A fost infiintat primul registru al gemenilor din Romania

23 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Acesta se va constitui intr-o baza de date pentru o serie de cercetari, din domeniul geneticii comportamentale, efectuate de psihologi din cadrul universitatii Babes Bolyai din Cluj.

 

Prof. Andrei Miu

Prof. Andrei Miu

O echipa de cecetatori din cadrul Facultatii de Psihologie a universitatii clujene Babes Bolyai intentioneaza sa efectueze o serie de studii gemelare in domeniul geneticii comportamentale, avand ca baza de cercetare cateva sute de perechi de gemeni din Romania. Profesorul Andrei Miu, seful Laboratorului de Neurostiinte Cognitive din cadrul facultatii, a declarat ca astfel de studii presupun un esantion mare, de sute sau chiar mii de persoane care provin din sarcini gemelare, iar acest esantion este cu atat mai reprezentativ, cu cat este mai complex, cuprinzand perechi de gemeni cu caracteristici diferite, atat gemeni monozigoti, care poseda acelasi patrimoniu genetic si au acelasi sex, cat si gemeni dizigoti, care se formeaza in saci embrionari diferiti, au un patrimoniu genetic diferit si pot sa nu semene intre ei si sa nu fie de acelasi sex.

Inainte de incepe studiul, cercetatorii clujeni au avut nevoie de o baza de date si astfel a aparut initiativa lansarii Registrului Gemenilor Romania, un instrument creat in premiera. „Vorbim despre o arhiva, o baza de date in care speram sa se inscrie cat mai multi gemeni din Romania, care doresc sa participe la cercetari de genetica comportamentala. Cercetarile in acest domeniu depind de un astfel de registru. Genetica comportamentala este un domeniu de frontiera, care se ocupa cu studierea contributiei genelor si mediului la ceea ce face diferenta intre oameni. Studiile gemelare ne ajuta sa intelegem in ce masura diferentele interindividuale, cum ar fi personalitatea, inteligenta, reactivitatea emotionala si riscul pentru psihopatologie, depind de ereditate si sunt modelate de mediu”, a explicat profesorul clujean.

 

gemeniAcesta a mai precizat ca, pentru inceput, cercetatorii sunt interesati de gemenii adolescenti si adulti, urmand sa se treaca apoi si la inregistrarea in gemenilor copii. Proiectul este unul pe termen lung si necesita un volum mare de munca, dat fiind faptul ca va trebui sa se intre in contact cu toti gemenii din tara. Specialistii clujeni spera insa ca vor reusi sa ii convinga pe cat mai multi sa se inscrie in acest registru.

Pentru a-i incuraja pe cat mai multi dintre gemeni sa se inscrie in registru si sa participe la studiu, prof Andrei Miu a tinut sa sublinieze ca toate informatiile stocate vor fi anonime si confidentiale, urmand a fi folosite doar in scopul cercetarilor.

Astfel de registre nu constituie o noutate, fiind intocmite in multe tari, inclusiv in cele invecinate Romaniei, estimandu-se ca la nivel international exista aproximativ 1,5 milioane de gemeni care si-au dat acordul pentru a participa la astfel de cercetari.

 

geneticaStudiile cercetatorilor de la Facultatea de Psihologie din Cluj se vor baza in special pe emotii si pe mecanismele biologice implicate in generarea acestora. Rezultatele vor fi explicate participantilor la cercetare, apoi vor fi transpuse in lucrari care vor fi publicate. „Ceea ce aflam pe gemeni e valabil si extrapolat la populatia generala, pentru ca gemenii fac parte din populatia generala, dar au doua caracteristici importante de care oamenii de stiinta profita pentru a masura contributia genelor si mediului. Una este aceea ca gemenii sunt conceputi si se dezvolta intrauterin in acelasi timp, mediul prenatal fiind identic, ceea ce nu se poate spune despre fratii din sarcini singulare si care se nasc la decalaj in timp, iar a doua caracteristica este ca avem doua varietati de gemeni – monozigoti, identici din punct de vedere genetic, cu ADN identic, si dizigoti, gemeni pe jumatate similari. De aceea, gemenii sunt unici pentru cercetarile de genetica comportamentala”, a mai spus Andrei Miu, adaugand ca gemenii care vor accepta sa participe la studii vor beneficia si de o evaluare medicala complexa.

Conform statisticilor actuale, media gemenilor in Romania este de 32 la 1.000 de nou-nascuti, o treime dintre acestia fiind monozigoti.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*