Cercetătorii au descoperit o legătură între virusul herpetic și maladia Alzheimer

În prezent, nu există nicio metodă de prevenţie sau de tratament pentru această afecțiune, însă oamenii de ştiinţă speră ca pe baza acestei descoperiri să poată fi elaborate tratamente noi și eficiente.

 

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină Icahn de la Centrul Medical Mount Sinai şi Centrul Banner de Cercetare a Bolilor Neurodegenerative al Universităţii din Arizona au descoperit că anumite tipuri de virus herpetic uman pot juca un rol important în apariţia bolii Alzheimer, conform unui studiu efectuat pe mostre de creier prelevate de la persoane care au suferit sau nu de această boală. Oamenii de știință au făcut această descoperire după ce au analizat date puse la dispoziţie de băncile de creier şi obţinute în urma unor studii de cohortă din programul „Accelerating Medicines Partnership – Alzheimer’s Disease”, subliniind însă, în concluziile publicate, că cercetarea nu dovedeşte că aceste tipuri de virus sunt direct responsabile de instalarea sau evoluţia bolii Alzheimer.

Ipoteza potrivit căreia virusurile joacă un rol apariția și evoluția acestei boli a creierului nu este nouă, însă acesta este primul studiu care oferă o dovadă solidă bazată pe abordări imparţiale şi seturi de date ce susţin această pistă, mai susțin specialiștii americani.

 

Echipa a studiat date obţinute prin secvenţierea ADN şi ARN de la 622 de creiere ale donatorilor care prezentau caracteristici clinice şi neuropatologice ale bolii Alzheimer şi 322 de creiere de la donatori care nu prezentau această afecţiune. Experţii au descoperit astfel că biologia Alzheimer este afectată de un grup complex de factori virali şi genetici.

„Aceasta este cea mai convingătoare dovadă prezentată până acum, care indică o contribuţie virală la cauza sau evoluţia Alzheimer”, a precizat dr. Sam Gandy, profesor la Centrul Medical Mount Sinai, coautor al studiului.

Oamenii de ştiinţă au explorat prezenţa virală în şase regiuni-cheie ale creierului a căror vulnerabilitate ridicată la Alzheimer este cunoscută și au descoperit că virusul herpetic uman tip 6A şi tip 7 era de două ori mai abundent în mostrele prelevate de la donatori cu Alzheimer, în comparaţie cu cele de la persoane care nu avuseseră această boală.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*