„Fluturii in stomac” pot prevesti boli degenerative

Cercetatorii au stabilit ca legaturile neurologice dintre sistemul digestiv si creier, care provoaca senzaţia de „fluturi in stomac”, sunt asociate si cu maladii degenerative, precum Parkinson, scleroza multipla si mai multe boli mintale.

 

tomografieFiecare din noi a simtit macar odata acea senzatie de „fluturi in stomac”, data de starile de anxietate si de nerabdare, senzatie ce dispare de obicei odata cu eliminarea cauzelor care o produc.

Termenul este des folosit si pentru a defini starea persoanelor indragostite, insa potrivit dailymail.co.uk, cercetari recente au demonstrat faptul ca aceasta senzatie poate fi si un prim simptom pentru unele maladii grave, cum ar fi boala Parkinson, scleroza multipla sau alte boli mintale. Acest fapt se explica prin legaturile neurologice existente intre sistemul digestiv si creier, legaturi ce provoaca aceste senzati si care in cazul inceperii aparitiei unei dintre maladiile enumerate mai sus, constituie un prim semnal de alarma. Noul studiu sugereaza ca unele maladii ale creierului pot fi provocate de un sistem digestiv bolnav, pentru ca semnalele nervoase calatoresc si in partea opusa, de la stomac catre creier. Cercetatorii britanici spun ca bolnavii de Parkinson prezinta o mai mare probabilitate de a suferi si de suprapopulare bacteriana a intestinului subtire, caracterizata prin inmultirea exagerata a unor bacterii care in niveluri normale nu sunt daunatoare. Printre simptomele acestei tulburari care ramane de multe ori nediagnosticata sau este confundata cu sindromul colonului iritabil se numara balonarea, diareea si durerile abdominale.

 

tumblr_static_stomachhAutorii noului studiu spun ca aceste bacterii prezente in numar exagerat in intestin produc anumite substante care afecteaza nervii din stomac, ce distrug la randul lor zone din creier, provocand aparitia maladiei Parkinson sau a sclerozei multiple. Distrugerea se realizeaza prin intermediul agentilor patogeni din sange, care afecteaza sistemul imunitar, provocand distrugeri la nivel neurologic.

Maladia Parkinson consta in deteriorarea treptata a unei mici zone din creier si afecteaza mai ales persoanele in varsta, iar scleroza multipla este una dintre cele mai comune boli neurologice in randul tinerilor si apare atunci cand sistemul imunitar ataca sistemul nervos. Ambele boli au o gama larga de simptome, precum lipsa de control al miscarilor, oboseala, dureri, depresie. Simptomele pot fi ameliorate prin tratament, dar maladiile sunt incurabile.

In prezent se lucreaza la descifrarea genomului bacteriilor din organismul uman, fapt care ar putea conduce la tratamente personalizate. Pana atunci, specialistii recomanda un stil de viata sanatos, inclusiv o dieta care sa contina alimente ce incurajeaza dezvoltarea bacteriilor bune si digestia eficienta. Aceasta ar putea avea efect pozitiv si in cazul tulburarilor precum anxietatea si depresia. Specialistii recomanda un consum regulat de fibre si probiotice, precum iaurtul natural, limitarea consumului de zahar, al alimentelor procesate, grasimilor animale si al medicamentelor antibiotice si antiinflamatorii, care cauzeaza tulburari la nivelul sistemului digestiv.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*