EXCLUSIV: Cum duc medicii buzoieni lupta cu COVID-19 în Terapie Intensivă

17 octombrie 2020 | 4 comentarii |

De Ziua Mondială a Anestezistului, medicii de la ATI nu și-au permis să se bucure nicio secundă. Pe lângă cazurile grave cărora sunt nevoiți să le găsească soluții zi de zi, ei trebuie să facă față și noului virus, acest dușman nevăzut care a îngrozit omenirea și care pare de neoprit.

 

În fiecare an, la data de 16 octombrie este celebrată Ziua Internațională a Anesteziei, pentru că la această dată, în anul 1846 a fost efectuată oficial prima anestezie generală, de către medicul stomatolog Thomas Morton, care a realizat o intervenție chirurgicală folosind anestezia eterică.

Anestezia și Terapia Intensivă este una dintre cele mai grele specialități medicale și necesită o pregătire specială, secțiile ATI reprezentând nivelul cel mai ridicat dintr-o unitate medicală cu paturi, aici fiind preluați, monitorizați, tratați și îngrijiți pacienții cu risc vital. Poate din această cauză nici nu sunt suficienți medici în această specialitate.

Din păcate, a fost nevoie să ne confruntăm cu pandemia de COVID ca să înțeleagă și decidenții de la noi că este nevoie de mai multe secții ATI, de mai multe paturi, de mai multă aparatură și de mai mult personal specializat în acest domeniu. Cam târziu… Iar soluțiile de „compromis” n-au cum să dea rezultate miraculoase. Chiar și în țări în care sistemul medical este foarte bine pus la punct, medicii abia fac față valului de infecții din această perioadă în care noul coronavirus pare de neoprit.

De Ziua Internațională a Anesteziștilor, am încercat să aflăm cum luptă personalul medical buzoian cu COVID-19 și care este starea de spirit în secțiile de Terapie Intensivă. În ciuda faptului că sunt extrem de ocupați, de solicitați și de obosiți, câțiva dintre medicii ATI au stat de vorbă cu noi, permițându-ne astfel să prezentăm citiorilor SănătateaBuzoiană.ro crâmpeie din activitatea lor, din trăirile și gândurile cu care își fac zi de zi datoria, în ciuda riscurilor și pericolelor la care sunt expuși ei și familiile lor din cauza pandemiei.

 

Dr. Victor Ioniță, șeful Secției ATI din Spitalul Județean de Urgență Buzău, ne spune că „oricât de greu este în această perioad, ne-am mobilizat pentru a face față tuturor urgențelor, nu doar celor cu COVID. În mai-iunie a fost greu de trecut peste șocul de început. Nu prea știam cu ce ne confruntăm, nu prea știam nici cum să ne protejăm, nu prea avem nici ce ne trebuie, așa că a fost foarte dificil, iar unii dintre noi au contractat virusul. Din fericire nimeni nu a avut forme grave și toți suntem acum bine, ne facem datoria față de pacienți. A fost o teamă mare la început, dar am învățat din greșeli și ne-am obișnuit cu situația și cu noile reguli care trebuie respectate. Ne-a încuract o vreme și faptul că fiind nevoie să testăm toți pacienții, indiferent de starea de urgență, se blocau secțiile tampon până se primeau rezultatele, dar acum s-a rezolvat și această situație. Mai sunt și acum unele probleme, dar ne achităm de sarcini, pentru de aceea ne-am făcut medici și ne-am ales această specialitate. Nu a dorit și nu a prevăzut nimeni această situație, dar credem că vom reuși să trecem cu bine și peste asta, chiar dacă presupune un efort suplimentar și o uzură fizică și mai ales psihică mai mare”, are convingerea dr. Victor Ioniță.

Misiunea doctorilor este însă din ce în ce mai dificilă. Din ce în ce mai mulți pacienți sunt diagnosticați cu COVID și din ce în ce mai mulți dintre ei ajung la Tearpie Intensivă, cu forme grave de boală. România este pe harta roșie a Europei, numărul pacienților nou diagnosticați se menține la peste 4.000 de cazuri zilnic.

 

Dr. Victor Ionita

La ATI sunt peste 700 de români care se luptă să supraviețuiască noului coronavirus, iar medicii sunt din ce în ce mai obosiți, mai neputincioși în această luptă inegală cu un virus despre care nimeni nu știe cum ar putea fi oprit.

