Legatura nebanuita dintre mintea sanatoasa si legumele cu frunze verzi

Dupa 10 ani de studii, cercetatorii americani au stabilit ca un consum regulat de astfel de legume previne aparitia dementei chiar si in cazul persoanelor trecute de 80 de ani.

 

batraniEfectele fructelor si legumelor pentru sanatate sunt deja binecunoscute si nu pot fi contestate de nimeni. Recent s-a stabilit insa ca legumele ale caror frunze sunt folosite in alimentatie au si un efect benefic asupra sanatatii mintale, prevenind aparitia dementei, afectiune care se manifesta indeosebi in randul persoanelor de varsta a treia. Acest fapt a fost dovedit de o echipa de cercetarori de la Rush University Medical Center din Chicago, in urma unui studiu derulat pe parcursul a 10 ani.

Cercetatorii americani au evaluat anual dieta si capacitatea mintala a aproximativ 950 de persoane in varsta, pe o perioada de doi pana la 10 ani, varsta medie a celor care au participat la studiu fiind de 81 ani, iar subiectii fiind supusi la 19 teste.

 

salata de verdeturiS-a constatat astfel ca cei care au mancat legume cu frunze verzi, indeosebi spanac si varza creata, o data sau de doua ori pe zi, au inregistrat un declin cognitiv mai mic fata de cei care au evitat asemenea alimente. Potrivit noului studiu, persoanele care au urmat strict aceasta dieta au prezentat cu 53 la suta mai putine riscuri de a dezvolta maladia Allzheimer.

Spanacul e considerat un aliment care contribuie la mentinerea sanatatii, intrucat contine saruri minerale, precum potasiu, sodiu calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier, vitaminele A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic, clorofila, lipide si glucide. E recomandat pentru ca e un bun antiinflamator, antioxidant si ajuta la reglarea tensiunii arteriale, imbunatateste vederea si ajuta la imbunatatirea densitatii oaselor.

La polul opus, in topul alimentelor care afecteaza sanatatea creierului se regasesc carnea rosie, untul si margarina, branza, produsele de patiserie si dulciurile, alimentele prajite si cele de tip fast-food.

 


Adaugati un comentariu


 

*