„Grădina Salină”, soluția oferită de inventatorul buzoian Constantin Pascu pentru a ține la distanță COVID 19

25 martie 2020 | 4 comentarii |

Un dispozitiv la îndemâna oricui, ce poate fi realizat în casă chiar și de copii, pentru care nu este nevoie decât de sare, apă și câteva șervețele de hârtie, ar putea preveni infecțiile respiratorii și întări imunitatea, distrugând virusurile din aerul respirat.

 

Constantin Pascu

Efectele benefice ale terapiei saline sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Încă din antichitate s-a observat că expunerea la aerosolii de sare este vindecătoare. De la primii pași – inhalarea aerului sărat de la malul mării sau a aerosolilor din salinele naturale, cu ajutorul tehnologiei s-a ajuns, în timp, ca acest tip de terapie să fie accesibil tuturor, prin intermediul unor aparate speciale. La noi, mersul la salină pentru terapii respiratorii este foarte cunoscut și utilizat, iar chimistul buzoian Constantin Pascu este cel care în urmă cu 20 de ani a înțeles că este posibil ca aerul salin să fie adus și casele oamenilor și a inventat un aparat de purificare a aerului care funcționează pe bază de sare.

Purificatoarele de aer Salin și-au dovedit deja eficiența practică și științifică în creșterea imunității și a complianței la tratamente, în prevenirea infecțiilor respiratorii acute, a afecțiunilor ORL și chiar în tratarea unor afecțiuni grave cum este mucoviscidoza. Efectele prezentate la manifestări științifice de specialitate au fost apreciate de către medici, dar mai ales de către pacienții cu diferite afecțiuni respiratorii care au constatat că tratamentele lor au fost eficientizate de acest aparat și că utilizând purificatorul în continuare, bolile lor nu au mai recidivat.

Varianta Salin cu sistem de pompă de aer și mască, certificată ca aparat medical sub numele „SaltMed” s-a dovedit extrem de eficientă în terapia de urgență, în crizele de astm, în asistența postoperatorie, la ventilarea mecanică în ATI. Utilizarea acestor inhalatoare în asistența respiratorie a copiilor născuți prematur la Spitalul „Marie Curie” din București a dus la rezultate spectaculoase, care au fost prezentate de medicii de aici la diferite manifestări științifice de specialitate.

 

Dar ce ne facem când nu avem de unde să procurăm sau nu ne permitem să achiziționăm astfel de aparate de purificare a aerului, mai ales în această perioadă, când orice mijloc prin care am putea ține virusurile la distanță poate fi vital? Măsuri fără precedent au fost luate în scopul prevenției și limitării pandemiei de COVID 19. Autoritățile și medicii din toată lumea fac apeluri disperate la populație să stea în casă și să se informeze doar din surse oficiale și credibile. Cu toate acestea, numărul îmbolnăvirilor și al deceselor crește alarmant.

Oamenii de știință fac eforturi majore pentru a găsi un mijloc de combatere a noului virus. Sume imense sunt puse la dispoziția cercetătorilor care încearcă să găsească un vaccin și un tratament împotriva coronavirusului și sunt speranțe că sunt pe drumul cel bun. Până când acestea vor putea fi omologate și folosite la scară largă va mai trece mult timp, așa că acum se acționează cu ce avem la îndemână.

Viața oamenilor și activitățile curente s-au mutat preponderent pe internet, iar comportamentele și stilul de viață se schimbă radical. Oamenii sunt speriați și caută informații despre cum s-ar putea proteja de temutul virus dar, din păcate, mediul online este plin de „rețete minune” care uneori fac mai mult rău decât bine. În acest context, oamenii se protejează cum pot, iar igiena riguroasă, distanțarea socială, dezinfectanții și aparatele de purificare a aerului sunt recomandate chiar de medici. Întrucât virusul acționează în primul rând la nivelul căilor respiratorii superioare, purificatoarele de aer ne-ar putea feri de contaminare și chiar ne-ar putea ajuta să luptăm eficient împotriva noului virus.

 

Chimistul buzoian Constantin Pascu lucrează de peste 20 de ani în domeniul folosirii sării special cristalizate, cu rezultate excelente în tratarea diverselor probleme respiratorii. Pe baza experienței acumulate, ne împărtășește o idee care ne poate ajuta în aceste vremuri, prin realizarea unor dispozitive simple, care să asigure fiecăruia aerul salin, cu efecte în creșterea generală a rezistenței la viroze respiratorii.