La Buzău, însă, deși este din ce în ce mai dificil și vin din ce în ce mai mulți pacienți în stare critică, doctorii nu se plâng și speră că vor trece cu bine și peste această situație critică, chiar dacă în continuare nu au chiar tot ce le-ar trebui.

„La început aveam patru paturi pentru pacienții COVID, acum avem permanent 5-6-7, pe care-i tratăm în salonul tampon, pentru că paturile dedicate sunt mereu ocupate. Deocamdată reușim să facem față, am reușit să ne organizăm astfel încât să facem față. Am reușit chiar ca  fiecare să-și ia și câte o săptămână sau 10 zile de concediu de odihnă în vară, ca să-și refacă forțele. Acum ne facem griji de ceea ce se va întâmpla peste iarnă, de valul de îmbolnăviri de COVID dar și de celelalte boli care se complică în această perioadă. Din păcate, mulți vin la spital prea târziu, când sunt în stare critică, iar cu tot efortul nostru, pe unii dintre ei nu-i putem salva. Aceasta este cea mai mare povară pentru personalul medical, pentru că oricât am fi de obișnuiți cu dificultățile, cu faptul că nu putem salva o viață nu ne putem obișnui”, explică șeful secției ATI a SJU Buzău.

Dr. Victor Ioniță subliniază însă că este „foarte mulțumit de întreaga echipă” și ne-a dezvăluit că „secretul reușitei în ATI” constă în faptul că „avem o echipă formată din adevărați profesioniști, bine sudată, suntem prieteni, suntem uniți, ne facem fiecare datoria și ne sprijinim reciproc la nevoie, nu contează că suntem medici, asistenți medicali, infirmiere sau îngrijitoare. De Ziua Internațională a Anestezistului îi felicit pe toți, le doresc multă sănătate și sper să rămânem în continuare prieteni și să ne putem face datoria. La mulți ani tuturor!”.

 

Dr Florin Năstase

Dr. Florin Năstase, care s-a infectat cu coronavirus în perioada de început a pandemiei, a acceptat să ne spună cum vede lucrurile atât din perspectiva medicului anestezist, cât și din cea a pacientului care a simțit pe propria piele ce înseamnă acest virus. „Nu ne este ușor, în contextul în care gărzile nu sunt acoperite pe mai multe secții și nici noi nu suntem suficient de mulți pe ATI și, în plus, avem și câțiva colegi din categoriile de risc, așa că ne facem griji. Am vorbit cu colegi mai care s-au arătat dispuși să vină la Buzău după examenul de terminare a rezidențiatului, dar vedem că în toată țara sunt probleme, așa că nu ne facem prea multe speranțe, încercăm să ne mobilizăm cum putem mai bine, cu ce avem. Colaborăm foarte bine cu colegii infecționiști, doamna Adriana Crăciun de la Centrul de Transfuzii este o persoană extraordinară, ne-a sprijinit mereu cu plasmă, am primit la nevoie și din alte județe, încercăm să facem tot ce putem pentru a ne salva pacienții. Din păcate nu reușim să facem minuni, deși ne-am dori. Acest virus acționează neprevăzut, vin din ce în ce mai mulți pacienți tineri și fără comorbidități cu forme severe… Așteaptă până în ultima clipă, cred că se pot face bine acasă și că dacă până acum au fost sănătoși pot face față la ceea ce unii numesc „o formă de gripă”, pentru că știu ei că au mai avut gripă și nu i-a doborât. Din păcate a venit și toamna, iar în această perioadă apar și complicațiile la afecțiunile pulmonare, cardiace etc. și mă tem că va fi din ce în ce mai complicat”, ne-a spus dr. Năstase, care menționează că tot ei trebuie să trateze și pacienții non-Covid, pentru că în continuare sunt și alte boli grave, iar oamenii nu pot fi abandonați.

