Lumea medicala academica, in doliu: a murit Profesorul Dan Tulbure

2 iulie 2015 | 8 comentarii |

Fost director al Institutului Clinic Fundeni, apoi sef al Centrului ATI din acelasi institut, dr. Tulbure este cel care a pus bazele Terapiei Moderne in Romania si a infiintat Terapia Intensiva la Buzau.

 

Prof. Dr. Dan TULBURE

Prof. Dr. Dan TULBURE

Lumea medicala academica romaneasca este, de astazi, mai trista si mai saraca. Un mare medic, un mare profesor a incetat din viata la varsta de 71 de ani, desi mai avea multe de oferit in medicina romaneasca.

A plecat, astazi, in lumea ingerilor, Profesor Doctor Dan Tulbure, fost director al Institutului Clinic Fundeni (2000-2005), apoi director al Centrului ATI din acelasi institut, vicepresedinte al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, seful Catedrei de Anestezie si Terapie Intensiva a Facultatii de Medicina Carol Davila.

Pentru buzoieni, profesorul Dan Tulbure ramane cel care a pus bazele terapiei intensive la Spitalul Judetean, in perioada 1973-1976 si doctorul de la Fundeni care avea intotdeauna usa deschisa, sufletul cald si maini de inger salvator.

Medici, colegi, prieteni, fosti studenti si fosti pacienti deopotriva au primit vestea cu mare tristete si isi exprima regretul ca omul care a salvat mii de vieti a plecat la ingeri inainte de a spune tot ce avea multe de spus in medicina romanesca, pentru care mai avea multe de oferit.

 

transplantIntregul corp medical al Institutului Clinic Fundeni anunta, cu mare durere, trecerea in nefiinta a Prof. Dr. Dan Tulbure anunta managerul unitatii medicale, dr. Carmen Orban, printr-un comunicat de presa.

Dan Tulbure a adormit… Cine a fost Dan Tulbure? Cine NU STIE cine a fost profesorul San TULBURE? A fost «Sefu». Doctorul care – prin prezenta lui – rezolva situatiile in care nimeni nu stia ce sa faca. Cu calm. Si fara frica. A fost «Brand-ul» Clinicii  de Anestezie si Terapie Intensiva  Fundeni. O clinica de unde au plecat  toti cei care acum sunt – la randul lor, sefii Clinicilor de Anestezie si Terapie intensiva  din Romania. Sau doctori buni raspanditi in toata lumea”.

Prof. Dr. Dan Tulburea pus bazele anesteziei si terapiei intensive moderne in Romania.Ventilatia mecanica avansata, monitorizarea pacientului in sala de operatie si in terapie intensiva, conceptul de medicina perioperatorie, abordarea pacientului critic si managementul tuturor cazurilor complicate au fost marca Dan Tulbure”, precizeaza IC Fundeni.

A scris carti si capitole, ghiduri si protocoale, dar mai mult decat atat a umplut salile la congresele Societatii de Anestezie si Terapie Intensiva al carei presedinte a fost din 2002, uluindu-ne cu capacitatea de sinteza si acuratetea informatiilor medicale detinute si impartasite”, se mentioneaza in comunicatul in care se aduce un ultim omagiu celui care a salvat mii de vieti.

La fel de tristi s-au aratat si fostii pacienti care, prin vocea dr. Crina Stefanescu, presedinta Asociatiei Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS, si-au exprimat durerea ca prea devreme ne-a parasit omul si medicul care impreuna cu profesorul Irinel Popescu ne-a oferit a doua sansa la viata.Cuvintele sunt prea sarace pentru a exprima regretul nostru dar, din pacate, suntem neputinciosi in fata destinului.Dumnezeul sa-l ierte si sa-l odihneasca alaturi de ingeri si sfinti, pentru ca a facut adevarate minuni pe pamant, pentru cei aflati in suferinta“.

 

Prof. Dr. Dan TulbureMi-a placut medicina si mi-a placut sa fiu alaturi de omul in suferinta. Mai ales intr-o specialitate ca aceasta. Sansa a fost ca si in Romania a devenit un domeniu independent, cu multi ani in urma. Lucrez cu pasiune, pentru ca mi se pare foarte, foarte interesant. Nu se poate construi o cariera fara munca. (…) Sunt adevarate etape in medicina, unde trebuie sa inveti continuu. Ai examene care se dau la anumite perioade de timp, deci trebuie sa fii instruit mereu. Este foarte important ca aceasta instruire sa functioneze de la inceput. Este un fel de investitie pentru cariera. Daca sari peste aceste etape, obtii doar niste titluri care nu sunt acoperite in practica de nimic.