Ideea i-a venit în contextul în care, după măsurile restrictive luate de multe țări pentru limitarea răspândirii COVID 19, nu i-a mai putut trimite aparate de purificare Salin fiicei sale cea mică, rezidentă în SUA, pentru a le folosi acasă și la birou. „Mă simțeam neputincios că nu-mi pot ajuta copiii, în timp ce atât de multă lume folosește aparatele și nu doar în România. Frământat de acest gând mi-am amintit că înainte de a inventa purificatorul de aer Salin am confecționat niște dispozitive artizanale decorative  pe bază de sare, iar efectul lor l-am simțit pentru că nu am mai răcit. Așa s-a născut Salin și de aici mi-a venit ideea de a-i sugera și fiicei mele să-și confecționeze, singură, dispozitive saline simple”.

 

Următorul pas, venit firesc, a fost acela de a sugera și altora să-și facă astfel de dispozitive. „Plecând de la principiul că «lucrurile serioase pot fi extrem de simple», trebuie să știm că structurile foarte bogate în sare, formate din mii de cristale mici, au un efect de purificare și salinizare a aerului. Aceste structuri, construite special, pe care le-am numit «grădini SALINE» sunt eficiente în reținerea aerosolilor, a prafului, a mirosurilor neplăcute din aer. Efectul lor principal însă este acela ca microcristale de sare apărute în procesul de cristalizare sunt preluate de curenții de aer, realizând efectul special de salinizare a aerului. Microcristalele de sare prezente în aer vor ajunge prin respirație în tot sistemul respirator, producând efecte benefice consistente asupra întregului sistem respirator”, ne explică inventatorul, cum a ajuns la realizarea acestui mod de a oferi oricui dorește, posibilitatea de a-și confecționa acasă propria GRĂDINĂ SALINĂ.

 

Ideea, transmisă prin Internet a fost preluată de mulți prieteni care au început să trimită cunoscuților lor materialul de prezentare. Pe lângă efectele de întărire a imunității preconizate, s-a dovedit a fi și foarte interesant pentru copii, care s-au arătat foarte receptivi la această posibilitate de a se distra și de a realiza în același timp un dispozitiv cu eficiență practică.

Efectul este similar cu cel obtinut în saline, este principiul folosit în aparatele Salin, inhalatoarele individuale INSALIN și în Inhalatoarele medicale SaltMed utilizate în toată lumea pentru acțiunea lor complex benefică asupra sistemului respirator: astm, bronșite, rinite, insuficiențe respirtorii, viroze, etc.

Procedeul prezentat este cel esential în obținerea unor astfel de structuri foarte bogate de sare, procedeu ce poate fi ușor de reprodus și utilizat. „Structurile bogate în microcristale de sare  au o mare eficiență în igienizarea generală a aerului din spațiul respectiv dar, în mod deosebit, au efecte benefice asupra sistemului respirator al utilizatorilor. De regulă, persoanele cu diverse probleme respiratorii se simt mult mai bine în interval de câteva zile”, detaliază Constantin Pascu.

 

Ideea tehnică folosită este aceea de a aduce o soluție foarte concentrată de sare pe o suprafață poroasă expusă pur și simplu aerului. „Soluția se va infiltra, va difuza prin suprafața poroasă și se va evapora treptat, producând pe suprafața respectivă cristale de sare. În timp, dacă se ține periodic zona umezită cu soluție de sare, structura cristalizată se va dezvolta de la grosimi de mai mulți milimetri până la câțiva centimetri, în forme de cristalizate asemănătoare coralilor. În tot timpul acestui acest proces de cristalizare, micii curenți de aer din cameră vor prelua microcristale de sare, care se formează permanent la suprafata structurii, realizând efectul de salinizare a aerului. Gradul de salinizare a aerului este în sine mic, dar măsurabil cu metode fine de laborator și este suficient pentru a produce efecte benefice asupra aparatului respirator. Stând în acest spațiu vom fi expuși perioade îndelungate acestui aer salin, iar aparatul respirator va funcționa în general mai bine. Persoanele cu probleme respiratorii se vor simți mai bine dar, pentru toată lumea crește nivelul de rezistență față de virozele respiratorii”, explică inventatorul.

