Lumea medicala isi ia adio de la „ultimul ministru” al Sanatatii

2 august 2015 | 6 comentarii |

Prof. univ. dr. Iulian Mincu, fost ministru al Sanatatii in perioada 1992-1996, a murit vineri, la varsta de 88 de ani, iar astazi, la ora 13.00, va fi inmormantat la Cimitirul Bellu din Capitala.

 

Iulian Mincu, fost ministru al Sanatatii

Iulian Mincu, fost ministru al Sanatatii

Lumea medicala academica a mai pierdut un nume de referinta. Prof. univ. dr. Iulian Mincu, fondatorul Institutului „Paulescu”, fost ministru al Sanatatii in perioada 1992 -1996 in Guvernul Vacaroiu, primul si singurul ministru al Sanatatii dupa 1989 despre care se poate spune ca a facut reforma in sistem, s-a stins din viata, la varsta de 88 de ani, in locuinta sa din Bucuresti.

Iulian Mincu, nascut la 21 mai 1927, in comuna Lucieni-Olteni, judetul Dambovita, a urmat cursurile Facultatii de Medicina Umana din Bucuresti si cele ale Facultatii de Chimie din Bucuresti, sectia biochimie. A fost doctor docent in stiinte medicale si licentiat in chimie-biochimie, membru al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, al Academiei de Stiinte din New York, al Academiei de Arte, Cultura si Istorie din Sao Paulo – Brazilia si cetatean de onoare al orasului Louisville (Kentucky, SUA).

Dr. Iulian Mincu a profesat ca medic dar si ca profesor universitar, fiind sef de catedra, a fost fondatorul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N.C. Paulescu” si presedinte al Societatii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, membru in conducerea a 11 societati stiintifice internationale si presedinte al Fundatiei „Nutritia Umana” din Romania.

 

Profesorul Iulian MIncu

Profesorul Iulian Mincu

In 1991 a fost considerat „Omul international al anului”, de catre Universitatea Cambridge, Anglia. Un an mai tarziu, obtine acelasi titlu din partea American Biographical Institute, SUA. A fost laureat al Academiei Romane pentru monografiile „Dislipidemiile” – pentru care a primit Premiul Victor Babes in 1978 si „Hipoglicemiile” pentru care a primit Premiul Gheorghe Marinescu, in 1993.

A fost autorul a 36 de monografii si tratate medicale, dintre care 5 in limbi straine. A semnat 670 de articole si cercetari stiintifice. In 1996, a fost distins cu Medalia „Meritul Cultural” in gradul de comandor de catre Academia de Arte, Cultura si Istorie din Sao Paulo. In 1997 a primit o mentiune din partea Academiei de Medicina Franceza pentru lucrarea „Diabetul zaharat”.

La 15 decembrie 2004 a fost distins de presedintele Ion Iliescu cu Ordinul „Meritul Sanitar” in grad de mare ofiter.

Autor al primei legi a Sanatatii, profesorul Iulian Mincu a continuat sa merga la spital multi ani dupa pensionare.

Iulian Mincu a avut si o activitate politica remarcabila, fiind, pana in iulie 1993, membru al FDSN, din iulie 1993 si pana in 1996 a fost membru PDSR, iar din 1997 s-a inscris in PRM, unde a fost membru in Consiliul si Biroul de conducere.

A fost senator de Bucuresti intre 1992 si 1996, membru in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si in Comisia pentru sanatate publica.

Intre 2000-2004, a fost deputat de Ialomita, ales pe listele PRM, iar din martie 2002 a fost secretar al Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport.

Intre 19 noiembrie 1992 si 23 august 1996, Iulian Mincu a fost ministru al Sanatatii, in Guvernul Nicolae Vacaroiu. Despre fostul ministru s-a spus mult timp ca ar fi fost medicul lui Nicolae Ceausescu, insa el a negat.

 

Iulian Mincu, ministrul Sanatatii (1992-1996)

Iulian Mincu, ministrul Sanatatii (1992-1996)

Revenind la sintagma „ultimul ministru”, trebuie sa spun ca ea nu-mi apartine, este titlul unui articol semnat de dr. Val Valcu, despre profesorul Iulian Mincu, pe care-l consider insa cel mai potrivit pentru a caracteriza personalitatea fostului ministru al Sanatatii. Personal, am scris, la vremea respectiva, foarte mult despre reformele lui Mincu, pe care nu de putine ori l-am criticat. Nu am putut sa nu apreciez insa faptul ca a introdus rezidentiatul dupa modelul european sau Legea Asigurarilor de sanatate dupa model german (aplicata experimental in 8 judete, intre care si Buzaul), pentru a pregati noul sistem. Tot in vremea ministrului Mincu a fost introdusa vaccinarea impotriva hepatitei B in maternitati, a fost creat fondul de compensare a medicamentelor, a fost infiintat Colegiul Medicilor, iar primariile au inceput sa contribuie la finantarea spitalelor. Foarte important, a fost infiintat sistemul de urgenta, a demarat programul anti HIV-SIDA si s-a renuntat la seringile din sticla, care nu asigurau protectia impotriva bolilor transmisibile. Si culmea, pe vremea sa, bugetul Sanatatii era excedentar.

