Bauturile racoritoare tip ceai – cocktail-uri de E-uri, zahar si indulcitori
Continutul de fruct din majoritatea acestor bauturi este de maxim 0,3 la suta, dar cel de zahar si indulcitori este unul ridicat, constituind astfel un pericol, mai ales pentru persoanele supraponderale sau cu diabet.
Rezultatele unui studiu pe etichete de produse efectuat in aceasta vara de specialistii Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorului- InfoCons (A.N.P.C.P.P.S. Romania) au darul de a ne pune pe ganduri, mai ales pe aceia dintre noi care consuma frecvent bauturi racoritoare de tip ceai, pe considerentul ca acestea sunt mai sanatoase decat bauturile carbogazoase si celelalte sucuri din comert. Rezulatele cercetarii derulate in perioada iulie-august indica insa faptul ca peste 35,7% dintre respectivele bauturi sunt nocive pentru sanatate daca sunt consumate in mod frecvent, fiind vorba de amestecuri de E-uri, zahar si indulcitori care nu au nicio legatura cu ceaiurile din fructe la care face trimitere denumirea lor.
In cazul tuturor celor 14 sortimente de bauturi supuse studiului, s-a stabilit ca valoarea continutului de fruct din concentrat este infima, in comparatie cu celelalte ingrediente, variind de la 0 la 0,3 la suta. Astfel, 28,58 la suta dintre bauturile verificate nu au deloc in compozitie continutul de fruct specificat pe eticheta, 64,28 la suta au un continut de fruct in concentrat de 0,1 la suta, iat 7,14 la suta au un continut de fruct de 0,3 la suta, acestea putand fi considerate „cele mai sanatoase”.
Lipsa continutului de fruct este insa compensata de zahar, indulcitori si E-uri, ingrediente prezente din abundenta in bauturile verificate de inspectorii ANPC. Acestia au stabilit ca 35,71 la suta dintre bauturile verificate au in componenta atat zahar cat si indulcitori, iar numarul de E-uri variaza intre 2 si 7, in functie de sortiment.
Va prezentam in continuare sortimentele de bauturi verificate si ce contin acestea, conform constatarilor facute de inspectorii ANPCPPS.
Prima categorie este cea a bauturilor din gama Nestea, majoritatea avand in componenta 0,1 la suta continut de fruct in concentrat. Exceptie face doar Nestea Forest Fruits, care contine 0,3 la suta fruct. Nestea Green Tea are ca indulcitor doar zahar si contine 3 E-uri, in timp ce Nestea Peach, Mango-Pineapple si Lemon contin atat zahar cat si indulcitori si au in compozitie doua E-uri.
Urmeaza gama bauturilor Lipton, toate avand in compozitie 3 E-uri. Lipton Ice Tea Lamaie, Lipton Ice Tea Ceai Verde si Lipton Ice Tea Zmeura au ca singur indulcitor zaharul, iar Lipton Ice Tea Piersica are in compozitie si indulcitori.
Bauturile ce poarta sigla Cerrefour, Carrefour Discount Ice Tea cu Lamaie, si CarrfourDiscount Ice Tea cu aroma de piersici contin 7 E-uri, indulcitori si 0,1 la suta continut de fruct.
La fel contine si produsul de la Real Hipermarket denumit Bautura racoritoare necarbonatata cu aroma de ceai si de lamaie, in timp ce IceTea Lamaie de la Lidl, contine 8 E-uri, indulcitori si niciun miligram de continut de fruct.
Dat fiind continutul ridicat de zahar si indulcitori, aceste bauturi pot constitui adevarate otravuri, mai ales pentru bolnavii cu glicemia crescuta sau care sufera de diabet, acestora recomandandu-li-se sa citeasca foarte atent etichetele de pe sticle inainte de a consuma astfel de bauturi.
Potrivit unor studii ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (PMS), 400 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de diabet de tip 2, iar 4,8 milioane mor din cauza acestei afectiuni cronice in fiecare an. La nivel global, costurile pentru gestionearea afectiunilor asociate consumului de zahar sunt de 470 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna 10% din cheltuielile totale ale sistemului de sanatate.
Specialistii esrtimeaza ca pana in 2020, numarul oamenilor afectati ar putea ajunge la 500 de milioane, iar costurile vor fi de 700 de miliarde de dolari. In Romania sunt peste un milion de diabetici, peste 17.000 dintre acestia fiind inregistrati pe raza judetului Buzau. Si mai trist este ca numarul medicilor care ii pot ajuta este din ce in ce mai mic, la nivelul judetului Buzau, spre exemplu, existamd doar doi medici, nevoiti sa faca fata la peste 17.000 de pacienti.
UPDATE 8 nov.: Asociatia Nationala pentru Bauturi Racoritoare (ANBR) pare sa nu fie multumita de publicarea studiului ANPCPPS Romania – InfoCons. Nu contrazice studiul, dar transmite o declaratie „cu privire la articolul” publicat, pe care va lasam pe dumneavoastra, cititorii, sa o analizati si, eventual, sa o comentati. Publicam, integral, „Declaratia oficiala” a ANBR:
Etichetarea produselor alimentare in general, si a bauturilor racoritoare in special, este foarte bine si strict reglementata la nivelul Uniunii Europene. Exista reguli stricte in ceea ce priveste etichetarea produselor si a ingredientelor ce sunt obligatoriu a fi inscrise pe eticheta. Aceste reglementari au fost transpuse si in legislatia din Romania.
Mai mult decat atat, toate ingredientele bauturilor racoritoare mentionate pe etichete si identificate in studiul derulat de A.N.P.C.P.P.S. sunt evaluate si certificate ca fiind sigure pentru consum de catre EFSA – European Food Safety Authority (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara) si sunt apoi aprobate pentru utilizare de catre autoritatile competente la nivel european. Nici un produs sau ingredient nu poate fi folosit in compozitia bauturilor racoritoare contrar reglementarilor si a legislatiei in vigoare.
Toti aditivii alimentari sunt ingrediente cu un scop tehnologic demonstrat pentru a fi adaugati in alimente. Omenirea cunoaste de secole conceptul de conservare sau de potentare a calitatii, gustului si aspectului alimentelor, de cand omul a sarat pentru prima oara pestele sau a murat legumele cu otet, pentru a pastra hrana de la o recolta la alta. Anumiti aditivi ajuta la mentinerea alimentelor si a bauturilor sigure pentru consum. Unii aditivi conserva gustul alimentelor si le ofera un aspect mai placut, in timp ce altii imbunatatesc durata de viata a produselor, in depozit si pe raft.
Numerele E sunt folosite pur si simplu ca sistem de clasificare pentru anumite ingrediente care au fost aprobate de catre Uniunea Europeana ca fiind sigure pentru a fi utilizate in alimente si in bauturi.
Asociatia Nationala a Bauturilor Racoritoare (ANBR) a susţinut si sustine in continuare respectarea prevederilor in domeniu in scopul imbunătăţirii nivelului de informare a consumatorilor si oferirea posibilitatii de a face alegeri informate cu privire la consumul alimentar.