Sunt o fire optimista, nu ma gandesc la dezamagiri. Satisfactii am avut nenumarate si poate ca cea mai mare a fost faptul ca provin totusi dintr-o scoala destul de elitista. Predecesorul si profesorul meu este fondatorul specialitatii noastre in Romania. Am avut sansa sa colaborez cu oameni mari. (…) Satisfactia de principiu s-a materializat, practic, prin participarea la primele transplanturi de ficat si dezvoltarea acestei metode in Romania. Am participat la primele transplanturi de cord din tara si am avut o participare semnificativa si la transplantul de rinichi. Mai rar ca cineva sa aiba sansa pe toate aceste trei domenii si prioritate la nivel national. Mi-as dori sa mentin acest domeniu pe care-l conduc cat mai aproape de standardele internationale”, spunea, in urma cu cativa ani, intr-un interviu acordat Jurnalului National, profesorul Dan Tulbure.

 

anestezie-transplant de ficatProf. Dr. Dan Tulbure – medic primar ATI, doctor in medicina, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Stiinta, Sef Centru Anestezie si Terapie Intensiva – Institutul Clinic Fundeni, s-a nascut pe 21 ianuarie 1944, la Brasov. A  absolvit, in 1961, Liceul „Radu Negru” din Fagaras, iar in 1967, Facultatea de Medicina Generala din Cluj. A urmat calea internatului, unde a fost admis prin concurs in 1965. A fost, din 1969, secundar prin concurs in specialitatea anestezie terapie intensiva, devenind specialist in 1972. Dupa un an de activitate ca medic specialist la Spitalul de Urgenta Bucuresti, pleaca la Buzau, ca sef de sectie, intre anii 1973-1976.

Anul 1976 marcheaza inceputul carierei universitare la Catedra ATI Fundeni a IMF Bucuresti, sub conducerea profesorului George Litarczek. In 1979, devine medic primar si, 11 ani mai tarziu, sef de lucrari la Catedra Anestezie Terapie Intensiva Fundeni  a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti.

Din 1993, a fost seful sectiei, apoi seful Clinicii ATI Fundeni, devenind profesor la Catedra Anestezie Terapie Intensiva Fundeni a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti.

In 1997, a condus prima prelevare multiorgan de la donator cadavru in moarte cerebrala. Apoi a condus echipele de anestezie la premierele romanesti in domeniul transplantului: ficat, ficat de la donator viu, cord, rinichi.

 

Prof. Dr. Dan Tulbure a detinut numeroase functii in societati profesionale din tara si strainatate, printre care membru al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva Pediatrica; vicepresedinte al Societatii Romane de Nutritie Parenterala si Enterala; vicepresedinte al Romtransplant; membru in Consiliul de conducere al Societatii Europene de Anestezie (ESA), din 1996; membru al Societatii Americane de Anestezie (ASA), din 1998; membru al Societatii Europene de Transplant de Organe, din 1998; presedintele Societatii Romane de Sepsis – 2002; presedintele Comisiei de Anestezie si Terapie Intensiva a Ministerului Sanatatii (1990 – 1996; 1998 si in prezent); membru in Comisia de Aparatura Medicala a Ministerului Sanatatii; presedintele Comisiei de Anestezie Terapie Intensiva a Colegiului Medicilor din Romania.

A fost membru al Academiei de Stiinte Medicale, in 2009.

A fost decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Comandor in anul 2000, iar in 2013, cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter.

 

 Comentarii (8)

 1. Dorin Deac spune:

  D-zeu sa-l odihneasca in pace!
  Unul dintre cei mai mari oameni al Institutului Clinic Fundeni.
  Sincere condoleanțe familiei.

 2. Sontica Elena spune:

  Drum bun spre Dumnezeu,Profesore si multumiri c-ati scolit si pt Buzau, anestezisti pe care putem conta

 3. Florin Coman spune:

  Sunt socat si indurerat pentru trecerea in nefiinta a excelentului medic si om de stiinta Dan Tulbure. Asa cum l-am cunoscut in liceu si apoi la Cluj, putea fi, dupa talent si infatisare, un foarte bun actor, sportiv sau muzician. El a ales insa calea grea a medicinei,si bine a facut, deoarece in aceasta meserie a ajuns la Excelenta. Sincere condoleante,sotiei,copiilor, fratelui Mihai si tuturor celor apropiati. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 4. Lucia Jipa spune:

  UN OM DE MARE VALOARE UN PROFESIONIST DESAVARSIT, DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!

 5. Nona Dragomanu spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca!
  Mare om!!!

 6. Carmen Horoias spune:

  DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE! CU GANDUL SI SUFLETUL SUNT ALATURI DE FAMILIE IN ACESTE CEASURI GRELE! BUNUL DUMNEZEU SA LE DEA PUTERE…

 7. Istrate Stelian spune:

  CONDOLEANTE! A PLECAT UN OM DEOSEBIT,UN MEDIC DE RENUME,UN PROFESIONIST ADEVARAT!
  DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!

 8. Catalin Constantin spune:

  Dumnezeu sa il odihneasca in pace…

Adaugati un comentariu


 

*