Zaharul, supranumit „drogul legal”

Un experiment facut de cercetatorii francezi a relevat ca acesta poate da o dependenta mai mare decat cocaina, iar efectele nedorite ale consumului indelungat sunt multiple.

 

zaharUn grup de cercetatori francezi au ajuns la concluzia ca zaharul poate crea o dependenta mai mare decat cocaina, dupa ce  au facut un experiment pe soareci. Cobailor li s-a administrat mai intai cocaina, de care au devenit dependenti, dupa care au primit zahar.

Ulterior, cand li s-a pus cocaina si zahar, dependenta de dulce a invins. Aceasta este doar una dintre cauzele pentru care zaharul a fost supranumit „drogul legal”, tinandu-se cont si de alte efecte nedorite pe care acesta le poate avea asupra organismului, daca este consumat excesiv.

Printre efectele nedorite ale consumului de  zahar este si faptul ca poate da stari depresive. Desi la inceput apare euforia dupa consumul de alimente indulcite cu zahar, pentru ca elibereaza rapid serotonina, numita si  hormonul fericirii, dupa aproximativ 30 de minute apare moleseala si lipsa poftei de viata.

Pe lista de curiozitati despre zahar trebuie spus si faptul ca poate provoca Alzheimer, fapt pentru care  medicii ii mai spun acestei boli si „diabet de tip 3”. Alzheimer-ul, care apare la batrani, este o boala prin care creierul nu mai este capabil sa foloseasca glucoza pe care o primeste din alimentatie, iar energia si abilitatile cognitive sunt afectate si din aceasta cauza apar pierderile de memorie.

 

zaharOamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca zaharul creste si  coleterolul „rau”. Motivul este reprezentat de faptul ca grasimea de la nivelul ficatului se extinde destul rapid, iar corpul nu mai are capacitatea de a arde aceste depozite. De asemenea, un alt efect al consumului exagerat de zahar este si o hipersecretie de insulina in sange. Acest fapt duce la cresterea tensiunii arteriale, cauza principala a infarctului.

Zaharul mai este ascuns in alimente si sub denumirea de sucroza, maltoza, dextroza, galactoza, glucoza, fructoza, suc de fructe concentrat si sirop de porumb bogat in fructoza.

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrege atentia ca ca zaharul reprezinta aproximativ 20 la suta din alimentatia zilelor noastre, in timp ce medicii recomanda ca zaharul sa reprezinte doar 5 la suta din dieta. Studiile arata ca, in medie, romanii consuma, direct sau diseminat in diferite alimente, in jur de 100 de grame de zahar pe zi. Din cauza acestui consum mare de zahar, exista aproape un milion de diabetici, si in jur de patru milioane de romani obezi.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*