Un nou studiu confirmă că purtarea măștii nu afectează în niciun fel plămânii

17 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Într-un articol pe această temă, publicat într-o revistă de specialitate, se arată că nici chiar persoanele cu probleme pulmonare nu sunt expuse niciunui risc dacă poartă mască de protecție.

 

Unul din argumentele intens invocate de cei care contestă obligativitatea purtării măștii de protecție în anumite zone cu risc sporit de infectare sau chiar refuză cu obstinație să poarte acest accesoriu banal, este acela că masca le poate provoca grave probleme respiratorii, cu afectarea plămânilor și a altor organe. De prisos să mai menționăm că aceste argumente nu au la bază nici un temei științific și medical, însă în încercarea de a-i convinge pe oameni să poarte masca au fost efectuate mai multe studii care demonstrează că aceasta este sută la sută sigură și nu provoacă nici un fel de probleme de sănătate.

Un astfel de studiu a fost efectuat și de un grup de cercetători americani, iar concluziile au fost publicate recent în revista de specialitate Thorax. Autorii menționează că cercetarea lor a inclus 15 medici sănătoși și 15 veterani din armată care suferă de afecțiuni cronice la nivelul plămânilor.

 

Cei 30 de participanți au mers, având măști chirurgicale pe față, timp de 6 minute cu o frecvență ridicată a pașilor pe o suprafață dură și plată, iar cercetătorii au măsurat nivelul de oxigen și de dioxid de carbon din sânge înainte și după testul de mișcare. Rezultatele studiului arată că nici medicii sănătoși, nici pacienții cu afecțiuni pulmonare nu au înregistrat diferențe majore ale nivelului de oxigen și de dioxid de carbon, nici imediat după testul de mișcare, nici după 30 de minute.

Potrivit cercetătorilor, chiar dacă unele persoane simt un disconfort atunci când poartă mască, acesta nu provine de la un nivel ridicat de dioxid de carbon sau de la un nivel insuficient de oxigen, ci de la iritarea nervilor faciali de către mască, de la creșterea temperaturii aerului inhalat sau de la apariția unei senzații de claustrofobie.

Totuși, un astfel de disconfort nu prezintă îngrijorări legate de siguranța persoanelor, mai arată studiul.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*