Medicul spune că cifrele din ultima perioadă sunt îngrijorătoare, iar oamenii ar trebui să deschidă ochii, că nu e de joacă. Creșterea numărului de cazuri grave și de decese din ultima vreme are legătură cu faptul că transmiterea intracomunitară este acum este foarte mare, a crescut numărul de cazuri, în general. Și mai crede că până nu va exista un tratament sau un vaccin eficient, va fi greu…

 

Ca fost pacient COVID, dr. Florin Năstase spune că a avut norocul de a avea o formă ușoară, iar ca el au fost majoritatea colegilor săi care s-au infectat cu SARS-CoV-2, cea ce le-a dat posibilitatea să se refacă și să revină la muncă. Ceea ce a văzut însă la pacienții cu forme grave pe care i-a tratat l-a făcut să înțeleagă că nu e deloc de glumă cu acest virus și că respectarea regulilor sanitare impuse de autorități sunt „sfinte”.

„Ceea ce am constatat eu este că acest virus este mai agresiv la cei care nu s-au protejat și la cei cu comorbidități și a manifestat forme ușoare cel mult medii la cei care au respectat regulile de prevenție, au purtat mască, s-au spălat foarte des pe mâini, au respectat distanța față de persoanele necunoscute. Personal, sfătuiesc pe toată lumea să nu ia în glumă respectarea acestor reguli, pentru că s-a dovedit că sunt sfinte, iar ca medicație, până acum nu am văzut nimic spectaculos. A fost o perioadă când aveam pacienți care se ventilau foarte bine non-invaziv și s-au negativat. Am fost optimist, am crezut că poate virusul a devenit mai puțin agresiv, dar în ultimul timp vin cazurile din ce în ce mai grave. La începutul epidemiei erau mai ales vârstnici, cu comorbidități, în special cu obezitate și diabet, dar acum vin tot mai mulți tineri, de 40-50 de ani, fără nicio comorbiditate, iar o parte dintre ei fac forme severe. Ajutați cu tratamente, rezistă un timp, după care se prăbușesc. Din păcate, cei care se vindecă sunt într-un procent mic. Și pe măsură ce trece timpul parcă vin cazuri din ce în ce mai grave. Iar ca medic, nu poți să nu fii afectat când te vezi neputincios”, a mai spus dr. Florin Năstase, subliniind totodată că faptul că secția ATI a SJU Buzău face față acestei situații critice se datorează în primul rânddr. Ioniță, care a știut să ne unească și să facă lucrurie să funcționeze bine”.

 

Dr. Andrei Cemurtan

Despre cum se desfășoară activitatea în secția ATI de la spitalul suport COVID din Râmnicu Sărat ne-a vorbit dr. Andrei Cemurtan. Acesta este, practic, singurul medic cu această specialitate al unității medicale, mulți pacienți sunt transferați la alte spitale atunci când li se agravează starea de sănătate.

Medicul ATI spune că în acest moment „este foarte greu, eu fiind singurul medic cu program de zi. Ne mai ajută dr. George Tomescu de la Spitalul Județean, cu gărzile, dar este insuficient pentru nevoile care sunt în spital. Din păcate avem din ce în ce mai multe grave, multe cu comotbidități, cu diabet, cardiaci, imunodepresivi… În cele șapte luni de pandemie am avut în jur de 150 de pacienți în ATI. Am avut și pacienți ameliorați, care au putut pleca pe celelalte secții, dar au fost și cazuri nefericite când nu s-a mai putut face nimic. Din păcate au fost și persoane tinere care nu au făcut față infecției și la care tratamentul a fost ineficient. M-a impresionat, de exemplu, un pacient de 38 de ani, care la începutul pandemiei s-a prezentat la spital în stare critică, era deja în insuficiență respiratorie acută. Avea obezitate și diabet, modificări cardiace de care nu știa, l-am intubat, am făcut tot ce se putea face, dar din păcate n-a putut fi salvat. Bineînțeles că un astfel de caz te marchează, dar suntem medici, nu avem ce face, trebuie să ne mobilizăm și să mergem înainte, pentru că alți pacienți au nevoie de noi, iar noi de asta ne-am făcut medici.  Am avut câteva cazuri în care pacienții au necesitat 20 de zile de terapie intensivă. Din fericire au existat și cazuri care se clasificau ca formă gravă/critică care după o perioadă de ventilare neinvazivă (neintubat), cu plămânii foarte afectați, cu leziuni severe, dar care din fericire și-au revenit după 5-7-10 zile și au fost externați. Astfel de cazuri sunt cele care ne remontează, ne ajută să mergem mai departe”, explică dr. Andrei Cemurtan.

