Afinele – „medicament” natural pentru sănătatea inimii
Autorii unui nou studiu despre efectele compușilor acestor fructe de pădure sunt de părere că 200 de grame de afine consumate zilnic reduc cu 20% riscul apariției unor boli cardiovasculare.
Un nou studiu efectuat de cercetători britanici din cadrul King’s College, din Londra despre efectele afinelor asupra organismului uman arată că o porţie substanţială din aceste fructe consumată în fiecare zi poate contribui la îmbunătăţirea tensiunii arteriale la oamenii sănătoşi, reducând astfel considerabil riscul apariției unor boli cardiovasculare, care au printre principalii factori determinanți hipertensiunea arterială.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au testat efectele afinelor pe un grup de voluntari cu o stare bună de sănătate, care au consumat zilnic 200 de grame de afine – echivalentul a două ceşti – timp de o lună. În cadrul studiului, 40 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani au primit fie o băutură care conţinea 200 de grame de afine, fie o băutură care nu conţinea acest ingredient.
S-a constatat astfel că pe parcursul studiului, tensiunea arterială sistolică a subiecților care au consumat băutura cu afine a scăzut în medie cu 5mmHg, efectul fiind similar cu cel observat în cazul pacienţilor care iau medicamente pentru scăderea tensiunii. În același timp, băutura fără afine, cu proprietăţi neutre sau cu conţinut de fibre, vitamine sau minerale, nu a avut niciun efect semnificativ în ceea ce privește tensiunea.
Efectele asupra funcţionării vaselor de sânge au fost constatate la aproximativ două ore după consumul băuturii cu afine, iar oamenii de ştiinţă au stabilit că beneficiile asupra tensiunii arteriale sunt provocate de antocianine, pigmenţii care dau culoarea albastră, roşie sau violet a unor fructe sau legume. Aceștia au explicat că băuturile care conţineau antocianine în stare pură au dus la îmbunătăţirea funcţiei celulelor endoteliale, responsabile pentru relaxarea şi contractarea vaselor.
„Deşi cel mai bine este să consumăm afinele întregi, pentru a beneficia integral de beneficiile acestora, studiile noastre au arătat că cea mai mare parte dintre efecte pot fi puse pe seama antocianinelor. Dacă schimbările pe care le vedem în funcţionarea vaselor de sânge după consumul de afine în fiecare zi ar putea fi susţinute astfel de-a lungul întregii vieţi, s-ar putea reduce cu 20% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare”, notează autorii studiului, într-un articol publicat în Journal of Gerontology.
Cercetări anierioare au pus în evidență multiplele beneficii ale afinelor asupra organismului. Aceste fructe sunt foarte bogate în antioxidanți cunoscuți sub numele de antocianina, în vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care întărește imunitatea și are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promovează imunitatea prin creșterea hemoglobinei și a concentrației de oxigen din sânge) și stimulează astfel, sistemul imunitar, prevenind apariția infecțiilor. Odată cu întărirea imunității, așa cum se știe deja, organismul este ferit de răceală, febră, varicelă și multe dintre bolile transmisibile pe cale virală sau bacteriană.
Ainele, fiind dintre fructele cu cea mai mare concentrație de antioxidanți, neutralizează radicalii liberi, care vulnerabilizează organismul în fața bolii, dar constituie și un excelent „antidot” împotriva îmbătrânirii precoce și a acumulării grăsimilor în zona abdominală, ceea ce înseamnă că pe lângă păstarea siluetei pot duce la scăderea risculuiaparitiei bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic.
Afinele sunt considerate foarte eficiente și în păstrarea unei bune sănătăți a ochilor. În urma cercetărilor clinice s-a dovedit că antocianozidele pe care le conțin încetinesc pierderea vederii. Acești compuși, prin proprietățile lor antioxidante pot preveni sau întârzia și degenerescența maculară, cataracta, miopia și hipermetropia, uscaciunea ochilor și infecțiile, în special la nivelul retinei. Prin conținutul ridicat de carotenoide (luteina, zeaxantina, etc.), flavonoide (cum ar fi rutina, resveritrol, quercentina, etc.), vitamina C, vitamina E și vitamina A, seleniu, zinc și fosfor, afinele sunt esentiale pentru sănătatea ochilor.
Prin aportul de antociani, vitaminele A, complexul-B, C și E, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan, afinele pot preîntampina sau chiar vindeca tulburarile nevrotice, prin prevenirea degenerarii sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutând la menținerea săntătății sistemului nervos central. Se crede chiar că previn boala Alzheimer, prin contribușia la vindecarea celulelor deteriorate și țesuturilor neuronilor. De asemenea, afinele au o contribuție importantă în păstrarea nealterată a memoriei, iar dietele bogate în afine îmbunătățesc în mod semnificativ capacitatea de învățare.
Afinele s-au dovedit a fi de ajutor chiar și bolnavilor de cancer. Prin conținutul de pterostilbene (excelent în remediul cancerului de colon și ficat) și acid aleagic, care în combinație cu antocianina și alti antioxidanți precum vitamina C și cupru, pot duce la prevenirea sau chiar vindecarea cancerului aflat în stadiu incipient. Studiile de laborator sugerează că acești compusi fenolici din afine pot inhiba proliferarea celulelor canceroase din colon și pot induce apoptoza (moartea programata a celulelor). A fost observată, de asemenea, o reducere semnificativă (aproximativ 34%) a riscului de cancer ovarian la femeile care au un aport crescut de luteolina (ce se găsește în citrice).
Indicutabil, cea mai bună calitate o au afinele de pădire, dar studiile arată că și afinele de cultură au proprietăți preventive și curative foarte bune.