Așadar, pentru construcție este nevoie de 1kg de sare de bucătărie de orice tip, apă, o farfurie întinsă cu marginea ușor ridicată sau o tavă din plastic mai mică, o tavă mai mare în care să poată fi pusă farfuria sau tava inițială, șervețele de hârtie/ rolă de șervețele de bucătărie, un pai din plastic sau un băț subțire din lemn ori o tijă rigidă, o linguriță și o foarfecă.

 

Pentru realizaream utilizat o rolă de prosoape din hârtie lată de 20 cm din care se rup pătrate 20×20 cm. Se așează prosoapele de hârtie unul peste altul, în 8-10 straturi. Teancul astfel obținut se îndoaie întâi pe o diagonală și apoi pe cealaltă. Se taie apoi paiul din plastic/bățul de lemn/ tija rigidă la o înălțime egală cu cea a piramidei pe care o veți construi. Va avea rol de suport și se va pune în interior, în centru. Umeziți bine cu apă teancul de șervetele care conțin paiul la mijlocul lui, apoi îl ridicați în poziție verticală, în farfurie. Desfaceți cele 4 aripi ca în imagine, obținând astfel o structură autostabilă. Puneți sare între aripile piramidei astfel obținute, în total 200- 300g. Adăugați apă peste sare cam 5-7mm. După cam 15-30 minute luați cu o linguriță din soluția care s-a format, fără cristale de sare, și turnați pe suprafața piramidei”, ne spune chimistul Constantin Pascu.

Pentru întreținere în farfurie, pe toată perioada de creștere a cristalelor, trebuie să adaugăm din când în când apă și sare. Apa se pune pentru a menține o înălțime a soluției saline la 5-7 mm. Când ajunge sub 2 mm, se completează. Sarea se adaugă pentru ca tot timpul să fie cristale de sare nedizolvate în soluția salină. În funcție de mărimea grădinii se va consuma între 0,5 și 1,0 – 1,5 kg de sare.

Chiar după prima zi, dacă vă veți uita cu atenție, veți vedea cristale mici de sare. După câteva zile, cristalele vor fi din ce în ce mai vizibile și calitatea aerului va fi mai bună. În 10-14 zile, în funcție de temperatura aerului ambiant, putem să ajungem la o structură bogată de sare și o foarte bună salinizare a aerului. Este important ca în vasul suport să fie mereu apă și sare nedizolvată”, menționează chimistul buzoian.

 

În imaginile prezentate este o GRĂDINĂ SALINĂ la 2-3 zile de la realizare. Se pot observa multe cristale mici de sare formate deja pe suprafața structurii și pe vasul suport. „Când stratul de sare ajunge la 5-10 mm puteți să nu mai puneți sare, ci doar apă, în vasul suport. La grădini saline înalte de 10-12 cm soluția din vasul suport va ține umedă permanet structura, iar cristalele vor crește și se vor modifica tot timpul. Pe cele mai înalte va trebui să le udați din când în când, în vârf. În tot acest timp, grădina de sare vă va stârni interesul; este fascinant să vedeți cristalele crescând și, mai ales, să simțiți că se va schimba aerul din cameră, prin salinizarea lui”, nu se explică pașii care trebuie urmați, pentru a obține produsul și efectul dorit.

Grădinile de sare își vor face treaba în ceea ce privește salinizarea aerului, fără să ceară prea multă atenție. Totuși, au nevoie să le acordați puțin timp, din când în când. Ele sunt în schimbare permanentă… Sarea va cristaliza apoi va începe sa migreze… Este foarte bine să aveți în casă nu doar o grădina de sare, ci mai multe, pentru ca efectul să fie cat mai cuprinzător (de exemplu – una în living, alta în dormitor sau și mai bine, mai multe în fiecare cameră). Și să povestiți cum arată și ce simțiți în legătură cu aerul din jur, ca să convingem pe cât mai mulți să le folosească. Nu costă mai nimic, dar efectul pe care îl produce poate face diferența pentru ceeea ce înseamnă în aceste vremuri sănătatea noastră și a celorlalți”, conchide Constantin Pascu, subliniind că „Este un moment în care ne izolăm ca să constatăm cât de conectați suntem și cât de mult contează pentru toți ceea ce poate face fiecare!”. 

