A cazut intr-o furca, dar a fost salvat de medicii buzoieni si de norocul incredibil

5 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Un buzoian a ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta cu furca in brat, dar interventia medicilor si norocul l-au ajutat sa scape cu bine din pericolul in care s-a aflat.

 

Dr. Adrian Ivan si Dr. Marius Anastasiu

Dr. Adrian Ivan si Dr. Marius Anastasiu

Buzoianul Cornel Potlogea, din comuna Unguriu, a fost protagonistul unei intamplari care daca n-ar fi fost atat de riscanta, punandu-i viata in pericol, ar putea starni zambete. El a ajuns miercuri, la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Buzau, cu o furca infipta in bratul drept.

O imagine care i-a impresionat chiar si pe medici, care la inceput nu stiau cat de grava era situatia si au fost ingrijorati, dar care le-a starnit si admiratie fata de „felul in care omul simplu, de la tara, a reactiont instinctiv, corect din punct de vedere al primului ajutor de urgenta si a apelat la un vecin care i-a taiat coada furcii, astfel incat sa-si poata sustine bratul afectat, cu mana sanatoasa, pana a ajuns la spital”, dupa cum spune chirurgul Adrian Ivan.

 

furca-1Omul a cazut din varful unei carute cu fan, pe un drum in panta, dar a scapat fara niciun os rupt, desi, dupa cum povesteste dupa ce a trecut de pericol, „nu era asa aproape de pamant”.  A avut insa ghinionul ca odata cu el sa alunece de pe claia cu fan si o furca cu coarne metalice, cu care-l adunase de pe camp, incarcandu-l in mijlocul de transport. Iar unealta, extrem de ascutita, nu si-a gasit alt in care sa se duca, decat in cel in care s-a pravalit si Cornel Potlogea, la fel ca o minge… Din fericire, faptul ca are doar 49 de ani si este inca un barbat sprinten, l-a ajutat sa se echilibreze in cadere, astfel ca furca, dupa ce i-o luase inainte, i s-a infipt intr-unul din brate, desi putea sa se intample o tragedie.

 „Veneam inspre casa cu fanul si, intr-o panta unde s-au mai intamplat nenorociri, dintr-o data s-a desfacut lantul de la o roata a carutei si s-a balansat, aruncandu-ma la pamant. Am cazut pe furca si mi-a intrat in mana. Un vecin a chemat salvarea si a taiat coada furcii, ca sa pot urca in masina si asa am ajuns la spital. Am tras o sperietura zdravana, dar Dumnezeu a vrut sa scap ca printre urechile acului, ca putea sa fie cum e mai rau”, povesteste omul care considera ca i s-a dat sansa sa se nasca a doua oara, multumind medicilor care l-au ajutat.

 

Dr. Ion Draghici

Dr. Ion Draghici

La fel spun si cei trei medici care l-au ajutat sa scape cu bine de unealta cu care venise in brat, respectiv, chirurgii Marius Anastasiu, Ion Draghici si Adrian Ivan care, impreuna cu medicul ATI Aura Daniliuc, au intrat de urgenta in sala de operatii.

Din fericire s-a dovedit ca furca a avut o traiectorie norocoasa, daca se poate spune asa. A fost o plaga transfixianta a bratului drept, care a interesat masa musculata si elemente vasculare si care a facut hemostaza in situ, oprind astfel hemoragia, fara insa a interesa elemente nervoase ale bratului, care i-ar fi pus viata in percol”, explica dr. Marius Anastasiu, seful Sectiei Chirurgie generala.

La randul sau, dr. Ion Draghici, seful Sectiei de Chirurgie Plastica, unde omul a si ramas internat pentru supraveghere si tratament, spune ca „evolutia pacientului este favorabila. Astazi i-am inchis deja plaga, i-am pus firele la piele, iar maine va pleca acasa, pentru ca are un organism sanatos, care a reactionat bine. Va sta impobilizat cel putin trei saptamani, dar poate spune ca este un om norocos, pentru ca putea sa-i intre furca intr-un organ vital sau putea ramane mutilat pe viata, daca i-ar fi intrat in ochi, spre exemplu”.

Am avut noroc!”, spune acum Cornel Potlogea, scapat de pericol, dar suparat ca pentru o vreme nu-si mai poate vedea de treburi, mai ales ca a venit toamna si sunt multe de facut in gospodarie.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*