Fulgii de ovaz, o solutie pentru a scapa de colesterolul „rau”

27 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Studii recente au aratat ca o categorie fibre continute de acest aliment recomandat in special la micul dejun, are o contributie benefica in reducerea nivelului de colesterol.

 

ovazFulgii de ovaz constituie o optiune foarte sanatoasa pentru micul dejun, mai ales in cazul persoanlor care au probleme din cauza nivelului ridicat de grasimi din sange. Consumati cu regulatitate, in combinatie cu lapte sau iaurt si fructe proaspete, nu doar ca asigura un mic dejun energizant si satios, dar contribuie si la reducereaa nivelului de colesterol rau din sange, protejand astfel organismul de aparitia unor afectiuni cardiovasculare.

Proprietatile anti-colesterol ale fulgilor de ovaz erau deja cunoscute, O echipa de cercetatori de la Universitatea din Lancaster si-a propus sa stabileasca insa o concluzie solida asupra acestui subiect. Pentru a realiza aceasta analiza, cercetatorii au trecut in revista 30 de studii la care au participat persoane cu sau fara probleme de colesterol, dar si diabetici.

Cercetatorii au studiat, in mod deosebit, efectul unei categorii speciale de fibre solubile din compozitia fulgilor de ovaz – betaglucani, care au o actiune benefica in reducerea nivelului de colesterol. Participantii la studii au consumat intre 3 si 13 grame de betaglucani pe zi, in intervale cuprinse intre 2 si 12 saptamani. In majoritatea cazurilor, ca surse de betaglucani s-au folosit fulgii de ovaz, dar si produse pe baza de faina de ovaz precum paine sau  batoane.

 

fulgi de ovazDatele obtinute au confirmat ca fibrele din ovaz au capacitatea de a reduce colesterolul „rau”, in schimb, nu s-a constatat un beneficiu semnificativ in ceea ce priveste colesterolul „bun” si trigliceridele.

Concluzia cercetatorilor a fost ca un consum de cel putin 3 grame de betaglucani pe zi, care se obtin din 3 linguri de fulgi de ovaz, determina reducerea colesterolului cu 10 mg/dl, dupa doua saptamani. Acest efect benefic nu este deloc de neglijat, chiar daca acesta se poate ameliora si prin respectarea altor masuri sau prin medicatie.

Fulgii de ovaz au si alte beneficii, fiind surse excelente de fosfor si magneziu si furnizand o cantitatea importanta de fier si seleniu. Sunt aliati pretiosi si in curele de slabire, deoarece asigura rapid senzatia de satietate si tin de foame. Totodata, contribuie la normalizarea tranzitului intestinal si la reglarea glicemiei in sange.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*