 

Despre capacitatea sării de a distruge virusurile au apărut, în timp, numeroase lucrări științifice. O echipă de cercetători canadieni a prezentat dezvoltarea unui sistem universal, reutilizabil, de dezactivare a virusurilor, prin activarea principalei unități de filtrare pe textura nețesută a măștii chirurgicale, utilizând clorură de sodiu (NaCl). „Când au fost testate filtrele acoperite cu sare, s-a constatat o eficiență de filtrare remarcabil mai mare decât stratul de filtrare al măștii convenționale și o rată de supraviețuire de 100% la șoarecii infectați cu virusul trecut prin filtrele acoperite cu sare. (…) Filtrele acoperite cu sare s-au dovedit extrem de eficiente în dezactivarea virusurilor gripei, indiferent de subtipuri, chiar și în cazul depozitării filtrelor în condiții dure de mediu”, au arătat  cercetătorii canadieni, sugerând că rezultatele obținute ar putea fi aplicate în obținerea unui dispozitiv de prevenire a patogenilor cu spectru larg, în aer, în pregătirile legate de epidemiile și pandemiile bolilor respiratorii.

Dezvoltarea unui mecanism universal, aplicabil cu costuri reduse și eficiente pentru negația virusului, i-a determinat pe oamenii de știină să propună un nou concept de măsuri preventive și control personale / publice, prin recristalizarea sării împotriva aerosolilor patogeni.

 

Există numeroase alte studii care pun în evidență capacitatea sării de a reține virusurile din aerosoli și de a le distruge rapid. O cercetare a unui grup de oameni de știință din Scoția prezintă descoperirea unui mecanism înnăscut care permite celulelor organismului uman ca în prezența clorurii de sodiu (NaCl) să distrugă virusurile prin formarea acidului hipocloros (HOCL), cunoscut ca având un puternic efect oxidativ. Testele de laborator efectuate de Jantsch și colaboratorii săi pe diverse tipuri de celule sugerează că „celulele non-mieloide au un mecanism imunitar înnăscut cu care pot rezista infecțiilor virale”. Cercetătorii apreciază că HOCl fiind ingredientul activ care are o acțiune vastă antivirală împotriva virușilor încapsulati și neîncapsulați din ADN și ARN, mecanismul antiviral ar trebui să funcționeze împotriva diferitelor tipuri de virusuri. „Datele noastre in vitro confirmă acest lucru. Cu toate acestea, trebuie investigat mecanismul exact prin care HOCl inhibă virusurile din interiorul celulei”.

Se crede că virusurile și celulele gazdă ale acestora au evoluat împreună, în decurs de milioane de ani. Recent, 214 virusuri ARN asociate vertebratelor au fost identificate la pești, amfibieni și reptile, adaugând alte dovezi celor deja existente.

 

În paralel cu acest studiu, cercetătorii scoțieni au realizat un studiu clinic de irigare nazală cu solutie salină hipertonică și gargară pentru infecții ale tractului respirator superior, care a demonstrat o reducere semnificativă a duratei bolii în grupul de intervenție și grupul de control, împreună cu o reducere a eliminării de particule virale. Prin urmare, ambele seturi de date susțin opinia că celulele non-mieloide folosesc o sursă de ioni de clorură pentru a produce HOCl, care ajută la combaterea infecțiilor virale. Aceste descoperiri „deschid câmpul către o nouă cale de terapie bazată pe valorificarea acestui mecanism de apărare imună a gazdei. Furnizarea NaCl local poate ajuta, de asemenea, la tratarea altor boli comune, cum ar fi herpesul bucal, herpesul genital și gastroenterita virală. Infecțiile tractului respirator superior ar putea fi vindecate înainte de a deveni infecții ale tractului respirator inferior sau înainte de a provoca exacerbări la persoanele cu astm, boli pulmonare obstructive cronice, fibroză chistică, etc. Și mai interesantă este posibilitatea utilizării acestei intervenții simple ca instrument de profilaxie”, susțin cercetătorii scoțieni.