De atunci, reformarea Sistemului de Sanatate s-a facut mai mult pe hartie si s-au materializat doar franturi de reforma, modificate de fiecare dintre cei peste 20 de ministri care i-au urmat la carma Sanatatii, fiecare nefacand alceva decat sa-si critice inaintasul, sa modifice „modificarea” si sa toace sume imense, fara ca populatia sa fie mai sanatoasa.

 

Iulian Mincu(2)In cadrul celui de-al 41-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, din 2015, a fost prezentat in premiera un material documentar despre infiintarea specialitatii medicale Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, in care prof. dr. doc. Iulian Mincu a vorbit despre cum s-au pus bazele diabetologiei in Romania.

Acum, la trecerea sa in „lumea celor drepti”, fosta sa echipa de la Institutul „Prof. Dr. N. Paulescu” isi exprimaregretul profund pentru trecerea in nefiinta a Prof. dr. doc. Iulian Mincusi transmite condoleante familiei si tuturor celor care l-au cunoscut”. Prof. univ. dr. Maria Mota, unul dintre discipolii sai, transmite un mesaj induiosator:Este foarte trist pentru mine sa scriu ca profesorul Iulian Mincu, fost Ministru al Sanatatii, fondatorul Diabetologiei moderne si autorul specialitatii de Diabet, Nutritie si Boli metabolice ne-a parasit vineri seara (30 iulie 2015) la ora 18.30. 

In timpul carierei sale extrem de complexe, prof. Iulian Mincu s-a implicat in numeroase activitati care au avut ca scop final cresterea supravietuirii si a calitatii vietii pacientilor cu diabet.

Prof. Iulian Mincu a format si a inspirat generatii intregi de diabetologi, inclusiv liderii specialitatii noastre de astazi, care ii sunt discipoli. A fost inconjurat cu multa caldura de colegi, prieteni, colaboratori, discipoli, pana in ultimele zile de viata.

Am avut privilegiul de a lucra in Clinica pe care a condus-o. Acolo am invatat ce inseamna responsabilitate, profesionalism, rigurozitate, respect fata de pacienti si apartinatori, acolo am invatat ca diabetul nu defineste numai o boala ci reprezinta un adevarat  sistem. Prof. Iulian Mincu a reusit totdeauna sa aloce timp pentru responsabilitati de orice fel, fiind Ministru al Sanatatii, Parlamentar, Profesor universitar etc.

Interesul si pasiunea lui pentru diabet s-au mentinut toata viata. Trecerea lui in nefiinta va fi profund resimtita de cercul de prieteni din intreaga lume si de urmasii lui in specialitate. Diabetul zaharat a pierdut un mare „campion”, iar noi ii multumim pentru tot ce a realizat pentru persoanele cu diabet zaharat de-a lungul vietii sale remarcabile.

Profesorul Mincu a fost cu adevarat un om minunat! A fost puternic, curajos, a luat decizii numeroase, si-a implementat proiectele, acceptand tranzitor functii administrative pentru aceste realizari. Si-a urmarit si indrumat urmasii permanent, deschizandu-le porti, sprijinindu-i si stimulandu-i. A creat o scoala de diabet si o retea nationala, in calitate de profesor, director al Institutului Paulescu, Ministru al Sanatatii.

Scriu aceste randuri in calitate de discipol si fost presedinte al Societatii Romane de Diabet Nutritie si Boli Metabolice, cunoscand bine istoria si valorile acestei specialitati.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

 

Echipa Sanatatea Buzoiana transmite condoleante familiei si celor care l-au cunoscut si apreciat pe profesorul IULIAN MINCU.  


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Comentarii (6)

 1. Adev spune:

  Reforma Sanatatii, cea mai mare PORCARIE, STRIGATOR de VIZIBILA, dar Degeaba de Romania. Sistemul sanitar comunist nu era bun, dar a fost dus la porcarie majora si degeaba, e clar ca romanii nu vor solutii. S-a dat voie sa apara multiple facultati.
  In comunism, la absolvire si sefii de promotie stateau la tara, pana sa intre in specializare; e bine ca s-a scos asa ceva. Dar in comunism se calcula numarul de dr. necesari si toata lumea avea post.
  Acum, Romania are cei mai multi absolventi de medicina cu cele mai proaste facultati. Testele grila pentru diferentierea absolventilor or fi bune in tari f. mari.
  In Romania era bine ca intrarea in specializare sa se faca prin concursuri separate, pe fiecare specialitate in parte. Afara, testul grila e un prag initial, dar intrarea in specializare include si interviu…alte teste.
  In Romania, acum se ramane cu diploma de absolvire, chiar cu cea de specialist. In comunism, dupa ani de zile la tara, la oras se ajungea prin concurs, pe posturi bune. Acum e haos. Sefi la stat sunt unii care nu siu nimic, posturile sunt date. In comunism era policlinica cu plata pentru cei mai buni dr. Privatizarea, afara s-a facut in timp, pentru valori. Privatizarea din Romania o face cine cum are chef. Banii ii cheltuie cine pe ce analize… internari… tratamente vrea, nu se controleaza nimic si banii lipsesc.
  Ameteala de Romania. Clar dar degeaba.

 2. Untea Daniela spune:

  Condoleante!

 3. Eliza Dragan spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca!

 4. Carmen Horoias spune:

  SINCERE CONDOLEANTE FAMILIEI! BUNUL DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!

 5. Ana Radu spune:

  Dumnezeu sa-l odihnesca in pace !

 6. Maria Fefceac spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca in linste si pace!

Adaugati un comentariu


 

*