Medicul CONSTANTIN TUDOSIE, fondatorul Chirurgiei Ortopedice la Buzau, s-a stins din viata

9 ianuarie 2016 | 9 comentarii |

Sef de sectie pana la pensionare, acesta a fost si director al celei mai mari unitati sanitare cu paturi din Buzau timp de aproximativ 10 ani. Avea 82 de ani si isi va dormi somnul de veci alaturi de parinti, in comuna natala, Siriu.

 

Dr. Constantin TudosieSpitalul Judetean de Urgenta Buzau este din nou in doliu. S-a mai inchis un capitol in evolutia sa, un nume cu mare greutate prin ceea ce a lasat in urma, Dr. CONSTANTIN TUDOSIE, s-a stins din viata la varsta de 82 de ani.

Si-a dorit sa-si doarma somnul de veci in Muntii Siriului, acolo unde s-a nascut, a copilarit si a invatat ce inseamna omenia, corectitudinea, persverenta si respectul fata de oameni, fata de familie, de colegi si de cei aflati in nevoie. Familia i-a respectat aceasta ultima dorinta iar astazi, cel care a fost Dr. CONSTANTIN TUDOSIE, si-a gasit odihna vesnica alaturi de parintii sai, plecati la cele sfinte cu multi ani in urma.

Dr. CONSTANTIN TUDOSIE a fost medic chirurg ortoped, iar inainte de 1990 a condus spitalul Spitalul Judetean Buzau din pozitia de director general, timp de aproape 10 ani.  El este este cel care a infiintat in 1974, la Buzau, prima Sectie de Ortopedie-Traumatologie, impreuna cu Dr. Adrian Mihalcescu. A condus aceasta sectie pana in 1994, cand s-a pensionat.

 

Tudosie-lumanariDespre Dr. CONSTANTIN TUDOSIE, medicii care l-au avut ca mentor sau pur si simplu au lucrat impreuna cu el ori sub coordonarea sa spun ca este „unul dintre numele care au scris istorie in Spitalul Judetean Buzau si merita onorat ca atare, atata timp cat aceasta unitate medicala va exista. El a facut posibil ca Ortopedia si Traumatologia sa se poata aborda si la Buzau ca specialitate chirurgicala distincta, a infiintat Sectia de Ortopedie. Pana in 1974, ortopedia si traumatologia intrau in activitatea curenta a medicilor chirurgi.

Cu totii spun ca a fost un profesionist desavarsit, un om deosebit, al carui cuvant „cantarea cat o lege”, dar si un manager cu reale calitati de conducator, care a stiut sa „se bata” pentru ca spitalul buzoian sa fie unul dintre cele mai apreciate si mai bine dotate spitale de provincie din vremea comunismului.

A pornit de jos, dintr-o familie de tarani munteni cu frica de Dumnezeu si cu respect fata de cuvantul dat si de viata, asa ca a reusit sa transmita aceste valori si celor cu care a lucrat, nu numai familiei, prin propriul exemplu.

 

Chirurgi ortopezi buzoieni

Chirurgi ortopezi buzoieni

Dr. Stanciu Paraschiv, cel care i-a urmat la sefia sectiei, pe care o conduce si astazi si care, se pare, a avut si un traseu profesional asemanator, este profund marcat. Actual director medical a fost, la randul sau, de mai multe ori director de Policlinica, director general sau director medical al Spitalului Judetean de Urgenta Buzau. Spune ca Dr. CONSTANTIN TUDOSIE, atat ca specialist, cat si ca sef de sectie si ca director de spital „a reusit sa faca ceea ce putini reuseau la vremea respectiva, atat din punct de vedere profesional cat si administrativ. Datorita seriozitatii, profesionalismului si corectitudinii sale, dar si a fermitatii cu care isi sustinea proiectele, se bucura de o deosebita apreciere din partea bolnavilor, a noastra, a medicilor, dar si a decidentilor din Ministerul Sanatatii si de la partid, cum era pe vremea comunismului, cand totul trebuie sa fie agreat si de acestia din urma. Am si acum, in sectie, tije de pe vremea lui, pe care inca le putem folosi, pentru ca erau de foarte buna calitate.Era foarte exigent, dar nu avea nicio doza de egoism si isi respecta intotdeauna cuvantul, ad-literam, chiar daca uneori era nevoit sa faca eforturi greu de imaginat. Ne-a ajutat sa ne «formam mana» ca si chirurgi, eram incurajati sa invatam sa luam decizii si sa ni le asumam, sa fim responsabili si sa nu tratam cu superficialitate nicio problemna de sanatate. Personal, ii datorez ceea ce am devenit si nu voi inceta sa spun asta atata timp cat voi trai. M-a luat sub supraveghere din secundariat si, sub coordonarea lui am reusit sa iau examenul de specialist si pe cel de medic primar cu 10, atat la probele teoretice cat mai ales la cele practice, unde cu greu se obtinea punctaj maxim. Acum, cand trebuie sa ne luam adio, nu pot spune decat Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa-mi exprim intreaga compasiune fata de familia sa indurerata”.

 

lumanare1La Randul sau, Dr. Ion Japie, presedintele Colegiului Judetean al Medicilor, si el chirug ortoped, spune ca Dr. CONSTNATIN TUDOSIE a fost „un om deosebit, de o bunatate greu de exprimat in cuvinte. Personal, l-am cunoscut inainte de a veni in Spitalul Judetean, inca de pe vremea cand eram medic la Nehoiu, avandu-l coordonator. Am invatat multe de la domnia sa dar mai ales am invatat ce inseamna sa-mi respect profesia si sa nu uit niciodata ca sunt om, dincolo de a fi medic, in relatia cu bolnavii. Ne-am apropiat foarte mult si am fost onorat sa-i raman prieten pana in ultimele clipe ale vietii. A fost de o demnitate pe care rar o intalnim in ziua de astazi, chiar daca nu i-a fost usor, muncind din greu ca sa ajunga medic, sa evolueze si sa ajunga sa fie unul dintre cei mai apreciati ortopezi, de catre marii profesori ai ortopediei si traumatologiei din Romania. Un om deosebit, care a stiut sa-si intemeieze o familie frumoasa, sa-si creasca si copiii la fel si sa ne dea si noua, celor care l-am cunoscut, un exemplu demn de urmat. Numele sau inseamna, pentru mine, ca si pentru multi dintre colegii care l-au cunoscut, un nume de referinta in medicina si ortopedia buzoiana si nu numai. Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul in pace si lumina, iar familiei sa-i dea puterea sa treaca peste aceasta grea incercare”, si-a exprimat dr. Japie regretul.

 


Categorii: Actual, Eveniment, Medici

Comentarii (9)

 1. Gicu Stefan spune:

  Dumnezeu sa-l ierte.

 2. Anisoara Gatej spune:

  DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE.

 3. Mariana St. spune:

  Dumnezeu sa-l ierte!

 4. Verginia Serban spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 5. Emil Constantin Fetic spune:

  Condoleante familiei.

 6. Ioana Codin spune:

  Dumnezeu sa- l ierte si sa ii fie tarana usoara!

 7. Lupsa Manuela spune:

  Dumnezeu sa l ierte

 8. hernic adrian spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Sincere condoleante familiei!

 9. Lazaroiu Eleonora spune:

  Dumnezeu sa l odihneasca. Regretam sincer.

Adaugati un comentariu


 

*