Zâmbiți, ca să știți!

26 martie 2020 | 0 comentarii |

Inima femeilor nu îmbătrânește la fel cu cea a bărbaților.

O cercetare din 2015 aparută în reputata publicatie americana Radiology, arată că inima îmbătrânește diferit, în funcție de sex.

La bărbați, mușchiul cardiac se dezvoltă sau se îngroașă pe măsură ce înaintează în vârstă, în timp ce la femei își păstrează dimensiunea sau se micșorează, ceea poate să însemne că, în viitor, tratamentul pentru bolile cardiovasculare se va stabili diferențiat.

Rezultatele cercetării

În cadrul studiului au fost analizate rezultatele examenului de rezonanță magnetică nucleară (RMN) cardiaca efectuat pe aproximativ 3000 de adulți cu vârste între 54 și 94 de ani, fără boala de inimă preexistentă. Investigațiile, realizate la 10 ani distanță, au evidențiat faptul că la ambele sexe, camera cardiacă principală – ventriculul stâng, care se umple cu sânge pentru ca ulterior să-l pompeze în corp – se îngustează în timp. Prin urmare, odată cu înaintarea în vârstă, intră mai puțin sânge în cord și este pompat mai puțin sânge înspre restul organismului.

Risc crescut pentru bărbați

Aceeași cercetare arată că, în cazul bărbaților, mușchiul cardiac care înconjoară camera principală se dezvoltă și se îngroașă cu vârsta (în cazul femeilor, fie își păstrează dimensiunea, fie se micșorează). Asocierea între un mușchi cardiac îngroșat și un volum mai redus al camerei principale cresc riscul de insuficiență cardiacă în cazul bărbaților, susține coordonatorul cercetării, Dr. John Eng, de la Johns Hopkins University School of Medicine.

Specialiștii nu cunosc ce anume provoacă această variație bazată pe gen, însă rezultatele ar putea schimba în viitor modul de abordare al medicilor privind bolile cardiovasculare. „În prezent, tratamentul nu diferă în funcție de sex, deși se pare că mecanismul bolii de inimă nu este același la bărbați și la femei. Studiul nostru arătă că tratamentul optim pentru bărbați ar putea fi diferit,” conchide specialistul.

 

Sursă: health.harvard.edu


Categorii: Umor

Adaugati un comentariu


 

*