Un medicament pentru carcinomul pulmonar, posibil tratament pentru cancerul de sân

6 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Oamenii de ştiinţă din cadrul Institutului pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie au descoperit că medicamentul Crizotinib, folosit în prezent contra tumorilor pulmonare, poate distruge celulele canceroase care prezintă o anumită mutaţie genetică.

 

Un medicament utilizat pentru tratarea carcinomului pulmonar, altul decât cel cu celule mici, poate sta la baza unei noi terapii ţintite pentru pacientele diagnosticate cu cancer mamar. Acestea sunt, cel puțin, concluziile unui studiu recent efectuat de specialiștii de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie. Aceștia au concluzionat că medicamentul  Crizotinib poate ţinti carcinomul lobular invaziv ce prezintă mutaţia e-caderină, pe baza unei abordări terapeutice cunoscută sub denumirea de letalitate sintetică.

Potrivit estimărilor, doar în Marea Britanie circa 7.150 de femei sunt diagnosticate anual cu tumori de sân care prezintă această mutaţie genetică. În ciuda prevalenţei crescute, în prezent nu există niciun tratament care ţinteşte în mod specific acest tip de celule canceroase despre care sunt cunoscute foarte puţine lucruri.

 

Oamenii de ştiinţă notează că în cazul celulelor normale, proteina e-caderină acţionează ca un liant, ajutându-le să se unească, însă mutaţiile la nivelul e-caderinei cauzează dezvoltarea celulelor canceroase şi diviziunea lor anormală. Astfel de mutaţii se manifestă la peste 13% dintre cazurile de cancer de sân şi sunt observate la până la 90% dintre toate cazurile de carcinom lobular ce apar în zonele sânului.

A doua fază de experimente este în curs de desfăşurare, iar cercetătorii speră că va conduce către realizarea celei de-a doua terapii medicamentoase ţintită ce utilizează letalitatea sintetică, după Olapariv – primul inhibitor PARP aprobat pentru tratarea cancerului mamar.

Delyth Morgan, directorul executiv al organizației Breast Cancer Now, care a finanţat studiul, a declarat că în cazul în care această descoperire îşi dovedeşte eficacitatea în testele de laborator, ar putea permite utilizarea unui medicament folosit în tratarea cancerului pulmonar pentru realizarea primei terapii ţintite pentru miile de femei diagnosticate cu carcinom lobular.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*