Plante de apartament care protejeaza sanatatea

Pe langa aspectul estetic si inducerea unei strai de confort psihic, purificarea aerului este cel mai important rol pe care il au plantele de apartament in protejarea sanatatii.

 

plantePlantele decorative au un efect extraordinar asupra psihicului uman, a starii de bine atat mentala cat si fizica. Substantele chimice si materialele de constructii, mobila, solutiile de igienizare sau din odorizantele pentru interior pot da aerului dintr-o locuinta un grad ridicat de toxicitate. Potrivit studiilor de specialitate derulate de-a lungul timpului, plantele de apartament pot contracara efectele negative ale poluarii aerului domestic. Ele sunt deseori adjuvanti neglijati in procesul purificarii aerului, prin eliminarea poluantilor si a toxinelor, dar si prin reglarea umiditatii din atmosfera.

Specialistii recomanda ca la fiecare 8 metri patrati ai casei sa existe cate o planta, presupunand ca inaltimea tavanului se afla la 2,5 metri distanta de sol. Acest lucru inseamna ca este nevoie de doua sau trei plante care sa contribuie la imbunatatirea calitatii aerului din casa, intr-un living obisnuit.

Plantele absorb dioxidul de carbon si elibereaza in aer oxigen, eliminand chimicale periculoase din mediul interior, asa cum este formadelhida, un vapor toxic care poate cauza probleme respiratorii si neurologice, precum si mai multe tipuri de cancer. Cresterea plantelor in locuinta nu vindeca propriu-zis, insa ajuta la crearea unui confort psihic si contribuie la ameliorarea simptomelor tulburarilor de respiratie si la prevenirea instalarii altor boli.

 

1_original-300x222Una dintre cele mai recomandate plante de apartament este iedera englezeasca, o planta cataratoare cu subspecii de toate culorile si formele. Este utila in special la curatarea aerului de substanta toxica formadelhida. Speciile de iedera nu sunt doar cataratoare, ci pot fi crescute si ca taratoare, in cosuri suspendate sau ca acoperamant de pamant, pentru plantele mai mari.

Palmierul Bambus are, de asemenea, capacitatea de a inlatura, din aerul inspirat acasa sau la birou, formadelhida si alte substante poluante care pot imbolnavi, in timp sistemul respirator. Planta are nevoie de pamant mereu umed si nu reactioneaza bine cand este pozitionata in lumina directa a soarelui. Scorul acordat de specialisti palmierului Bambus, pentru randamentul de purificare a aerului, este de 8,4 din 10.

Crinul Peace, o planta cu flori inclusa pe lista celor mai sanatoase plante de apartament, este util in dizolvarea multor toxine din aer, inclusiv a acetonei, benzenului, alcoolului sau amoniacului. Pentru mentinerea plantei in stare optima se recomanda spalarea ocazionala a frunzelor si inlaturarea insectelor, care ii pot dauna.

 

arbore de cauciucPalmierul Lady este recomandat, de asemenea, ca purificator eficient al aerului. In plus, aceasta specie de palmier este si foarte versatila, rezistand perfect in medii uscate sau umede, chiar si atunci cand este invadata de insecte. La fel ca palmierul Bambus, acest tip de palmier a primit un scor de 8,4 din 10, ca si coeficient de purificare a aerului.

Arborele de cauciuc este considerat a fi una dintre cele mai eficiente plante de eradicare a formadelhidei din aer, tolerand bine temperaturi mai racoroase si lumina redusa.  Are nevoie de apa din belsug, in special in sezonul estival.

Una dintre cele mai eficiente plante in purificarea aerului  este si palmierul Areca. Acesta mentine aerul umed cand mediul este foarte uscat, efect extrem de benefic pentru facilitarea respiratiei, intrucat plamanii au nevoie de umiditate pentru a functiona la parametri optimi, eliminand continuu toxinele chimice din aer. Palmierul Areca este recomandat persoanelor care sufera de alergii respiratorii sau de astm bronsic

 Feriga-spada australiana este o feriga terestra care creste in padurile tropicale, langa lacurile sau paraurile Australiei si ale Noii Guinee. Acest tip de feriga ofera si un peisaj linistit, atat in interior, cat si in exterior.O alta specie de feriga, Ficus benjamina, poate filtra in mod eficient poluantii emanati de obicei de covoare si mobila, printre care se numara benzenul, tricloroetilena si formadelhida. Ingrijirea ficusului benjamina nu se realizeaza usor, insa impactul pozitiv al plantei asupra mediului compenseaza orice efort depus in mentinerea lui in forma.

 

gerbera2Gerbera este o planta foarte aspectuoasa, dar si extrem de eficienta in reducerea nivelului de tricloroetilena emis in aer de diverse substante chimice folosite pentru tratarea textilelor. Benzenul din vopseluri poate fi eliminat din aer tot de Gerbera, recomandata a fi pozitionata in camera de odihna, intr-un loc bine luminat.

Originara din Africa, planta denumita popular limba soacrei si stiintific Sansevieria trifasciata a dezvoltat o rezistenta remarcabila la conditiile de mediu. Este una dintre cele mai eficiente plante in filtrarea formadelhidei, substanta toxica ce se poate regasi in produse de curatat, hartie igienica, servetele si alte produse de igiena personala. Specialistii recomanda pastrarea plantei in baie, unde va creste excelent in conditiile unei lumini reduse si a unei umiditati crescute in aer.

Photosul auriu ramane verde chiar si atunci cand este tinuta intr-o incapere neluminata, iar din acest motiv, poate fi crescuta chiar si in garaj, unde va contribui semnificativ la purificarea aerului, tinand cont de faptul ca emisiile automobilelor polueaza aerul cu formadelhida, mai mult decat orice alta sursa casnica de substante chimice.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*