Oscilatiile de temperatura si efectele lor asupra starii de sanatate

In aceasta perioada, pe fondul diferentelor de temperatura, medicii avertizeaza ca pot aparea sau se pot agrava diferite afectiuni, cu precadere cele de natura respiratorie.

 

parcInceputul primaverii este de cele mai multe ori caracterizat de oscilatii de temepeatura, zilele calduroase alternand cu cele mai reci, fapt rersimtit in mod negativ in special de cei cu sanatatea mai subreda, sau care sufera de anumite afectiuni. In mod normal, medicii precizeaza ca persoanele sanatoase pot suporta fara probleme aceste oscilatii de temperatura, chiar daca diferenta intre zilele calduroase si cele reci este una semnificativa, insa cei cu organismul mai sensibil sau cei care sufera de unele afectiuni pot avea probleme in aceasta perioada. Astfel de schimbari exterioare produc un dezechilibru in interiorul organismului si implicit al imunitatii, favorizand astfel aparitia virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor. Cei care se confrunta cu bronsite astmatiforme sau cu astm bronsic ar trebui sa evite iesirile atunci cand afara este ceata sau aer rece si umed, iar cei mai vulnerabili sunt copii, batranii si pacientii cu probleme respiratorii cronice.

Din cauza acestor oscilatii bruste, organismul isi pierde ritmul de odihna, creste starea de oboseala si se confrunta cu scaderea imunitatii. Toate acestea constituie un factor de risc ce va duce la agravarea alergiilor si la cresterea sensibilitatii in faţa atacurilor bacteriilor si virusurilor. Astfel, in aceste perioade meteo-oscilante cresc cazurile de bronsita infectioasa si sinuzita.

 

raceala si gripaPersoanele hipertensive se vor confrunta cu oscilatii mai dese ale tensiunii arteriale, dar si ale pulsului, ceea ce va duce la agravarea tahicardiei. In cazurile in care vremea se raceste brusc, acest lucru poate duce la cresterea indicelui tensiunii, in special dimineata dar si la marirea frecventei crizelor anginoase, pentru cei care s-au confruntat cu angina pectorala si infarct miocardic. Mai mult decat atat, acestia sunt expusi si apariţiei unui atac de cord, iar pentru fumatori trebuie sa se acorde in aceasta perioada o atentie sporita, si ei fiind supusi unui factor de risc.

Vremea instabila poate determina si un dezechilibru psihic in cazul persoanelor meteosensibile, care vor avea stari emotionale oscilante, iar in incercarea de a se adapta acestor noi conditii, ele se pot confrunta cu stari de indispozitie si depresie. In plus, acestea pot intampina probleme de concentrare si insomnii, intrucat in aceste perioade organismul lor va trece printr-o adevarata provocare in a-si mentine ritmul de odihna, capacitatea de concentrare si se pot simti chiar slabite, ametite sau irascibile.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*