Siesta prelungita, daunatoare sau nu pentru sanatate?

23 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Un grup de cercetatori japonezi sustin ca o siesta prelungita ar spori riscurile de a face diabet de tip 2, in timp ce alti specialisti privesc cu scepticism aceasta ipoteza.

 

siestaPotrivit unui studiu efectuat de patru cercetatori japonezi, siesta, ale carei binefaceri pentru sanatate sunt periodic laudate, ar avea legatura cu un risc sporit de diabet, in cazul in care dureaza mai mult de o ora. Cercetatorii sustin ca persoanele care obisnuiesc sa aiba sieste mai mari de 60 de minute pe zi prezinta un risc semnificativ mai mare de a suferi de diabet de tip 2, in raport cu cele care nu isi fac siesta, fara a putea dovedi insa o legatura de tip cauza-efect.

Diabetul de tip 2, care reprezinta 90 la suta din cazurile de diabet, corespunde incapacitatii organismului de a regla nivelul zaharului din sange, iar  daca nu este tratata, aceasta hiperglicemie poate cauza grave probleme de sanatate precum orbirea, scaderea sensibilitatii nervilor si afectiuni cardiovasculare. Japonezii sustin ca persoanele care obisnuiesc sa doarma dupa-amiaza mai mult de o ora, prezinta un risc sporit cu 45 la suta de a face diabet, in timp ce un pui de somn de 45-50 de minute dupa-amiaza poate creste starea de alerta si imbunatateste abilitatile.

Cercetatorii japonezi au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au compilat 21 de studii referitoare la peste 300.000 de persoane, insa nu au gasit vreo legatura statistica intre durata siestelor si riscul de obezitate, asociat de cele mai multe ori du diabetul.

 

fast foodPe de alta parte, o serie de alti cercetatori s-au aratat sceptici fata de rezultatele acestui studiu, despre care spun ca nu dovedeste cu certitudine ca siesta provoaca diabetul, ci arata doar ca exista o asociere intre siesta si diabet care trebuie sa fie studiata in cadrul unor cercetari ulterioare.

Cercetatorii japonezi au pus nevoia prelungita de somn dupa-amiaza in legatura directa cu somnul de calitate scazuta in timpul noptii, cauzat in special de apnee. Odihna precara ar sta la baza cresterii riscului atacului de cord, a bolilor cardiovasculare si a bolilor metabolice, privarea de somn ducand si la o crestere a apetitului si, indirect, la cresterea riscului de a face diabet de tip 2.

Scepticii spun insa ca aceste rezultate trebuie sa fie privite cu precautie deocamdata, pentru ca nu se poate exclude posibilitatea ca frecventa sporita a diabetului sa fie legata de alte cauze.

Ei admit insa ca este posibil ca oamenii mai putin activi si supraponderali sau obezi sa fie mai inclinati catre sieste, iar in cazul acestora sa existe si o mai mare probabilitate de a dezvolta un diabet. Atrag atentia, insa ca ar putea exista si o legatura de cauzalitate in sens invers, adica  o practica a siestei cauzata de un diabet nediagnosticat.

 Cercetătorii  japonezi  pun această nevoie în legătură cu o odihnă precară în timpul nopţii, cauzată de apnee. Această odihnă precară poate sta la baza atât a riscului de atac de cord, la baza bolilor cardiovasculare, precum şi la baza bolilor metabolice cum este diabetul de tip II. Privarea de somn poate duce la creşterea apetitului, o altă cauză conjugată care poate declanşa diabetul zaharat. Cercetătorii  japonezi  pun această nevoie în legătură cu o odihnă precară în timpul nopţii, cauzată de apnee. Această odihnă precară poate sta la baza atât a riscului de atac de cord, la baza bolilor cardiovasculare, precum şi la baza bolilor metabolice cum este diabetul de tip II. Privarea de somn poate duce la creşterea apetitului, o altă cauză conjugată care poate declanşa diabetul zaharat.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*