 

Medicul râmnicean spune că are momente când se simte epuizat, dar nu poate abandona „lupta” la care s-a angajat, pentru că își iubește profesia. Crede însă că dacă ar mai avea 3-4 colegi, altfel ar putea sta lucrurile, și pentru personalul medical și pentru pacienți. Spitalul Municipal Rm. Sărat are 15 paturi de Terapie Intensivă și 6 ventilatoare. Dr. Cemurtan speră însă că se va rezolva și această situație, ca și cea a lipsei de specialiști, mai ales dacă numărul de pacienți infectați va continua să crească și tot mai mulți vor avea nevoie de Terapie Intensivă.

E păcat să ajungem într-o situație critică, ca să conștientizăm că sistemul medical trebuie ajutat. Eu sper ca Ministerul Sănătății să găsească soluții, să primim ventilatoare pentru toate paturile de la ATI, dar să vină și medici care să ne ajute să facem față situației. La această oră avem 7 pacienți în ATI, din care 6 sunt ventilați mecanic. Ne străduim să oxigenăm pacientul cu mască și suportul ventilatorului. Când se ajunge la intubare, deja scad speranțele de a-l recupera”, a mai spus dr. Andrei Cemurtan.

De Ziua Internațională a Anestezistului, medicul spune că nu are timp să sărbătorească, dar dacă reușește să-și ajute  un pacient să se simtă mai bine „este deja o sărbătoare, o răsplată a efortului făcut”. Își dorește doar să fie sănătos și să poată face „cât mai mult bine”.

 

Anul acesta, de Ziua Internațională a Anesteziei, Federația Mondială a Societăților de Anesteziști a propus o campanie de sensibilizare cu tema „starea de bine la anesteziști”, provocându-i pe specialiștii din acest domeniu să vorbească deschis despre cum combat ei oboseala ocupațională, stresul sau anxietatea la locul de muncă.

Intervențiile organizatorice, profesionale și personale de succes pot spori considerabil sănătatea și bunăstarea anesteziștilor și le pot reduce nivelul de stres, depresia și intențiile suicidale”, transmite organizația profesională, subliniind că „este ok să te gândești la propria bunăstare, să ne spui ce faci pentru a avea grijă de tine și de colegii tăi!”, sfătuindu-i totodată să nu ignore pauzele de odihnă, să discute cu colegii despre starea lor, să încurajeze echilibrul între viața profesională și cea personală, să aibă grijă unii de alții, să implementeze evaluări ale riscurilor la locul de muncă, să învețe să spună „nu” atunci când sunt suprasolicitați, să se hrănească și să se hidrateze corect în timpul zilei de lucru și să „lucreze” la inteligența emoțională, comunicarea asertivă, munca în echipă, empatie și compasiune.

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI)  le-a transmis medicilor anesteziști, de ziua lor „LA MULȚI ANI colegilor, medici și asistenți A.T.I. din România! Să ne bucurăm că, împreună, suntem parte din lupta pentru viața pacienților noștri. Uniți suntem puternici!

 

În aceste zile în care în multe spitale se consideră un noroc dacă se mai găsește un pat pentru pacienții Covid, mulți dintre pacienți pierd lupta cu boala. Ajung la spital prea târziu, au apelat la medic doar când au ajuns în stare gravă, s-au lăsat influențați de negaționiștii care spun că acest virus nu există sau de cei care susțin că e mai bine să te infectezi ca să te imunizezi, sau au pierdut timp prețios fiind plimbați prin mai multe spitale.

Medicii repetă disperați că este necesar să ne protejăm, pentru că ei nu mai au nici cu ce, nici puterea să ne îngrijească, dar pe de altă parte, negaționiștii continuă să influențeze populația care, dacă până acum nu s-a întâlnit cu virusul, crede că e „o invenție”, o „manipulare”…

Când ajung să se îmbolnăvească, pentru mulți este prea târziu, mai ales dacă au și alte probleme de sănătate. Din păcate sunt din ce în ce mai mulți tineri, fără antecedente medicale, care pierd această bătălie, ne spun medicii. Și nimeni nu are o explicație pentru felul cum reacționează organismul față de acest virus.

Tot medicii ne spun că foarte mult contează și starea psihică a pacienților COVID. Mulți dintre pacienții care ajung la spital și chiar la ATI și încă sunt conștienți sunt speriați, disperați, cu sete de aer, îngroziți, epuizați, cu teamă de moarte, total dependenți de ajutorul personalului medical, pentru orice.

