Cercetatorii au identificat o posibila cauza a sclerozei multiple

In prezent, nu sunt cunoscute cauzele care duc la aparitia acestei afectiuni neurodegenerative, iar decoperirea recenta poate deschide calea pentru crearea de noi terapii.

 

scleroza multiplaO echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie a anuntat ca a identificat cauza posibila a sclerozei multiple, o descoperire majora care ar putea contribui la dezvoltarea de noi tratamente pentru aceasta afectiune.

Cercetatorii au observat un nou mecanism celular care ar putea cauza tulburarea autoimuna ce afecteaza circa 2,5 milioane de persoane din intreaga lume. Persoanele afectate sunt diagnosticate, in mod obisnuit, in jurul varstei de 20-30 de ani, vizate de aceasta boala fiind in special femeile. In cazul acestei boli, sistemul imunitar al organismului ataca mielina, teaca ce protejeaza nervii din creier si din coloana vertebrala, iar  acest lucru duce la deteriorarea creierului, la reducerea aportului de sange si oxigen si la aparitia de leziuni in corp.

Oamenii de stiinta au banuit de mult timp ca mitocondria, motorul celulelor, joaca un rol in aparitia sclerozei multiple, iar cercetarea avut la baza aceasta ipoteza. Folosind mostre de tesut uman, cercetatorii de la universitatile Exeter si Alberta au aflat ca o proteina numita Rab32 este prezenta in cantitati mari in creierele pacientilor diagnosticati cu aceasta boala, insa este aproape absenta in celulele nervoase ale persoanelor sanatoase.

 

celulaLa pacientii la care Rab32 era prezenta, echipa a descoperit ca o parte a celulei care stocheaza calciul se apropia prea mult de mitocondrie, ducand la aparitia unei probleme de comunicare cu factorii declansatori ai stocarii calciului si la un comportament neobisnuit al mitocondriei.

Oamenii de stiinta nu cunosc deocamdata ce anume sta la baza influxului nedorit de Rab32, insa sunt de parere ca originea acestui defect s-ar putea afla la baza celulei. „Descoperirile noastre captivante au dezvaluit o noua cale pe care cercetatorii o pot explora. Este un pas important si, in timp, speram ca ar putea duce la noi tratamente eficiente pentru scleroza multipla”, a declarat Paul Eggleton, profesor la Facultatea de Medicina a Universitatii Exeter, coordonator al studiului.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*