Somnul ordonat, scut impotriva anumitor boli

28 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Un studiu realizat de cercetatori americani a demonstrat ca oamenii care au un program ordonat de somn prezinta mai putine riscuri de a dezvolta tulburari metabolice.

 

somn-linistit-pe-saltele-bio-18334801Numeroase studii privind medicina muncii au evidentiat faptul ca munca in ture de noapte contribuie la marirea riscului de tulburari metabolice, diabet zaharat de tip 2 si de boli cardiace. Unul dintre motive il constituie dereglarea orologiului intern, care  provoaca dezechilibre la nivelul intregului organism, asa cum se intampla chiar si in zilele in care se trece de la ora de vara la cea de iarna si invers.

O echipa de cercetatori de la Universitatea PittsburghPennsylvania a studiat influenta unui program regulat de somn asupra sanatatii, iar cercetarea a confirmat ca este indicat sa se respecte aceeasi ora de trezire si de culcare, atat in timpul saptamanii, cat si in weekend. Aceasta, pentru ca oamenii care obisnuiesc sa aiba un program ordonat de somn au mai putine riscuri de a dezvolta tulburari metabolice comparativ cu cei care se trezesc si se culca la ore diferite. Chiar si un decalaj mic intre orele de somn, in raport cu ritmul circadian, cum ar fi trezirea mai devreme pentru a merge la munca, ar putea mari riscul aparitiei unor boli.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii americani au studiat un lot de 447 de barbati si femei, cu varste intre 20 si 54 de ani, care munceau cel putin 25 de ore pe saptamana in exteriorul domiciliului.

 

Insomnia can damage your healthPe durata unei saptamani, voluntarii au purtat o bratara cu ajutorul careia li s-au monitorizat deplasarile si somnul timp de 24 de ore din 24. Ulterior, participantii au raspuns unui set de intrebari pentru evaluarea obiceiurilor alimentare si nivelul activitatii fizice si li s-a facut un set complet de analize prin care sa le fie determinata starea de sanatate si riscurile de a dezvolta anumite afectiuni.

Cercetatorii au constatat ca aproximativ 85 la suta dintre voluntari mergeau la culcare la ore diferite si se trezeau mai tarziu in weekend-uri, comparativ cu celelalte zile ale saptamanii.

Participantii care aveau cel mai dezordonat program de somn prezentau cele mai multe riscuri privind starea de sanatate, respectiv un nivel alarmant al colesterolului, al glicemiei, o circumferinta a taliei peste valorile normale, un indice de masa corporala mai mare si rezistenta la insulina. Toti acesti factori de risc sunt implicati in aparitia diabetului si bolilor de inima.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*