 

Cercetătorul Constantin Pascu apreciază că aceste studii nu fac decât să confirme și să explice într-o bună măsură, faptul că aerosolii salini uscați, de tipul celor produși de structurile bogate în microcristale de sare, au efecte benefice incontestabile pentru sănătatea aparatului respirator. Sarea se revelează astfel a fi nu o banală substanță foarte raspandită dar puțin interesantă medical, asociată în special cu hipertensiunea, ci și ca o substanță cu extraordinare capacități de protecție a întregului organism, prin mecanisme fundamentale, care nu au cum să duca la dependențe sau alte efecte secundare”.

Sarea poate deveni astfel un mijloc general de igienizare a aerului la fel de util pentru sănătatea oamenilor așa cum este spălatul pe mâini.

În concluzie, efectul sării poate fi un ajutor revoluționar în lupta împotriva noului coronavirus, dacă suficient de multă lume ar ajunge să facă și să utilizeze astfel de GRĂDINI SALINE.

Detalii despre aparatele Salin și „Grădina Salină” găsiți pe site-ul oficial  https://www.salin.ro/, în limbile română, engleză și franceză. 

 

Referințe:

*„Antiviral innate immune response in non-myeloid cells is augmented by chloride ions via an increase in intracellular hypochlorous acid levels”; Sandeep Ramalingam 1,2, Baiyi Cai2, Junsheng Wong2, Matthew Twomey2, Rui Chen2, Rebecca M. Fu2, Toby Boote2, Hugh McCaughan1, Samantha J. Griffiths 2 & Jürgen G. Haas1,2; Scientific Reports, 11 Sept.201

*Inhaled dry salt micro particles in the treatment of bronchopulmonary dysplasia: a five case series report, Nine Luminița, Catalin G Cirstoveanu1, Alexandra I Istrate –Barzan, Barascu Ileana, Stefan Manolache, Mihaela Bizubac,  Alina Gaiduchevici;  Carol Davila” University of Medicine and Pharmacy, Bucharest Romania,  ”Marie Curie“ Emergency Hospital for Children, Bucharest, Romania – SIGNA VIATE, 2017

*„Universal and reusable virus deactivation system for respiratory protection”; Fu-Shi Quan, Ilaria Rubino, Su-Hwa Lee, Brendan Koch2 & Hyo-Jick Choi; Nature, 2017;

*Forced ionization of the indoor air – an additional method in the treatment of the respiratory disease in cystic fibrosis”; I.Popa. C. Pascu, Z. Popa, L. Pop -Pediatric Clinic II, University of Medicine and Pharmacy Timisoara, Tehno Bionic Buzau, CF Center Timisoara, Romania 24thEuropean Cystic Fibrosis Conference, Vienna, June 2001

 



Comentarii (4)

  1. Cristea Smarandita spune:

    Stau in SUA și am căutat pe Amazon acest aparat și nu l-am găsit. L-am folosit în România și mi-a făcut ffffff bine, dar nu l-am luat și acum îmi pare rău. Am rugat pe cineva când vine în America să-mi aducă unul cu 2 rezerve. Nu înțeleg de ce nu se vinde pe Amazon, de ce nu i s-a făcut mai multă reclamă, pentru ca este fffff bun. Vă doresc succes!

  2. Ionut Stanescu spune:

    În familia noastră se foloșeste Salin 2 de vreo 10 ani, de când ne-a fost recomandat de medicul ORL pentru fiul nostru care avea mereu probleme destul de urâte cu gâtul și sinusurile. Tratamentul pe care i l-am făcut când am început să folosim aparatul a avut efect mai rapid și de atunci fiul nostru nu a mai avut decât răceli ușoare.
    Acum avem câte un aparat în fiecare camera. Mulțumim!

  3. Vatafu Magdalena spune:

    Buna ziua. am avut aparatul “Salin S2” dar l-au stricat nepotii! Era foarte eficient, dar nu am apucat sa il folosesc prea mult timp, din cauza lor! Acum am ramas fara partea de jos a aparatului. Nu mai are partea aceea cu cablul pentru priza (cred ca l-a aruncat ginerele meu ca sa nu se curenteze copii). Am nevoie sa comand un nou aparat (nu cred ca pot gasi doar 1/2 din el, fiinddca m-ar costa mai putin!!). Sunt pensionara, am varsta 76 ani si astept raspuns cat mai urgent.
    Am nevoie de acest aparat, fiindca ma ajuta mult in timpul noptii!! Nu stiam unde sa va gasesc …
    Cu multumiri anticipate .. Magda Vatafu

Adaugati un comentariu


 

*