Bucurestiul, cea mai poluata capitala europeana (P)

6 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

poluare Intr-un clasament care analizeaza aerul din 386 orase europene, cele mai poluate prime zece localitati urbane sunt din Bulgaria si Polonia. In aceasta lista, Bucurestiul se situeaza pe locul 57, fiind capitala cu cel mai poluat aer. De asemenea, locuitorii din Iasi si Timisoara se confrunta cu probleme create de aerul viciat.

Conform unui studiu, publicat recent de Agentia Europeana a Mediului (European Environment Agency, EEA), privind calitatea aerului in Europa in perioada 2002 – 2011, mai ales din punctul de vedere al concentratiei de microparticule din aer (PM 2,5 microni si PM 10 microni), se arata ca acestea sunt peste normele stabilite de Uniunea Europeana si de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), iar peste 96% din populatia urbana din U.E. este expusa acestora.

S-a calculat ca poluarea aerului cu microparticule produce anual 2,1 milioane de decese, la acestea adaugandu-se alte aproape o jumatate de milion cauzate de scaderea nivelului de ozon.

Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului, care face parte din structura Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a pozitionat poluarea aerului in aceeasi clasa de risc pentru sanatate cu fumatul, radiatia ultravioleta si plutoniul. De aceea, organizatii guvernamentale sau nonguvernamentale cat si companii, precum Blueair AB, au solicitat introducerea in Europa de norme si certificari stricte pentru industria purificatoarelor de aer, precum CADR (Clean Air Delivery Rate – Rata de Eliberare de Aer Curat). Acest indicator se foloseste in SUA de multi ani si ajuta consumatorii sa compare produsele de purificare a aerului disponibile pe piata intr-un mod coerent si informat , afirma Horatiu Didea, director al companiei Ergonomos.

Conform studiului EEA, cele mai poluate tari europene sunt Polonia, Romania si Bulgaria, iar cel mai curat aer se gaseste in Islanda, Ungaria si Norvegia.

Purificatoarele de aer produse de compania suedeza Blueair AB pot elimina eficient 99,97% dintre particulele aeropurtate mai mari de 0,1 microni. De aceea, ele pot ajuta la protejarea utilizatorilor impotriva multor tipuri de gripa, cum ar fi H1N1 si H3N2, prin captarea virusilor in filtrele de aer, care utilizeaza tehnologia patentata HepaSilent™”, a explicat Didea.

Calitatea proasta a aerului poate cauza dureri de cap, oboseala, probleme de concentrare si iritatii ale ochilor, nasului, gatului sau plamanilor. De asemenea, poluantii atmosferici pot fi cauza sau factorul agravant pentru aparitia si inrautatirea unor boli precum astmul, diverse tipuri de alergii, cancer, boli cardio-vasculare etc.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*