 

Dr. Alida Moise

De Ziua Internațională a Anesteziei n-am văzut niciun mesaj de felicitare, de mulțumire sau de încurajare pentru personalul ATI din partea autorităților. Doar Ministerul de Interne a postat pe pagna de Facebook un mesaj prin care o încurajează pe dr. Alida Moise, șefa ATI de la Spitalul „Gerota”, care după ce a fie infectată cu coronavirus și a avut nevoie de ajutorul colegilor săi din Terapie Intensivă, a revenot la muncă pentru a ajuta în continuare pacienții.  „După o luptă foarte grea, colega noastră a avut puterea de a învinge. Acum s-a reîntors la muncă și depune toate eforturile pentru a-i ajuta și pe ceilalți să treacă cu bine și să trăiască. Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Anesteziștilor, ne înclinăm în fața dumneavoastră și a personalului medical care lucrează în ATI! Știm cât de greu vă este în aceste zile, în care depuneți eforturi supraomenești pentru a salva cât mai mulți oameni! Vă dorim multă sănătate și să Rezistați, pentru că de voi depindem! La mulți ani!”, este mesajul MI.

Este cumplit de greu să treci prin astfel de momente. Accesul familiei nu este permis la pacienții infectați cu acest virus. Prin acest chin treci doar tu și personalul medical. Pentru puțină vreme, am putut să țin legătura cu familia prin telefon. Dar, o convorbire telefonică nu poate înlocui căldura umană a unei strângeri de mână. Ești doar tu, cu durerea, cu suferința, și cei de la ATI, care devin cumva o a doua familie în acele momente. E foarte greu de trecut prin așa ceva”, a spus la rândul său dr. Alida Moise.

 

Dintre politicieni, doar președintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, dr. Corneliu Buicu le-a urat „La mulți ani tuturor celor care își petrec majoritatea timpului în săli de operație, săli de naștere, secții de ATI, Unități de Primire a Urgențelor, ambulanțe, SMURD, elicoptere SMURD, mai nou Izolatoare Covid19. Munca lor nu este deloc ușoară. Tot timpul trebuie să ia decizii rapide, importante, salvatoare de vieți! De multe ori, sunt puțini cardiologi, chirurgi, traumatologi, gastroenterologi, neurologi si foarte alți mullti specialiști în aceeași persoană! Ei sunt oamenii care de multe ori nu se văd! Pacientul, victima de multe ori nici nu știe cine l-a adormit, cine l-a tratat, cine i-a salvat viața! Cu toate astea, ei duc mereu o lupta contracronometru pentru binele pacienților! La mulți ani și multă sănătate dragi colegi ATI-iști, Dvs și familiilor!”.

Ministrul Sănătății, probabil prea ocupat cu campania electorală pentru Parlamentare și cu creșterea numărului de paturi ATI a uitat că cei care lucrează în aceste secții „de foc” au nevoie măcar de o vorbă bună, de încurajare, de susținere și de apreciere, ca să poată duce lupta mai departe.

Noi le mulțumim celor care profesează în secțiile ATI pentru tot ce fac pentru sănătatea noastră a tuturor, iar în numele cititorilor SănătateaBuzoiană.ro le urăm din toată inima LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE!

 



Comentarii (4)

  1. Silvia Burducea spune:

    Respect si multumire tuturor cadrelor medicale care depun toate eforturile sa salveze vieti! Felicitari!

  2. Mariana Pirlog spune:

    Respect pentru cadrele ATI!

  3. Viorica Moise spune:

    La mulți ani medicilor și personalului auxiliar de ziua lor și le port un deosebit respect pentru munca depusă!

  4. Dr Ioan Dragusin spune:

    Întrebat dacă se poate ajunge în stadiul în care medicii vor trebui să aleagă cine trăiește și cine nu, dr. Virgil Musta a răspuns: „Da, există acest risc. Am fost pus la un moment dat, zilele trecute, în situația de a interna o pacientă cu saturație de 60 care, conform criteriilor de internare, trebuia acceptată la ATI și secția nu a avut niciun loc. Totuși, pentru că ar fi decedat dacă nu am fi luat-o în spital, am luat-o, am pus-o pe oxigen și a stat câteva ore până când o persoană a decedat în Terapie Intensivă și a fost repede admisă în această secție”.

Adaugati un comentariu


 

*