar rezultatele pe care le pot avea cei ce le folosesc, în contextul actual, consider că merită minimul efort de a construi o Gradină Salină”, subliniază acesta. Inventatorul aparatelor Salin are o experienţă de peste două decenii în domeniul folosirii sării special cristalizate, cu rezultate apreciabile în prevenția și tratarea diverselor probleme respiratorii.

Inhalatoarele SaltMed pot fi recomandate, de asemenea, persoanelor care au probleme respiratorii mai severe, precum BPOC, care astfel se vor putea proteja în sezonul rece, cel puțin față de virozele respiratorii obișnuite, pentru care există „referințe în ceea ce privește eficiența identificată pe parcursul celor 20 de ani de testare și observare clinică. În acest fel vor fi cel puțin mai rezistenți față de o potențială infectare cu SARS-CoV-2”, subliniază chimistului buzoian.

 

Asistența medicală a fost afectată de pandemie în 90% dintre țările lumii, se arată într-un raport dat publicităţii luni, de către OMS (Organizația Mondială a Sănătății), după realizarea unui sondaj în care au fost incluse 105 țări, realizat pentru perioada martie-iunie 2020. „Studiul arată deficienţe din cadrul sistemelor noastre de sănătate, dar ne ajută să ne pregătim pentru viitoarele pandemii”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În medie, țările s-au confruntat cu scăderi la jumătate în cele 25 de servicii monitorizate. Cele mai mari probleme s-au înregistrat la vaccinări (70% în campaniile de teren și 61% în centrele de sănătate), la diagnosticarea și tratarea unor boli netransmisibile (69%), la planificarea familială și contracepție (68%).

Sălile de urgență și operațiile de urgență au fost afectate într-o cincime din țările analizate și aproape un sfert au întrerupt transfuziile de sânge, se arată în raportul OMS.

Diagnosticarea și tratarea cancerului au fost afectate în 55% dintre țări, iar domenii precum tratamentul dentar și reabilitarea au fost suspendate preventiv de multe guverne, ca parte a politicii de combatere a epidemiei.

 

În fața acestor evidențe, Constantin Pascu subliniază că aparatele Salin și Grădina Salină pot fi mijloace de protecție eficiente, dar crede că vor fi folosite în primul rând de „cei care iau în serios riscul Covid-19” și încearcă să se protejeze cât mai bine posibil. „Acasă, la birou, la școală ori în instituții cu o afluență mare de public se pot folosi aparate Salin sau Grădini Saline. Atunci când oamenii călătoresc, inhalatoarele Insalin le oferă o măsură suplimentară de protecție. Sistemele saline sunt prietenoase, ușor de utilizat, iar varianta Grădinilor Saline poate fi realizată și de copii, în joacă, și nici nu costă, necesită numai ceva interes și puțină migală. Probabil că cei mai tentați să utilizeze aceste soluții sunt cei care vor să se protejeze și fac tot ce pot pentru asta, dar intră în contact cu persoane care nu respectă regulile, din diverse motive. O astfel de soluție poate fi extrem de utilă, pentru ei funcționând ca un scut, indiferent de ceea ce fac cei din jur. Mediul salin oferă acest supliment de protecție, indiferent de decizia celorlați”, conchide inventatorul buzoian care consideră că sistemele saline pot fi foarte utile și persoanelor expuse semnificativ prin natura profesiei: personal medical, farmaciști, funcționari, vânzători etc.

Decizia de a utiliza aceste soluții pentru o mai bună protecție a propriei sănătăți aparține, însă, fiecăruia.

 


Adaugati un comentariu


 

*