Cauzele maladiei Parkinson s-ar putea gasi in sistemul digestiv

10 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Potrivit unui nou studiu efectuat in Statele Unite, flora bacteriana intestinala ar putea juca un rol major in aparitia bolii.

 

parkinsonStudiile cercetatorilor americani au relevat faptul ca schimbarile in structura populatiei de bacterii intestinale, si chiar a bacteriilor in sine, contribuie in mod activ la deteriorarea functiilor motorii – semn distinct al maladiei Parkinson – si chiar ar putea fi o cauza a acestora.

Autorul principal al studiului, Sarkis Mazmanian, de la California Institute of Technology, sustine ca a „descoperit, in premiera, o legatura biologica intre microbiomul intestinal si boala Parkinson. Aceasta cercetare dezvaluie faptul ca o boala neurodegenerativa isi poate avea originile in intestine, nu numai in creier, asa cum s-a crezut pana acum”.

Boala Parkinson este cauzata de acumularea in neuroni a proteinelor alfa-sinucleine anormale, ceea ce cauzeaza efecte toxice in celulele ce elibereaza dopamina, localizate in regiunile din creier care controleaza miscarile. Ca urmare, pacientii se confrunta cu simptome debilitante precum tremur, intepenirea muschilor, incetinirea miscarilor si afectarea mersului.

Rezultatele noii cercetari, efectuata pe soareci de laborator, demonstreaza ca flora bacteriana intestinala exacerbeaza simptomele motorii, contribuind la crearea unui mediu ce poate favoriza acumularea de proteine alfa-sinucleine.

 

probleme_digestiveDescoperirea are implicatii importante in tratamentul contra bolii Parkinson. Coordonatorul studiului a salutat reusita pe care a numit-o „o schimbare de paradigma”, care deschide posibilitati complet noi pentru tratarea pacientilor. „In cazul multor afectiuni neurologice, tratamentul conventional presupune administrarea unui medicament catre creier. Insa, daca boala Parkinson este intr-adevar cauzata nu doar de schimbari la nivelul creierului ci si in microbiom, atunci nu va fi nevoie decat de administrarea de medicamente la nivel intestinal, ceea ce e mult mai usor de facut”, a declarat cercetatorul, adaugand ca acest nou concept ar putea duce la terapii mai sigure, cu mai putine efecte secundare in comparatie cu cele actuale.

In prezent, terapiile impotriva Parkinson se concentreaza pe cresterea nivelului de dopamina din creier, insa pot avea efecte secundare grave, iar uneori isi pierd eficacitatea dupa administrarea indelungata. Aproximativ 10 milioane de persoane din lumea intreaga sufera din cauza acestei afectiuni, ceea ce o face sa ocupe locul al doilea in topul celor mai des intalnite boli neurodegenerative, dupa Alzheimer.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*