Obiceiuri si preferinte culinare ale romanilor

14 decembrie 2014 | 0 comentarii |

 Majoritatea romanilor considera mancarea „de casa” mai sigura. O prefera pentru ca sunt obisnuiti cu ea din copilarie, fiind convinsi ca aceasta este mult mai sanatoasa.

 

masa in familieUn studiu privind calitatea alimentatiei, ale carui rezultate au fost facute publice recent, releva faptul ca mancarea gatita in casa este perceputa de romani ca fiind mai sanatoasa si mai sigura decat preparatele cumparate. Aceasta, deoarece ingredientele folosite in casa sunt mai usor de controlat si pot fi alese cu grija. In plus, mancarea gatita in casa este aleasa pentru gust si pentru ca este vazuta ca o mostenire din familie, un obicei pe care romanii il urmeaza pentru ca asa au fost obisnuiti inca din copilarie. „Chiar daca mancarea gatita este considerata sanatoasa, trebuie subliniat ca este satioasa, condimentata si, mai ales, bogata in grasimi”, avertizeaza insa Denisa Iacoboaea, coordonatorul studiului.

Pranzul este masa cea mai respectata a zilei, fiind asociat, de cei mai multi dintre respondenti, cu o masa calda. Indiferent ca este vorba de mancare gatita in casa sau cumparata ori comandata, mancarea consumata in acest moment al zilei trebuie sa fie calda si satioasa, fiind pentru multi prima masa a zilei. Pranzul este vazut astfel si pentru ca exista o pauza in programul de lucru, pentru luarea acestei mese.

 

mancare de casaPentru cina, moment asociat cu timpul dedicat familiei, se prefera o masa usoara, mai degraba o gustare. Insa lipsa timpului ii face pe multi romani sa isi incalce principiile, consumand la cina orice, fara a tine cont de restrictii.

Studiul prezinta si felul in care romanii ar dori sa arate meniul lor zilnic. Astfel, pentru micul dejun sunt mentionate alimentele bogate in nutrienti, ce pot asigura energia pentru intreaga zi, iar pranzul ar trebui sa contina doua feluri de mancare, mai precis o ciorba sau o  supa si carne cu garnitura. La ultima masa a zilei, romanii vor o mancare slaba caloric, usor de digerat, pentru a nu avea efecte negative asupra organismului pe parcursul noptii.

Studiul arata si dorinta respondentilor de a include in actualul lor meniu si alte alimente sau de a le inlocui pe cele existente cu unele mai sanatoase, precum alimentele bio, fructe, legume proaspete, carne „de curte”, mai multa mancare gatita in casa, dulciuri sanatoase de casa.

 

mic_dejun_copios_bistro_dorobantiCel mai des intalnite griji ale romanilor privind alimentatia sunt cele legate de cantitatea de E-uri si conservanti din produse, numarul de calorii, cantitatea de zahar, hormonii de crestere si provenienta produselor.

Pentru romani, manacarea sanatoasa trebuie sa fie fara zahar, fara grasimi, fara E-uri, neprocesata, naturala – „din curtea taranilor”, verde, proaspata, curata, alcatuita din  combinatii corecte.

Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare si Consultanta prin intermediul a 16 interviuri in profunzime, cu participanti de ambele sexe, avand varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, in perioada 10 – 14 noiembrie 2014.

 


Categorii: Actual, Analiza, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*