Bauturile indulcite artificial cresc riscul de accident vascular cerebral si dementa

28 aprilie 2017 | 0 comentarii |

O sigura astfel de bautura consumata zilnic sporeste de trei ori acest risc, crescand totodata sansele subiectilor de a dezvolta dementa, la varste mai inaintate.

 

indulcitor ceaiPotrivit unui studiu dat publicitatii recent de Asociatia Americana pentru Inima, persoanele care consuma cu regularitate bauturi in componenta carora au fost adaugati indulcitori artificiali au un risc de trei ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral sau de a ajunge la dementa, comparativ cu cei care consuma doar ocazional astfel de bauturi.

In aceasta categorie intra si bauturile considereate dietetice, in care zaharul a fost inlocuit cu diversi alti indulcitori artificiali, pentru a reduce riscul de diabet sau obezitate. Iata insa ca, incercand sa evite aceste probleme de sanatate cauzate de zahar, cei care consuma asatfel de bauturi se expun altor riscuri la fel de grave. Singura solutie de prevenire, potrivit specialistilor, este reducerea cantitatii de astfel de bauturi consumate.

Potricit cercetarii mentionate, o singura bautura indulcita artificial pe zi ar creste de trei ori riscul de accident vascular cerebral si dementa in comparatie cu consumul redus la mai putin de o data pe saptamana.

 

investigatie_AVCPentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au studiat date de la 2.888 de persoane cu varste de peste 45 de ani, pentru evaluarea riscului de accident vascular cerebral, si 1.484 de persoane cu varste de peste 60 de ani pentru evaluarea riscului de dementa.

Timp de sapte ani, cercetatorii au analizat ce obisnuiau sa bea aceste persoane, pe parcursul a trei perioade de timp diferite. Au urmarit apoi subiectii in urmatorii zece ani, pentru a afla care dintre ei au suferit accidente vasculare cerebrale sau dementa, comparand informatiile legate de alimentatie cu riscul de aparitie a acestor probleme de sanatate.

La finalul celor zece ani, 97 de persoane, reprezentand 3% dintre subiecti, suferisera un atac vascular cerebral, 82 dintre acestea fiind ischemice sau cauzate de infundarea vaselor de sange. Totodata, 81 de persoane, adica 5% dintre subiecti, au dezvoltat dementa, 63 fiind diagnosticati cu boala Alzheimer.

In urma evaluarii factorilor de risc, oamenii de stiinta au concluzionat ca persoanele care au consumat cel putin o bautura indulcita artificial pe zi au prezentat un risc de trei ori mai mare de a dezvolta accident vascular ischemic si de 2,9% de dementa.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*